Dagens Samhälle

Desperat jakt på flyktingbostäder

Dela

Åtta av tio kommuner säger att de klarar mottagandet i år. Men det kräver nödlösningar. Och många säger: Vi klarar det inte 2017 när antalet kommunplacerade ökar. Det visar en enkät som Dagens Samhälle har gjort.

 
Hösten 2015 letade Migrationsverket boenden till asylsökande. Under hösten 2016 letar kommunerna bostäder till de 20 000 som fått uppehållstillståndnd och som nu anvisas till dem.

Trots uppfinningsrikedom uppger kommunerna i enkäten att det i dag saknas boenden för nästan hälften av dessa, över 9 000 flyktingar. Tillfälliga lösningar är vanliga.

– Vi har ett asylboende som avvecklats i kommunen och förhandlar nu om de platserna. Det är en temporär lösning för att klara mottagandet i år, säger Peter Eriksson, integrationsstrateg i Ystad kommun, till Dagens Samhälle.

I enkäten anger kommunerna att man försöker klara behovet genom att hyra bostäder av privatpersoner, sluta avtal med privatvärdar, omvandla lokaler till bostäder och att ge förtur till allmännyttans lägenheter. Däremot tycks intresset för modulhus med tillfälliga bygglov ha svalnat. 38 procent svarar att de ser det som en dellösning på den akuta bostadsbristen.

Många kommuner flaggar för att de inte klarar uppdraget 2017. Då ökar antalet kommunplacerade enligt bosättningslagen med 50 procent till 30 600 personer.

229 kommuner (79 procent) besvarade enkäten.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum