Studentlitteratur AB

Den (o)mänskliga faktorn och framtidens digitala arbetsmiljö

Dela

– Möjligheterna att utnyttja ny teknik till ett effektivare arbete, högre säkerhet och bättre digital arbetsmiljö är stora. Men svårigheterna att nå dit är omfattande och erfarenheterna delvis dåliga, säger Bengt Sandblad, professor vid Uppsala universitet som tillsammans med Lena Kecklund, VD för MTO Säkerhet, skrivit boken Den (o)mänskliga faktorn. Båda har lång erfarenhet av digitalisering, automatisering och riskhantering i verksamheter.

Den (o)mänskliga faktorn.
Den (o)mänskliga faktorn.

Boken beskriver de komplexa tekniska system, automatiseringar, AI-teknik, nya affärsmodeller och organisationsformer som idag präglar verksamheter inom allt från vården till processindustrin.

– Det är svårt att lyckas i praktiken. Ofta beror det på komplexa affärsmodeller med många aktörer samt att verksamhetsutveckling, arbetsmiljö och samspelet mellan människa och teknik och organisation inte är i fokus. Det fordras effektiva förändringsprocesser och hög kompetens, speciellt på ledningsnivå, säger Lena Kecklund.

Den (o)mänskliga faktorn är en handledning för hur organisationer och verksamheter bör använda teknik för att utvecklas och för att skapa bättre och säkrare arbeten. Den är även en grundbok inom MTO - människa, teknik och organisation.

– Det är viktigt att inte asfaltera gamla kostigar när man digitaliserar eller automatiserar. Med en genomtänkt utveckling kan man utnyttja potentialen till förbättringar samtidigt som man ser till att nya arbeten, organisationer och affärsmodeller blir hållbara, att man minimerar risker och undviker olyckor.

– Med ett gott ledarskap, bra förändringsprocesser och effektiva metoder för riskanalys, händelseutredningar, verksamhetsutveckling, analys av säkerhetskultur, automatisering och arbetsplatsutformning kan man åstadkomma mycket positivt.

– Vi vill ge kunskaper och verktyg för organisationer att utvecklas och att kunna utnyttja ny teknik för att skapa säkra och hållbara arbeten och verksamheter, säger författarna.

Arbetet med boken har skett samtidigt som covid-19 spreds över världen.

– Coronapandemin kan i vissa avseenden ses som ett långdraget haveri som man efter bästa förmåga försöker hantera, menar Bengt Sandblad. Spanska sjukan spreds långsamt medan covid-19 spreds mycket snabbt i vår globaliserade värld. Såväl smittspridning som hanteringen av pandemins effekter är något mycket komplext att förstå och klara av. Under 2020 har vi sett effekterna av att det i många organisationer saknas slack, spelrum, ett tydligt ledarskap och hållbarhet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Den (o)mänskliga faktorn.
Den (o)mänskliga faktorn.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Studentlitteratur AB
Studentlitteratur AB
Åkergränden 1
221 00 Lund

046-31 20 00https://www.studentlitteratur.se

Studentlitteratur AB är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 394 miljoner kronor och har 161 anställda.

Följ Studentlitteratur AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB

De har skrivit nytt standardverk för byggbranschen11.7.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det har länge saknats en heltäckande lärobok som följer hela byggprocessen, ansåg lärare och forskare i byggproduktion som för mer än tio år bestämde sig för att ändra på den saken. Nu är resultatet helt klart: bokserien Byggledning omfattar 2000 sidor och ett omfattande digitalt material. Innehållet vänder sig till ingenjörsstudenter och är även tänkt att fungera som handbok till yrkesverksamma.

När samhället är förälder – hur kan vi förbättra arbetet med placerade barn24.3.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande

För att stärka barns rättigheter implementerades barnkonventionen i svensk lag år 2020. Trots detta finns en stor kritik mot hur placerade barn behandlas. Samtidigt finns ett arbetsmiljöproblem där personalen behöver stöd för att kunna hjälpa barnen på rätt sätt. Annelie Karlsson, specialpedagog och Jennie Linde, pedagog, har skrivit boken När samhället är förälder - Stöd och pedagogik i arbetet med placerade barn (Studentlitteratur, 2021) där de metoder som presenteras går helt i linje med barnkonventionen. Författarna har båda lång erfarenhet av att möta barn och unga i svåra situationer.

Radikalisering hotar demokratin – kunskapen behöver breddas15.2.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande

I osäkra tider växer radikala rörelser, vi vill ha något att luta oss mot som lindrar oron. Vi behöver förstå vad som driver människor till dessa rörelser för att veta med vilka medel vi ska motverka dem. Det menar Håkan Järvå, leg. psykolog med över 15 års erfarenhet av radikalisering och sekterism och författare till boken Radikalisering - Vägar in i och ut ur extremism och fundamentalism (Studentlitteratur, 2021).

Studentlitteratur satsar på skolutveckling med stöd av digitalt verktyg10.2.2021 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges ledande utbildningsförlag inleder nu ett samarbete med IT-företaget MeAnalytics som står bakom en teknisk och pedagogisk innovation från Chalmers. Det handlar om ett digitalt stöd för kompetensutveckling på vetenskaplig grund. Appen LoopMe kommer att vara en del av Studentlitteraturs erbjudande för kompetensutveckling för personal i skolor och förskolor runt om i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum