Linköpings kommun

Det fortsatta arbetet kring Nya Kungsbergsskolan

Dela

I våras presenterades utredningen Linköpings skolor 2035, en rapport som kartlagt elevutvecklingen i Linköping och rekommenderat olika scenarier för att möta upp detta de kommande 15 åren.

Behovet av nya platser på högstadiet har under flera år varit stort och kommunens befolkningsprognos visar på ett ökat behov under kommande år av nya centrala elevplatser för högstadiet. Behovet av ändamålsenliga lokaler inom särskolan är även det stort.

Ett av utredningens förslag är att Nya Kungsbergsskolan byggs för att innehålla två skolenheter med en total kapacitet för 900 elever i grundskolans årskurs 7-9 och 75 elever i särskolans årskurs 7-9. Ett förslag som vi nu går vidare med.

– Som skolpolitiker är en av våra viktigaste uppgifter att säkerställa tillräckligt med skolplatser. Skola 2035 visar på stora utmaningar framöver och Nya Kungsbergsskolan spelar en mycket stor roll för att täcka det kommande behovet. Då kan vi inte låta tidigare beslut som nu visat sig vara otillräckliga stå fast, säger Erik Östman (M), ordförande barn- och ungdomsnämnden

Härmed upphävs tidigare beslut om en skola med 775 elever och istället arbetas det vidare med två skolenheter med total kapacitet för 975 elever.

– I och med nedläggningen av högstadiet på Skäggetorpsskolan uppstod ett än större behov av elevplatser. Med två skolenheter på Nya Kungsbergsskolan vidhålls de goda förutsättningarna för att eleverna får en bra studiemiljö. Det har varit en av våra främsta prioriteringar för att kunna gå vidare med det här förslaget, säger Åsa Wennergren (L), kommunalråd med sektorsansvar för utbildning.

Preliminär tidplan för färdigställande av nya elevplatser på Nya Kungsbergsskolan är satt till läsårsstart 2025/26. För att klara elevökningen närmaste åren behöver tillfälliga högstadieplatser tillskapas från och med läsåret 2021/22.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum