Umeå kommun

Designveckan tar över centrala Umeå

Dela

Varmt välkommen till designveckan 2020 i Umeå som bland annat omfattar den internationella konferensen Cities Design & Innovation, utställningen Ung Svensk Form, en mängd föreläsningar och andra aktiviteter. Under veckan lyfts Umeås styrkor som rör design, kreativitet, forskning och entreprenörskap.

– I Umeå är vi duktiga på samverkan och den kraft som uppstår när många otroligt kompetenta personer, från akademin, näringslivet och de offentliga organisationerna jobbar tillsammans är oerhört stark. Det är ett väldigt spännande program som presenteras här. Extra intressant är det också att notera hur många av programpunkterna som handlar om hur kreativitet kan skapa nya hållbara lösningar, säger Anna Olofsson, marknadschef, Umeå kommun.

Designveckan inleds den 31 augusti med Creative Explorer. Då kommer Anna Parry från Proto Projects ta med oss på en upptäcksresa för att hitta svaren på hur vi kan leva bättre och skapa en framtid med hjälp av kreativitet. Den 2 september slår utställningen Ung Svensk Form upp dörrarna för allmänheten i gallerian Utopia. Ung Svensk Form är både en utställning och även en årlig utmärkelse vars syfte är att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning.

Företagsinkubatorn eXpression kommer att vara engagerat under designveckan genom att arrangera olika event.

– Vi på eXpression är stolta och satsar stort på Designveckan, vi vill visa på kraften i Umeås kreativa näringar, företag som verkar lokalt från platsen men snabbt når ut internationellt genom digitala strategier och plattformar, det är designers, arkitekter, musiker, filmare, modeskapare som står för Umeås kreativa kärna. Kreatörer som hela tiden bryter ny mark, utmanar rådande affärsmodeller mot en hållbar framtid, säger Marlene Johansson, VD eXpression.

Den internationella konferensen Cities, Design and Innovation i Umeå inleds den 2 september med att EU-kommissionären Mariya Gabriel leder en diskussion om framtiden för kulturella och kreativa näringar efter covid-19. Konferensen kommer även att innehålla presentationer, föredrag och diskussioner om ämnen som design för etiska AI-system, nya sätt att registrera immateriell egendom; kompetensutveckling och livslångt lärande, sociala effekter av ny teknik, cirkulär ekonomi, med mera.

Under designveckan arrangerar exportprojektet Arctic Design of Sweden en Boardwalk efter gågatan i Umeå som visar formgivare och produkter från Västerbotten och Norrbotten i en slags Walk of Fame.

– Det är riktigt läckert att kunna visa hur diversifierat näringsliv vi har i regionen, och hur mycket bra design som produceras här. Det är något som jag inte tror att alla känner till ens på hemmaplan säger Stina Berglund projektledare för Arctic Design of Sweden.

Mer information

Design by Umeå, program för hela veckan

eXpression

Ung Svensk Form

Arctic Design of Sweden

Kontakt:

Anna Olofsson, Umeå kommun
anna.olofsson@umea.se
+46 70 652 0656

Marlene Johansson, eXpression
marlene.johansson@expressionumea.se
+46 70 674 9539

Joakim Sandberg, Region Västerbotten
joakim.sandberg@regionvasterbotten.se
+46 73 807 5790

Stina Berglund, Region Västerbotten
stina.berglund@regionvasterbotten.se
+46 72 225 76 27

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Snöovädret blir allt intensivare – stanna hemma om du kan21.1.2021 17:47:40 CETPressmeddelande

Det intensiva snöfallet med kraftig drivbildning har ökat ordentligt och gjort det mycket svårt att ta sig fram i kommunen. Ovädret kommer att bli värre längre fram i kväll och i natt. Läget är mycket ansträngt och kommunen arbetar intensivt med att hålla huvudgatorna öppna. För lokalgatorna finns risk att framkomligheten tidvis är begränsad. Kommunen uppmanar alla som inte måste ge sig ut att stanna hemma.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum