Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

Det goda måste ständigt vinnas på nytt

Dela

- Inget av det vi skapat är givet och bestående för all framtid. Om vi inte lyckas mobilisera de goda krafterna kan Europas fruktansvärda 1900-talshistoria upprepas. Hotet finns där. Det sade europaparlamentariker Jens Nilsson (S) som första majtalade i Ånge och i Ljusdal på måndagen.

Han inledde med att påminna om allt det goda som åstadkommits med arbetarrörelsen som pådrivande; en skola för alla, ekonomisk tillväxt, förebyggande av konflikter och tryggheten i att alltid ha mat på bordet, även nästa dag.

- Varför berättar jag det här på första maj? frågade han retoriskt, bara för att genast tillägga:

- Därför att vi glömmer. Vi glömmer att Sverige var ett av Europas fattigaste länder för knappt 100 år sedan. Vi glömmer att en miljon svenskar flydde fattigdom till andra sidan av Atlanten. Och vi glömmer att nationalister och fascister kastade in Europa i ett världskrig med folkmord på judar och romer.

I sitt tal betonade Jens Nilsson att varje generation måste bygga solidaritet mellan människor och slåss för idén om allas lika värde.

- Och vi måste i praktisk handling visa att det går att bygga anständiga samhällen. Klyftorna mellan rik och fattig kan minska - om vi bestämmer oss för det, sade han.

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
ASP 14 G 315/Rue Wiertz 60
1047 Bryssel/Belgien

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet har sedan valet 2014 fem ledamöter - Marita Ulvskog (delegationsledare), Olle Ludvigsson, Jytte Guteland, Jens Nilsson och Anna Hedh.

Ledamöterna jobbar främst i Bryssel, men spenderar också mycket tid på hemmaplan, där de deltar i diverse event och möten. 12 gånger per år åker stor del av Europaparlamentet till Strasbourg, för de s.k. plenarsessionerna.

Ledamöterna har till sin hjälp ett kansli, baserat i Bryssel, som består av 15 personer.

Följ Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet