Håll Sverige Rent

Den skräpiga baksidan av hummerfisket

Dela
I dag är det hummerfiskepremiär och många fritidsfiskare ger sig ut längs kusten. Tyvärr förloras över 3 000 hummertinor varje år. De blir kvar i havet och fångar fisk och skaldjur i många år framöver. Men det finns knep som minskar risken för att förlora en hummertina.
Genrebild på hummerfiskare som vill minska spökfisket på Västkusten. Foto: Håll Sverige Rent
Genrebild på hummerfiskare som vill minska spökfisket på Västkusten. Foto: Håll Sverige Rent

När hummersäsongen startar är det framför allt fritidsfiskare som ger sig ut för att fånga havets läckerhet. Runt 85 procent av redskapen för hummerfångst används av fritidsfiskare. Många av hummertinorna blir dock kvar i djupet. Enligt en uppskattning från Havs- och vattenmyndigheten beräknas runt 3 000 tinor gå förlorade utmed västkusten varje år.

Ett förlorat redskap fortsätter att spökfiska i många år efter att de förlorats. De delar av redskapet som består av plast kan finnas kvar i havet under hundratals, kanske tusentals år. De fångar fisk och skaldjur i tiotals år och blir dessutom en bidragande faktor till utsläpp av plast i haven.

För fritidsfiskare som förlorar sina redskap eller för andra som hittar förlorade fiskeredskap finns möjlighet att anmäla dessa på hemsidan Ghost Guard (https://ghostguard.havochvatten.se/).

Nya regler för att minska spökfisket införs från 1 januari 2023. Då ska alla hummertinor ha rymningshål i den nedre kanten av varje rums yttervägg. Hålet hålls tillfälligt stängt med en tunn bomullstråd, som ruttnar efter några månader vilket gör att djuren kan krypa ut till friheten. Det finns ingen anledning att vänta, om du inte har det, skaffa det nu!

Så här minskar du risken att förlora en hummertina:

Innan du ger dig ut:

  • Välj utrustning med bra kvalitet. Säkerställ att din fiskeutrustning håller för ditt ändamål.
  • Kolla utrustningen med jämna mellanrum. Slitna rep och linor är en vanlig anledning till att fiskeredskap förloras. Därför behöver du kolla din utrustning med jämna mellanrum och byta ut vid behov.  
  • Planera din fisketur. På så sätt kan du undvika att fiska i vältrafikerade områden.
  • Ta med en skräppåse. Då kan du enkelt samla upp eventuellt småskräp eller trasig utrustning under din fisketur.

Under tiden du fiskar:

  • Tänk på placeringen. Placera tinor, nät och burar på ett säkert avstånd från farleder och ställen med mycket båttrafik. Annars riskerar båtpropellrar att kapa dina linor eller dra med sig redskapen långt från sin ursprungliga plats.
  • Håll koll på strömmar och djup. Se till att din bur eller tina verkligen når ner till botten. Om du sätter tinan eller buren för nära en sluttande botten är risken stor att repet inte räcker till och att bojen dras ner under vattenytan. Då riskerar också redskapet att driva iväg med strömmarna.

När du är klar:

  • Ta med allt skräp hem. Se till att du får med dig allt skräp tillbaka från fisketuren. Det gäller både din fiskeutrustning och skräp från sådant du exempelvis ätit eller druckit.
  • Rapportera in förlorade redskap. Om du har förlorat ett fiskeredskap eller hittat någon annans övergivna redskap som du inte får upp, kan du rapportera det hos Ghostguard. Där skriver du enkelt in koordinaterna.
  • Tips! Har du fiskeredskap som är trasiga, slitna och har gjort sitt? Då kan du ta hjälp av Fiskereturen som är en insamlingstjänst för gamla fiskeredskap. Med Fiskereturen kan materialet i dina redskap återvinnas och få nytt liv.

FAKTA om förlorade hummertinor

  • Runt 3 000 hummertinor går förlorade varje år utmed västkusten.
  • Fritidsfisket står för cirka 85 procent av redskapsanvändningen för hummerfisket.
  • Förlorade hummertinor fortsätter att spökfiska år efter år.

FAKTA om Ghost Guard

https://ghostguard.havochvatten.se/

FAKTA om hummerfisket

  • Premiär för hummerfisket är måndag 26 september kl. 07.00.
  • Fisket är tillåtet fram till 30 november för fritidsfiskare.
  • Enbart hummertina är tillåtet för hummerfiske.
  • Fritidsfiskare får enbart använda 6 tinor samtidigt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Genrebild på hummerfiskare som vill minska spökfisket på Västkusten. Foto: Håll Sverige Rent
Genrebild på hummerfiskare som vill minska spökfisket på Västkusten. Foto: Håll Sverige Rent
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I dag släpper vi Skräprapporten 2024 – senaste nytt om nedskräpningen i Sverige24.4.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dag släpper Håll Sverige Rent den årliga Skräprapporten med statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. I rapporten följer vi bland annat fimptrenden, utvecklingen av vitt snus och vape, det förbjudna och reglerade skräpet som sugrör, konfetti, korkar och påsar i plast. Det blir också en djupdykning i den senaste nationella skräpmätningen – som visar att det finns skräp på 97,4 % av alla ställen vi undersökt i stadskärnor och parker runt om i Sverige.

Nu har vi resultat från Sveriges största plastexperiment9.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Plastexperimentet är ett rikstäckande forskningsprojekt där Håll Sverige Rent, Vetenskap & Allmänhet och Göteborgs universitet samarbetar för att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika miljötyper. Med hjälp av privatpersoner, föreningar och skolelever har vi under två år undersökt en area på nästan 830 000 kvadratmeter och samlat in 60 000 plastobjekt. Resultatet från medborgarforskningen visar att fimpar, förpackningar och plastpåsar är de identifierade plastskräp som är vanligast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye