Göteborgs stift

Det händer i Göteborgs kyrkor under Bokmässan

Dela

Under Bokmässan i Göteborg pågår Kulturarrangemang även i stadens kyrkor. Möt biskop em Jonas Jonson, filosofen och författaren Jonna Bonermark, prästen och satirtecknaren Kent Wisti. Besök en scenisk, interaktiv föreställning med Göteborgsrapparen, aktivisten och poeten Vic Vem.

Ett samtal om sökande, sanning och det som inte låter sig mätas, med filosofen och författaren Jonna Bornemark. (Foto: Robert Blombäck)
Ett samtal om sökande, sanning och det som inte låter sig mätas, med filosofen och författaren Jonna Bornemark. (Foto: Robert Blombäck)

Nära dig – bibelberättelser om livets frågor och känslor
Torsdag 26 september kl 9.00 i Göteborgs domkyrka
Hur får barnet möjlighet att tillsammans med en vuxen fundera kring livet? Det är frågan denna morgon när vi möter författaren Niclas Blåder och illustratören Anna Blåder i ett samtal utifrån boken Nära dig – Bibelberättelser om livets frågor och känslor.

Missionärerna
Torsdag 26 september kl 19.00 i Örgryte församlingshem
Långt innan vår tids globalisering var kyrkan en internationell miljö. I ljuset av missionärernas öden och äventyr tecknar biskop em Jonas Jonson en biografi över Svenska kyrkans mission. Det är en människornas historia och i hög grad kvinnornas historia.

Det omätbaras återkomst
Torsdag 26 september kl 19.00 i Betlehemskyrkan
Ett samtal om sökande, sanning och det som inte låter sig mätas. Jonna Bornemark, filosof och författare, uppmärksammad för boken Det omätbaras renässans, en filosofisk samhällskritik, i samtal med journalisten Eric Schüldt och teologen Joel Halldorf. Nicolai Dunger framför nytolkade psalmtexter.

Fredagsmusik i domkyrkan
Fredag 27 september kl 12.00 i Domkyrkan
Kantor Lina Lindkvist spelar orgelverk av den första kvinnliga domkyrkoorganisten Elfrida Andrée.

Otillräcklig men inte otillhörig
Fredag 27 september kl 18.00 i Hagakyrkan
Att undvika att tala om synden föder skammen. Att tro att vi kan prestera oss dugliga är vår tids största hot mot kärleken.Prästen och satirtecknaren Kent Wisti i ett samtal om människans otillräcklighet.

Romer och romsk musik
Lördag 28 september kl 11.30 i Hagakyrkan
Om romsk historia och musiktradition. Föredraget ledsagas av levande romsk folkmusik från Ryssland och Östeuropa, som framförs av trion Krilja. Bandet består av Jonas Liljeström, doktorand i musiketnologi med fiol som huvudinstrument, vokalisten Marita Johansson och gitarristen Emil Pernblad.

Där fick du, lille Paulus!
Lördag 28 september kl 18.00 i Domkyrkan
Elfrida Andrée var en svensk tonsättare, dirigent och första kvinna som innehade tjänsten som domkyrkoorganist i Sverige. Hon föddes i Visby och arbetade i Göteborgs domkyrka under hela 62 år.
Medverkande är litteraturprofessorn och författaren Ebba Witt-Brattström, Ruth Pergament, pianist och instuderare vid GöteborgsOperan, samt Eva Öhrström, musikvetare och författare till biografin Elfrida Andrée: Ett levnadsöde, samtalar om den jämlikhetsivrande rebellen Elfrida Andrée med journalisten och författaren Ulrika Knutson. Inledning av biskop Susanne Rappmann, första kvinna som innehar tjänsten som biskop i Göteborgs stift.
Kvällen avslutas med att musiker från GSO och GöteborgsOperan - Erik Heide violin, Johan Stern cello och Mårten Landström piano - framför Elfrida Andrées pianotrio i g-moll. Därefter sjunger sopranen Julia Sporsén ett utdrag ur operan Fritiofs saga, ackompanjerad av Ruth Pergament på piano.

Visioner av en plats
Söndag 29 september kl 18.00 i Betlehemskyrkan
En scenisk, interaktiv föreställning med Göteborgsrapparen, aktivisten och poeten Vic Vem. Nyskrivet material samt låtar och dikter ur Vic Vems katalog binds samman av hans egen livshistoria. En resa genom de skilda verkligheter som utgör dagens Sverige. En resa där vi kan möta oss själva, varandra och Gud.

Läs mer om det som hände ri kyrkorna i Götborg under Bokmässan på Göteborgs stifts webbplats:
https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift/kultursamverkan/nyheter/det-hander-i-goteborgs-kyrkor-under-bokmassan-2019

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann samt stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet (Bohuslän, Halland och Sydvästra delen av Västergötland)

0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Ett samtal om sökande, sanning och det som inte låter sig mätas, med filosofen och författaren Jonna Bornemark. (Foto: Robert Blombäck)
Ett samtal om sökande, sanning och det som inte låter sig mätas, med filosofen och författaren Jonna Bornemark. (Foto: Robert Blombäck)
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Dubbla vigningar i coronatider8.6.2020 07:37:11 CESTPressmeddelande

Söndagen den 14 juni viger biskop Susanne Rappmann sju kandidater till tjänst i Svenska kyrkan, fem till präster och två till diakoner. Med rådande restriktioner om max 50 personer delas vigningen upp i två gudstjänster och kandidaterna får endast bjuda sju personer var. Gudstjänsterna sänds därför digitalt. En av prästkandidaterna är döv och teckenspråkig. Därför kommer en av gudstjänsterna att teckenspråkstolkas.

Svenska kyrkan vädjar: Låt inte begravningarna vänta27.3.2020 12:32:13 CETPressmeddelande

I ett brev till begravningsbyråerna vädjar kyrkogårdsförvaltningen och kyrkoherdarna i Göteborg om att begravningar ska genomföras. De ser med oro på att begravningar nu skjuts upp på grund av smittorisken. Dels handlar det om förvaring av stoft, dels om att trycket på begravningstider blir för stort när coronakrisen är över. Men det handlar också om att hjälpa sörjande att komma vidare i sin sorgebearbetning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum