Trafikverket

Den vandaliserade E4-eken vid Björklinge tas bort

Dela

Den gamla eken som står i mittremsan på E4 vid Björklinge norr om Uppsala, har blivit ett känt landmärke för trafikanter. Tyvärr har den blivit vandaliserad upprepade gånger, och måste nu tas bort av säkerhetsskäl.

Under september kommer Trafikverket att såga ner den kända ”E4-eken”. Under åren har någon både eldat på trädet, och angripit det med motorsåg. Nu har länsstyrelsens trädexperter konstaterat att eken inte kommer att överleva, dels på grund av vandaliseringen och dels på grund av det utsatta läget som trädet växer i.

Ett dött träd så nära motorvägen innebär en säkerhetsrisk för förbipasserande bilar.

- Vi är hemskt ledsna att behöva ta bort trädet, som har haft en egen plats i mittremsan sedan 2007, när E4 fick sin nya dragning. Men säkerheten måste gå först. Vi kan inte riskera att någon förbipasserande skadas av delar som lossnar från trädet, säger Anders Jordeby på Trafikverket.

På grund av det utsatta läget kommer inget nytt träd att planteras för att ersätta det gamla.

Kontakter

Anders Jordeby, projektledare Underhåll, Trafikverket, 010-123 81 41
Trafikverkets pressjour, 0771-311 500

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum