Svenska institutet

Den svenska modesagan blir pop up-visning på Fashion Week Stockholm

Dela

Sedan millennieskiftet har den svenska modescenen utvecklats explosionsartat. Nu lanserar Svenska institutet utställningskonceptet ”Swedish Fashion Stories” om konstens, hantverkets och samhällsengagemangets betydelse för det svenska modets utveckling under de senaste femton åren. Utställningen premiärvisas under modeveckan i Stockholm den 29 till 31 augusti på Regeringsgatan 65 i Mood-kvarteret.

Swedish Fashion Stories skildrar såväl etablerade modepionjärer som nyskapande nykomlingar och har tagits fram med utländska målgrupper i åtanke. Efter visningen under modeveckan kommer svenska ambassader och konsulat runt om i världen att kunna använda utställningskonceptet för att synliggöra svensk kreativitet internationellt. 

– Mode, design och andra kulturella och kreativa näringar är väldigt viktiga för hur Sverige uppfattas utomlands. Utifrån Svenska institutets relationsskapande uppdrag med andra länder vill vi göra en utställning som skildrar modets utveckling de senaste femton åren ur ett bredare kulturellt och samhälleligt perspektiv, säger Jenny Bergström, projektledare på Svenska institutet.

Konceptet består av texter, modefotografier och utställningsspecifika illustrationer och porträtterar ett tiotal formgivare, däribland Martin Bergström, Sandra Backlund, Bea Szenfeld, Minna Palmqvist och Ida Klamborn. För urvalet står en jury bestående av Göran Sundberg, lektor i modevetenskap på Beckmans Designhögskola; journalisterna Salka Hallström Bornold och Bo Madestrand på designmagasinet Form; Jenny Bergström, projektledare på Svenska institutet; samt Rebecca Ahlstedt, curator för Swedish Fashion Stories. 

– Vi har fördjupat oss i tre teman – konst, hantverk och samhällsengagemang – och valt formgivare som vi ser har varit framträdande och påverkat den svenska modescenen under den här perioden. Till konceptet hör också en utställning som skildrar designområdets utveckling, och vi hoppas och tror att de både utställningsdelarna kan komma att visas ihop framöver, säger utställningens curator Rebecca Ahlstedt.

Pop up-utställningen visas i foajén till modeveckans nya visningsarena på Regeringsgatan 65 och är öppen för allmänheten den 29 till 31 augusti från klockan 10.00 till 17.00. Mellan den 25 augusti och 4 september visas även delar av Swedish Fashion Stories i Mall of Scandinavia i en spektakulär miljö, i gallerians stora fontän Water Plaza. Båda visningarna är ett samarbete mellan Fashion Week Stockholm och Mood-kvarteret.

Swedish Fashion Stories har producerats av Svenska institutet och Form Content, i samverkan med Association of Swedish Fashion Brands, Swedish Fashion Council, Svensk Form och Sveriges Designer.

Nyckelord

Kontakter

Jenny Bergström, projektledare Svenska institutet,jenny.bergstrom@si.se, 08-453 79 51, 073-231 85 26

Bilder

Ladda ned bild
Illustration: Erica Jacobson
Illustration: Erica Jacobson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Svenska institutet ger över 16 miljoner i projektstöd för att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet3.5.2018 13:57Pressmeddelande

En mediekampanj mot könsrelaterat våld, ett initiativ för att motverka desinformation mot barn och unga och ett program för att främja dokumentärfilmvisningar med fokus på mänskliga rättigheter. Det är några av de projekt som nu får stöd för sitt arbete med att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet. Totalt beviljar Svenska institutet, genom Creative Force, 16,5 miljoner kronor till 37 projekt i Ryssland, Turkiet, Östeuropa, Afrika samt Mellanöstern och Nordafrika.

Stockholm Forum on Gender Equality to bring together top names from more than 100 countries28.3.2018 14:47Pressmeddelande

Award-winning author Chimamanda Ngozi Adichie, Executive Director of UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka and human rights counsellor Colin Gonsalves are some of the 500 gender equality actors who will participate in the Stockholm Forum on Gender Equality on 15–17 April. The global forum is about strengthening women’s and girls’ rights, representation and access to resources.

Stockholm Forum on Gender Equality samlar toppnamn från över 100 länder28.3.2018 13:48Pressinbjudan

Den prisbelönta författaren Chimamanda Ngozi Adichie, UN Women-chefen Phumzile Mlambo-Ngcuka och människorättsjuristen Colin Gonsalves är några av de 500 jämställdhetsaktörer som deltar i den globala jämställdhetskonferensen Stockholm Forum on Gender Equality den 15-17 april. Konferensen handlar om att stärka kvinnors och flickors rättigheter, representation och tillgång till resurser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum