DramatenDramaten

Den sydafrikanska allkonstnären William Kentridge gästar Dramaten

Dela
Idag, den 27 augusti, skulle Bergmanfestivalen öppnat. Det blev inte så, men däremot är det nu klart att den sydafrikanska konstnären William Kentridge gästar Dramaten med det musikaliska verket SIBYL den 10-11 april 2021. Verket består av kammaroperan Waiting for the Sibyl och kortfilmen The Moment Has Gone med musik skriven av pianisten Kyle Shepherd. William Kentridge kommer i samband med besöket även att medverka i ett publiksamtal och genomföra ett Performance Lecture om sitt konstnärskap. Gästspelet är en del av det nya formatet för Bergmanfestivalen och biljetterna släpps under hösten 2020.
William Kentridge. Foto: Stella Olivier.
William Kentridge. Foto: Stella Olivier.

I det 42 minuter långa musikaliska verket Waiting for the Sibyl, en berättelse om vår längtan att komma i kontakt med krafterna som styr våra öden, samspelar tre dansare och sex sångare med projektioner, skuggspel och musik. Verket är inspirerat av myten om Sibyllan i Cumae, ett orakel som nedtecknade frågeställarens öde på ett eklöv, bara för att sedan sammanblanda detta löv med andras öden. Vems öde var det egentligen man läste till slut? När Kentridge återskapar myten är vår samtida Sibylla en algoritm som förutser vårt liv.

The Moment Has Gone är en kortfilm med Kentridges kolanimationer om sitt alter ego Soho Eckstein, kombinerat med sekvenser där man får se honom skapa verket. Framförs med levande pianomusik skriven av Kyle Shepherd tillsammans med en manskör under ledning av Nhlanhla Mahlangu. Här återfinns också fraser och idéer som återkommer i operan, och även Sibyllan själv dyker upp.

Performance Lecture: A Natural History of the Studio
William Kentridge kommer även att ge en Performance Lecture där han berättar om sitt mångfacetterade konstnärskap och om konstens roll och betydelse. Konst, menar Kentridge, är en egen form av kunskap som inte fullt ut går att förstå i traditionellt akademiska termer. Att teckna har potentialen att hjälpa oss förstå de mest komplexa frågorna i vår tid. På Kentridges typiska manér ges en föreläsning om bild och ord, om hantverk och filosofisk reflektion och återblickar på hans arbete och de bakomliggande idéerna. Performance Lecture presenteras inom ramen för Dramaten&.

Samtal inför publik – The less good idea
Om hur en konstnärlig process kan berikas av att arbeta gränsöverskridande mellan olika konstområden som opera, performance, video och teckning. I centrum för samtalet står Kentridge projekt The Centre for the Less Good Idea. William Kentridge själv deltar i samtalet som genomförs i samarbete med Konstnärsnämnden och leds av Iaspis chef Johan Pousette. Presenteras inom ramen för Dramaten&.

William Kentridge föddes 1955 i Johannesburg. Hans föräldrar var jurister, och tidiga motståndare till apartheid, något som även kom att prägla Kentridges arbete. Han har blivit känd för sina kolteckningar och animerade bildsekvenser, som inte sällan utgick från orättvisorna och samhällsproblemen i hans hemland. Han slog igenom på 1980-talet och är idag en internationellt hyllad konstnär som gör allt från teckningar och animerade filmer till installationer och scenkonst.

Kyle Shepherd är född i Kapstaden 1987. Anses vara Sydafrikas mest framstående jazzpianist och kompositör, men är också en duktig sångare och spelar många instrument som t ex saxofon och gitarr. Shepherd slog igenom med sitt debutalbum fineART 2009 och har sedan turnerat i hemlandet med sin egen ensemble fineART Quartet. Hans musik hämtar sina influenser från traditionella rytmer, melodier och harmonier, men också från andra musiker som Abdullah Ibrahim, Zim Ngqwana, Robbie Jansen, Keith Jarrett and Jason Moran.

Gästspelet med Kentridge är en del av Bergmanfestivalen 2020 som skulle öppnat idag den 27 augusti. På grund av Corona-epidemien beslutades innan sommaren att festivalen inte kunde bli en sammanhållen mötesplats för internationell scenkonst som planerat.  Dramaten har istället arbetat för att kunna erbjuda publiken några av de gästspel som var inbokade, men utspritt under spelåret. Under hösten kommer fler nyheter och programpunkter att presenteras under Bergmanfestivalens flagg. Läs pressmeddelande från den 2 april 2020 här.

SIBYL är en samproduktion mellan Teatro dell'Opera di Roma, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg och Dramaten.

Koncept och regi: William Kentridge
Körkompositör/ assisterande regissör: Nhlanhla Mahlangu
Kompositör / dirigent: Kyle Shepherd
Videoredigering / compositing: Žana Marović
Kostym: Greta Goiris
Scenografi: Sabine Theunissen
Ljusdesign: Urs Schönebaum
Filmfotograf: Duško Marović

Skapat och framförs av:
Kyle Shepherd - piano
Nhlanhla Mahlangu
– sångare/dansare                                                             
Xolisile Bongwana
– sångare/dansare                                                               
Thulani Chauke
- dansare                                        
Teresa Phuti Mojela
- dansare                                                   
Thandazile ’Sonia’ Rabede
- dansare                                       
Ayanda Nhlangothi
- sångare                                        
Zandile Hlatshwayo
- sångare                                                    
Siphiwe Nkabinde
- sångare                                                      
Sbusiso Shozi
- sångare    

Kentridge: SIBYL, 10-11 april, 2021, Stora scenen.
Performance Lecture: A Natural History of the Studio med William Kentridge, april 2021, Elverket.
Samtal inför publik – The less good idea, april 2021.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

William Kentridge. Foto: Stella Olivier.
William Kentridge. Foto: Stella Olivier.
Ladda ned bild
Kyle Shepherd.Foto:Timmy Henny.
Kyle Shepherd.Foto:Timmy Henny.
Ladda ned bild
Nhlanhla Mahlangu, i bakgrunden Xolisile Bongwana, Thulani Chauke och Teresa Phuti Mojela/Waiting for the Sibyl.Foto: Stella Olivier.
Nhlanhla Mahlangu, i bakgrunden Xolisile Bongwana, Thulani Chauke och Teresa Phuti Mojela/Waiting for the Sibyl.Foto: Stella Olivier.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Frankas monster – en vild och gotisk teaterlek för lågstadiet3.4.2024 08:53:56 CEST | Pressmeddelande

Frankas monster är en kittlande och lekfull föreställning löst baserad på Mary Shelleys Frankenstein från 1816. I centrum står nioåriga Frank, som förlorat sin mamma och som försöker ta kontroll över sin livssituation. – Det kommer bli galet, surrealistiskt och absurt, säger Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten som också regisserar. Urpremiär på Lejonkulan den 19 april.

Young People from all over the World Write to the Future2.4.2024 11:58:17 CEST | Pressmeddelande

The play 77 Messages to the Future is based on stories by young people from all over the world who, from different angles, describe how it feels to be young and to know that we are in the middle of a climate crisis. To choreography and music, these stories are now woven together into a play. Jacob Hirdwall has written the script and will also direct. World premiere at The Royal Dramatic Theatre in Stockholm, Sweden, April 25.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye