Audi

Designikonen Audi TT i uppdaterad form

Dela

Tjugo år efter att Audi TT presenterades är det dags för den tredje generationen att få en omfattande uppdatering. Designikonen har stramats upp i linjerna för ett ännu sportigare uttryck samtidig som motorprogrammet uppdaterats och standardutrustningen utökats.

Den första generationen av Audi TT lanserades 1998, men redan tre år tidigare visades Audi TT som konceptbil – först som coupé vid Frankfurtsalongen och sedan som roadster vid Tokyo Motor Show. Den nytänkande designen slog igen och Audi TT blev snabbt en eftertraktad och hyllad ikon.

Med Audi TT står körglädjen, designen och detaljerna i fokus. Aluminium i den förarorienterade miljön, en kort rund växelspaksknopp, det karaktäristiska tanklocket och runda dubbla ändrör är typiska för sportbilen. Designen med de tydliga geometriska formerna har fans över hela världen.

Skarpare, starkare och utökad standardutrustning

Lagom till 20-årsjubileet har Audi lagt extra vikt vid att förstärka sportbilskänslan i den nya uppdaterade modellen. Designen har skarpare linjer, prestandan är förbättrad och standardutrustningen högre. Utöver den digitala förarmiljön med virtual cockpit, som lanserades i just Audi TT, ingår nu bl.a. även Audi drive select och multifunktionsratt plus, som gör det möjligt att styra infotainmentsystemet och röststyrningen via ratten.

Vässad design

Nya Audi TT är förfinad i linjerna med förstärkt sportbilskaraktär. Fronten med tredimensionell singleframe-grill och stora luftintag förstärker bilens bredd. Liksom tidigare är tanklocket utformat med racinginspirerad påfyllnad direkt i bränsleröret. Karaktäristiska LED-strålkastare eller Matrix LED finns som tillval med dynamiska blinkers. Med tillvalet S line exteriör förstärks bilens sportbilskaraktär ytterligare. Audi TT Coupé och TT Roadster mäter båda 4.19 meter i längd med korta överhäng och ett axelavstånd på 2,51 meter. Som standard sitter det 17-tumshjul medan Audi och Audi Sport erbjuder 18-, 19- och 20-tumshjul som tillval. Tre nya lacker erbjuds: kosmosblå, pulsorange och turboblå (endast S line).

Kraftfulla motorer

Nya Audi TT erbjuds med flera bensinmotorer i olika effektnivåer som kan kombineras med antingen sexväxlad manuell låda alternativt S tronic med sjustegad dubbelkopplingsväxellåda. Alla nya motorer är dessutom utrustade med partikelfilter.

Sportchassi och quattrodrivning

Nya Audi TT är designad för ett sportigt uppträdande med quattrodrivning, progressiv styrning, fyrlänkad bakaxel och elektronisk stabiliseringskontroll. Den hjulselektiva momentfördelningen aktiveras vid snabb kurvtagning och förbättrar köregenskaperna genom exakta bromsingrepp på innerhjulen. Vid tillvalet S line sportpaket eller Audi magnetic ride sänks karossen tio millimeter och de sportiga egenskaperna förstärks.

Förarorienterad virtual cockpit

Sportbilskaraktären går igen i den förarorienterade miljön och instrumentpanelen med klassiska detaljer som de runda luftinsläppen med integrerade reglage. Sportstolar med integrerade nackstöd är standard medan S sportstolarna (som är standard i S line sportpaket) erbjuds med pneumatisk inställning. Bagageutrymmet rymmer 305 liter under den långsträckta bakluckan (280 liter i Roadster).

Alla instrument visas digitalt 12.3-tumsskärmen i Audi virtual cockpit, där föraren kan välja mellan två lägen: den klassiska med hastighets- och varvräknare i mitten alternativt infotainmentläget där navigationskartan förstoras. Som tillval erbjuds även en version med information om motoreffekt, vridmoment och g-krafter. Med MMI navigation plus och MMI touch förvandlas ytan på det stora vridreglaget på mittkonsolen till en skrivplatta som känner igen handskrift och tillåter zooming. Med Audi connect ansluts flera onlinetjänster till bilen via snabb uppkoppling. Genom Audi smartphone interface kan mobilen anslutas via USB till bilen och visa innehållet direkt i Audi virtual cockpit. Förarassistanssystemen är utformade för att underlätta för föraren att fokusera på vägen. I programmet erbjuds bl.a. filbytesassistenten Audi side assist, filhållare Audi active lane assist och trafikskyltsigenkänning liksom parkeringsassistent som visar omgivningen.  

TT Roadster med klassisk sufflett

Liksom i alla öppna Audi-modeller har nya TT Roadster en klassisk sufflett mot regniga och snöiga dagar. Suffletten, i grått eller svart, har förstärkt ljudisolering och väger endast 39 kilo.Tack vare eldriften kan man öppna och stänga taket på ca 10 sekunder i hastigheter upp till 50 km/h.

Audi TT kommer till de svenska Audi-återförsäljarna i slutet av året, men order går att lägga redan i slutet av september. Priset för coupéversionen startar vid ca 348 000 kr.

Se fler bilder och detaljer om Audi TT 20 år

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se

Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,8 miljoner nya bilar 2017. Företaget omsatte 60,1 miljarder euro 2017 och har över 90. 000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt och producerar bilar i 16 anläggningar i 12 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet.  Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Fem säkerhetsstjärnor till nya Audi A6 i Euro NCAP21.9.2018 09:58Pressmeddelande

Nya Audi A6 har testats och belönats med toppbetyget fem stjärnor i Euro NCAP, ett av de viktigaste säkerhetstesterna i Europa. Tjänstebilsfavoriten är därmed en av de säkraste i sin klass. På den svenska marknaden ingår dessutom flera avancerade säkerhetssystem som standard där information inhämtas både från den egna bilens sensorer, andra bilar och navigationsdata för att göra körningen så säker som möjligt.

Audi e-tron startsignal för elbilsoffensiv17.9.2018 20:18Pressmeddelande

Märket med de fyra ringarna startar en stor elbilsoffensiv i samband med världspremiären för Audi e-tron. 2025 kommer Audi att erbjuda tolv helt eldrivna bilar på de viktigaste marknaderna. Laddbara bilar beräknas samtidigt stå för en tredjedel av märkets försäljning. I portföljen ingår de två suvarna Audi e-tron och e-tron Sportback, varav den senare debuterar 2019. Dessutom tillkommer en rad eldrivna modeller med klassiska former som Avant och Sportback som skall erbjudas i varje relevant marknadssegment – från kompakt- till storbilsklassen.

Audi lanserar ett kort med 72000 laddpunkter i Europa med Audi e-tron Charging Service12.9.2018 14:37Pressmeddelande

Audi e-tron är början på en ny era inom Audi. Märket med de fyra ringarna är på väg att omvandlas från klassisk biltillverkare till premiumleverantör av mobilitetstjänster. Audi e-tron Charging Service är en av tjänsterna i det breda utbudet och ger tillgång till publika laddstationer i hela Europa. Audis eget laddningskort knyter samman över 72000 laddpunkter från 220 leverantörer. Allt för att ge problemfria resor med elbilen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum