Svenska Cykelförbundet

Dennis Wahlqvist blir ny förbundskapten för Cykelcross (CX)

Dela

Dennis Wahlqvist blir ny förbundskapten för cykelcross från 1 oktober. Dennis har en gedigen bakgrund som elitcyklist på högsta nationella nivå och har även god erfarenhet av CX, både som cyklist och som arrangör.

Dennis Wahlqvist blir ny förbundskapten för CX. FOTO: Valentin Baat
Dennis Wahlqvist blir ny förbundskapten för CX. FOTO: Valentin Baat

– Roligt att få förtroendet från förbundet och jag längtar efter att få köra igång, säger han om uppdraget.

Dennis har en bakgrund som landsvägscyklist och är fortfarande aktiv XCM-cyklist, men har inte längre några egna ambitioner att tävla EM eller VM. Däremot tror han att erfarenheten från stora tävlingar och hur man ska lägga upp tuffa lopp kan komma väl till pass i rollen som förbundskapten. CX cyklar han numera mest för att det är roligt. Till vardags arbetar han som mekaniker och säljare för Allebike i Alingsås, och har även arbetat som konsult på Cykelgymnasiet i Skara och för Guided Heroes.

– Det känns tryggt att ha backning från grengrupp CX med bland annat rutinerade Marcus Johansson (tidigare förbundskapten cx). Jag har lite tankar på hur vi skulle kunna lägga upp säsongen men vi har inte hunnit pratat ihop oss ännu, och jag vet inte riktigt hur tävlingssäsongen kommer bli med tanke på corona. Vi har några duktiga cyklister i Sverige och det skulle vara kul att få ut fler yngre på mästerskap.

Vilken är din bästa egenskap som ledare?

– Jag är allround och har bredd med erfarenhet från VM, EM och världscuper, och så har jag mekanisk kunskap som är bra att ha. I cross är det mycket som kan strula i leran.

Svenska Cykelförbundets generalsekreterare Leif Karlsson välkomnar Dennis som ny förbundskapten och ser fram emot att följa hans uppdrag med stor tillförsikt.

–  Han har visat stor ambition och motivation att ta sig an uppgiften som Förbundskapten CX och kommer kunna skapa de bästa förutsättningarna för våra landslagscyklister att utvecklas, säger Leif Karlsson.

Dennis Wahlqvist

 
Bor: I Alingsås
Ålder: 26 år
Familj: Sambo Ellinor och två hundar, flatcoated retrivers. Son till Lars Wahlqvist, landsvägscyklist med OS-meriter.
På fritiden: Cyklar mycket, har lite egen skog som vi grejar med och bygger egna banor i.
Snabb-cv: Har arrangerat flertalet cykeltävlingar, bland annat sverigecup i cyclocross
samt diverse träningstävlingar. Har även agerat banläggare till UCI. Gått på Cykelgymnasiet i Skara och arbetat som konsult för skolan. Tränat flera motionscyklister via Guided Heroes.
Aktuell: Ny förbundskapten för cykelcross. Uppdragsanställning

Cykelmeriter:


2018
3:a XCM SM 
2:a Långa lugnet, Mitsubishi MTB Challenge
3:a Mörksuggejakten, Mitsubishi MTB Challenge
2017
1:a Ränneslättsturen, Mitsubichi MTB Challenge 
2:a Cykelvasan3:a XCM SM 2016
1:a U23 XCO SM

Kontakter

Bilder

Dennis Wahlqvist blir ny förbundskapten för CX. FOTO: Valentin Baat
Dennis Wahlqvist blir ny förbundskapten för CX. FOTO: Valentin Baat
Ladda ned bild
Privat kör Dennis Wahlqvist numera CX mest för att det är roligt.
Privat kör Dennis Wahlqvist numera CX mest för att det är roligt.
Ladda ned bild

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

Svenska Cykelförbundet (SCF) är ett av landets äldsta specialidrottsförbund, bildades redan år 1900. SCF består av 20 distriktsförbund, över 490 föreningar med 60 000 medlemmar. Runt 5000 cyklister per år tävlar i någon av de sju grenarna landsväg, mountainbike, Cykelcross, BMX, Paracykel, Trial och bancykel. Läs mer på Svenska Cykelförbundets hemsida, scf.se.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Svenska Spel/Tillsammans för fler i rörelse satsar på Svenska Cykelförbundets e-cycling26.11.2020 09:00:00 CETPressmeddelande

Genom initiativet Tillsammans för fler i rörelse, initierat av Riksidrottsförbundet och Svenska Spel får Svenska Cykelförbundet nu medel för att utveckla e-cycling i Sverige. Sverige är världsledande på e-cycling och den 9 december samlas eliten för första gången i ett officiellt världsmästerskap där den svenska truppen tävlar under Svenska Cykelförbundet. Medlen gör det möjligt att fortsätta utvecklingen av e-cycling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum