Svenska institutet

Den svenska modesagan blir pop up-visning på Fashion Week Stockholm

Dela

Sedan millennieskiftet har den svenska modescenen utvecklats explosionsartat. Nu lanserar Svenska institutet utställningskonceptet ”Swedish Fashion Stories” om konstens, hantverkets och samhällsengagemangets betydelse för det svenska modets utveckling under de senaste femton åren. Utställningen premiärvisas under modeveckan i Stockholm den 29 till 31 augusti på Regeringsgatan 65 i Mood-kvarteret.

Swedish Fashion Stories skildrar såväl etablerade modepionjärer som nyskapande nykomlingar och har tagits fram med utländska målgrupper i åtanke. Efter visningen under modeveckan kommer svenska ambassader och konsulat runt om i världen att kunna använda utställningskonceptet för att synliggöra svensk kreativitet internationellt. 

– Mode, design och andra kulturella och kreativa näringar är väldigt viktiga för hur Sverige uppfattas utomlands. Utifrån Svenska institutets relationsskapande uppdrag med andra länder vill vi göra en utställning som skildrar modets utveckling de senaste femton åren ur ett bredare kulturellt och samhälleligt perspektiv, säger Jenny Bergström, projektledare på Svenska institutet.

Konceptet består av texter, modefotografier och utställningsspecifika illustrationer och porträtterar ett tiotal formgivare, däribland Martin Bergström, Sandra Backlund, Bea Szenfeld, Minna Palmqvist och Ida Klamborn. För urvalet står en jury bestående av Göran Sundberg, lektor i modevetenskap på Beckmans Designhögskola; journalisterna Salka Hallström Bornold och Bo Madestrand på designmagasinet Form; Jenny Bergström, projektledare på Svenska institutet; samt Rebecca Ahlstedt, curator för Swedish Fashion Stories. 

– Vi har fördjupat oss i tre teman – konst, hantverk och samhällsengagemang – och valt formgivare som vi ser har varit framträdande och påverkat den svenska modescenen under den här perioden. Till konceptet hör också en utställning som skildrar designområdets utveckling, och vi hoppas och tror att de både utställningsdelarna kan komma att visas ihop framöver, säger utställningens curator Rebecca Ahlstedt.

Pop up-utställningen visas i foajén till modeveckans nya visningsarena på Regeringsgatan 65 och är öppen för allmänheten den 29 till 31 augusti från klockan 10.00 till 17.00. Mellan den 25 augusti och 4 september visas även delar av Swedish Fashion Stories i Mall of Scandinavia i en spektakulär miljö, i gallerians stora fontän Water Plaza. Båda visningarna är ett samarbete mellan Fashion Week Stockholm och Mood-kvarteret.

Swedish Fashion Stories har producerats av Svenska institutet och Form Content, i samverkan med Association of Swedish Fashion Brands, Swedish Fashion Council, Svensk Form och Sveriges Designer.

Nyckelord

Kontakter

Jenny Bergström, projektledare Svenska institutet,jenny.bergstrom@si.se, 08-453 79 51, 073-231 85 26

Bilder

Ladda ned bild
Illustration: Erica Jacobson
Illustration: Erica Jacobson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Globalt forum om social dialog samlar aktörer från hela världen15.11.2017 12:59Pressmeddelande

Över hundra deltagare från 37 länder samlas på Runö utanför Stockholm för en 48-timmars kreativ workshop, den 20-21 november. Genom interaktivt samarbete ska deltagarna hitta lösningar på hur social dialog kan stärkas – och därmed bidra till hållbar utveckling. Detta sker på Swedish Institute Sustainability Forum, som anordnas av Svenska institutet och LO. Temat på workshopen är inspirerat av Global Deal och statsminister Stefan Löfven är huvudtalare på forumet.

Amerikaner mer positiva till Sverige under det senaste året30.10.2017 09:55Pressmeddelande

En ny studie från Svenska institutet visar att mer än var fjärde amerikan uppger att de har fått en mer positiv bild av Sverige det senaste året. Detta trots en ökning av missvisande och ibland direkt felaktig information om Sverige i nordamerikanska nyhetsmedier och sociala medier. Många associerar Sverige med frågor som innovation, hållbarhet, utbildning och respekt för mänskliga rättigheter.

Demokratisk arkitektur tema för svensk satsning i New York23.10.2017 14:56Pressmeddelande

Under arkitekturmånaden ”Archtober” i New York gör Sverige en veckolång satsning på temat demokratisk arkitektur. Programmet visar olika perspektiv och infallsvinklar från både Sverige och USA genom en serie seminarier och workshops, och en mötesplats i form av en utställning som visar över trettio svenska exempel på demokratisk arkitektur i praktiken. Dessutom kommer en stor muralmålning av malmöbaserade konstnären Ola Kalnins att under veckan växa fram på en husvägg i Brooklyn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum