Specsavers Sweden AB

Denise Rudberg ny ambassadör för Specsavers: “Kolla ögonen i tid - innan det är för sent”

Dela

Optikerkedjan Specsavers knyter till sig författaren Denise Rudberg som ambassadör i sitt arbete för att förebygga ögonhälsa. Kolla ögonen regelbundet är det viktiga budskapet för höstens upplysningskampanj: – God syn och ögonhälsa är något som verkligen engagerar mig, synen är så viktig i mitt arbete och det finns en historia av ärftlig ögonsjukdom i släkten, säger Denise Rudberg.

Var femte svensk har eller har haft en ögonsjukdom enligt Socialstyrelsen, men kunskapen om att dessa kan upptäckas i tid med något så enkelt som en synundersökning är generellt låg. Nyligen drog Specsavers tillsammans med Synskadades Riksförbund (SRF) igång en nationell upplysningskampanj med syfte att förebygga ögonsjukdomar och öka medvetenheten kring frågan.

Författaren Denise Rudberg ska nu tillsammans med Specsavers hjälpa till att föra ut budskapet om vikten av att kolla sina ögon regelbundet.

– Regelbundna synundersökningar är det vanligaste sättet att i god tid upptäcka och förebygga ögonsjukdom. Det räcker att gå till en optiker för att göra en synundersökning, säger Caroline Schiller, produktchef och optiker på Specsavers.

Denise Rudberg kommer även att delta i marknadskampanjer och sprida budskapet om vikten av god ögonhälsa i sina kanaler. För Denise är engagemanget för ögonhälsa personligt:

– Min mormor drabbades av grön starr vilket ledde till att hon knappt såg något alls mot slutet av hennes liv. Hon blev orolig av sin nedsatta syn, och hennes balans påverkades också. Grön starr är ärftligt, så nu går jag på väldigt regelbundna kontroller, till och med oftare än till tandläkaren, säger Denise Rudberg, som själv även har synfel,både närsynthet och astigmatism:

– Det är viktigt för mig med god syn även professionellt, som författare är jag ju hela tiden beroende av att se min egen text, och läsning är ju en jätteviktig del av mitt liv.

Samarbetet inleds med start på Bokmässan i Göteborg nu till helgen, där Denise Rudberg närvarar vid Crimetime Specsavers Award och kommer att presenteras som ambassadör för optikerkedjan.

– Vi är väldigt glada och stolta över att ha med Denise i detta viktiga arbete och vet att hon kommer att ha en betydande roll i att få ut vårt budskap, säger Caroline Schiller.

Under Bokmässan 27-30 september finns Specsavers på plats i monter F01:12 där de arbetar för att öka svenska folkets kunskap om ögonhälsa. Där kommer Bokmässans besökare bland annat kunna prova VR-glasögon som visar hur man upplever olika ögonsjukdomar, göra gratis syntest och tävla om fina priser.

Fakta/Ögonsjukdomar

Under perioden 1997-2016 har 750 830 svenskar diagnostiserats med grå starr, vilket är den enskilt vanligaste diagnosen. För övriga ögonsjukdomar gäller följande siffror:

Förändringar i näthinnan, t ex gula fläcken är näst vanligast, och finns konstaterad hos över 320 000 svenskar.

Grön starr är en annan vanlig diagnos, som drabbat över 270 000 svenskar.

Nära 135 000 svenskar är drabbade av ögonförändring till följd av diabetes.

*Källa: Socialstyrelsen och ”Ögonhälsan i Sverige, Specsavers 2018”.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Specsavers Sweden AB
Specsavers Sweden AB
Box 205
401 23 Göteborg

http://www.specsavers.se

Välkommen till Specsavers

Specsavers är en av Sveriges största optikkedjor. Genom att erbjuda bra 
priser, god service och hög professionell kunskap ger Specsavers sina 
kunder värde för pengarna. Specsavers är ett familjeägt företag som 
grundades 1984 på Guernsey. Företaget har över 1 600 optikbutiker med cirka 
30 000 medarbetare i Storbritannien, Irland, Nederländerna, Sverige, Norge, 
Danmark, Finland, Spanien, New Zealand och Australien. Specsavers erbjuder 
produkter av hög kvalitet till fördelaktiga priser. Specsavers etablerade 
sig i Sverige 2004 och har idag drygt 113 butiker. 

Följ Specsavers Sweden AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specsavers Sweden AB

100 000 svenskar omedvetet drabbade av lömsk ögonsjukdom8.3.2019 08:30:00 CETPressmeddelande

100 000 svenskar vet inte om att de bär på den lömska folksjukdomen glaukom (grön starr). På söndag inleds Världsglaukomveckan och det viktigaste budskapet är att kolla ögonen i tid. Något som författaren Denise Rudberg, Specsavers ögonhälsoambassadör är i högsta grad medveten om: – Min mormor drabbades och jag märkte hur det påverkade hennes livskvalitet, jag går och kontrollerar mina ögon regelbundet, säger hon.

Inför sportlovet: 2 av 3 svenskar skyddar ej ögonen med solglasögon på vintern24.1.2019 10:34:02 CETPressmeddelande

Solens UV-strålar kan på sikt orsaka ögonsjukdomar, och vintersolen kan vara ännu mer skadlig än under sommarhalvåret. Men 2 av 3 svenskar, 65 procent, skyddar inte sina ögon med solglasögon under soliga vinterdagar. – Vi behöver lära oss att ögonen, precis som huden, behöver skydd mot solen och det gäller även vintertid, säger Caroline Schiller, produktchef och optiker på Specsavers, som också ger tips på hur man skyddar sina ögon på vintern.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum