Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Det går inte att slappna av i en förarlös bil

Dela

Under natten till söndag förra veckan körde en Tesla i hög hastighet genom en kurva och av vägen in i ett träd, vilket gjorde att bilen började brinna. Det tog fyra timmar för brandmännen att släcka lågorna. Inuti Teslan, en Model S 2019, fann Polisen två passagerare som var döda. Enligt Polisen visade det sig att ingen av dem körde Teslan när olyckan skedde.

En satt i passagerarstolen och den andra personen i baksätet. Enligt Washington Post har NHTSA * startat en särskild utredningsgrupp för att undersöka saken. Det är en av 28 utredningar av Teslas fordonsolyckor som byrån har initierat, inklusive fyra avslutade ärenden.

Tesla har varit pådrivande när det gäller självkörande teknik och ökade den autonoma körförmågan i några av sina bilmodeller under förra hösten, trots kritik från vissa säkerhetsmyndigheter som ifrågasatte om tekniken hade testats tillräckligt. Även om vissa Tesla-fordon kan styra, påskynda en inbromsning och bromsa på egen hand, är förare fortfarande skyldiga att övervaka och vara redo att ingripa. Men eftersom autopilot-funktionen har blivit vanligare har vissa distraherade förare varit inblandade i olyckor när deras bilar kört själva.

Föraren av en Tesla-modell X-SUV 2017 dog efter att han kraschade på Highway 101 i Mountain View, Kalifornien, i mars 2018. Under utredningen av kollisionen har det visat sig att föraren riktade sin uppmärksamhet på ett videospel i sin mobiltelefon.

- Självklart kan man som förare inte undandra sig från ansvar och under färd ägna sig åt att spela ett spel. Man kan inte låta bilen köra helt själv, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

En annan förare dog i en krasch 2016 i Williston, efter att en traktor med släp körde ut framför en Tesla. Bilens autopilotfunktion hann inte att bromsa eftersom den inte registrerade släpets vita sida mot en starkt upplyst himmel. Utredarna drog slutsatsen att föraren borde haft möjlighet att bromsa innan kollisionen, men troligen var distraherad. Utredningen som gjordes av National Highway Traffic Safety Administration visade inga fel på Teslas program för autopiloten. Därmed konstaterades att olyckan orsakades på grund av förarfel och inte på grund av fel på bilen, säger Bo Ericsson.

Olyckan under förra veckan lyfte också fram en annan oro över de olyckor med elbilar som skett de senaste åren, eftersom det är svårt att släcka elbilsbränder.

Tjänstemän i Houston berättade att batteriet inuti en Tesla kortslöts och började brinna efter en kollision. Branden varade i fyra timmar och det krävdes mer än 30 000 liter vatten för att bekämpa den.

National Transportation Safety Board publicerade förra året en oberoende granskning av risken för bränder orsakade av litiumjonbatterier som används i elfordon. Styrelsen fann att om en kollision skadar ett batteri, finns det en risk för ”okontrollerad ökning av temperaturen”, så kallad termisk rusning, och att giftiga gaser släpps ut.

År 2017 tappade en förare kontrollen över en Tesla SUV av modell X årsmodell 2016 och kraschade in i ett garage, enligt uppgift. Batteriet tog eld och elden spred sig till byggnaden. Cirka 45 minuter efter att brandmännen släckt de första lågorna, antändes batteriet igen och det tog flera timmar att dämpa elden, tillräckligt för att kunna flytta fordonet.

SFVF känner till en händelse med en bil i USA som självantände tre veckor efter en kollision och det är oroväckande, speciellt för skadeverkstäder, säger Bo Ericsson.

* NHTSA = National Highway Traffic Safety Administration

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Alströmergatan 18
112 47 Stockholm

08-519 475 10https://www.sfvf.eu

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) – en branschförening där verkstädernas frågor står i centrum – och inget annat!

SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, är Nordens största verkstadsförening inom fordonsbranschen och representerar över 2 200 seriösa medlemsföretag.
Våra medlemmar består av professionella service-, däck-, glas- och skadeverkstäder, bil-, husbil- och husvagnhandlare samt rekonditioneringsföretag för personbilar och lastbilar.

SFVF samverkar med myndigheter, departement och organisationer på den svenska fordonseftermarknaden.
Vi bevakar, informerar, är med och påverkar regler, lagar och övergripande beslut i branschen för att förbättra villkoren både för bilägare och våra medlemsföretag.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening är medlem i den europeiska samarbetsorganisationen för bilhandel och bilverkstäder, CECRA, och är medlem i det internationella skadenätverket AIRC,
samt driver genom samarbetet AFCAR kampanjen för bilägarnas och verkstädernas rättigheter, Rigth-to-Repair Campaign, förkortat R2RC.

Följ Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Verkstäderna vill ha konkurrens på lika villkor1.7.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Verkstädernas kännedom om den konkurrensreglering, EU:s förordning 461/2010, som ger dem rätt att reparera alla bilar och som säkerställer konkurrens samt tryggar konsumenternas valfrihet är inte överväldigande. Trots det anser verkstäderna att det gemensamma lobbyarbete för en fortsatt konkurrensreglering som Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, och Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, driver är bra. Det framgår av den verkstadsenkät, ”Konkurrens på lika villkor – 15 minuter som kan trygga din framtid som verkstad”, som de båda branschföreningarna genomfört.

Autogruppen ansluter sig till Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).23.6.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

- Vi ser positivt på SFVF:s arbete, i dialogen med myndigheter både i Sverige och inom EU. I den turbulenta tid vi lever i, där agentmodeller och återförsäljaravtal förändras, känns det bra att ha en förening med juridisk kunskap till hjälp. Vårt initiativ att ansluta oss till SFVF kommer också underlätta kommunikationen mellan bilägare och Autogruppens kunder, vilket gynnar bägge parter”, säger Mikael Schöld vd för Autogruppen.

SFVF förstärker med ny medarbetare15.6.2021 13:35:56 CEST | Nyheter

Sedan vi startade 2015 har Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) vuxit med både många nya medlemmar och nya sektioner. I höst stärker vi även upp vår medlemskommunikation med en ny medarbetare. – SFVF har knutit till sig en riktig tungviktare inom fordonsjournalistik – Pierre Kjellin, som kommer att börja som kommunikationsansvarig för SFVF och även arbeta med Fordonsproffs.eu, avslöjar SFVF:s vd Bo Ericsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum