Stiftelsen Skansen

Det händer på Skansen i februari

Dela

Nu är vintermånaden här, isbanan spolad, cirkusen i full gång och den 6 februari uppmärksammas samernas nationaldag.

Hantverk i renskinn. Reindeer purse. Foto: Marie Andersson/Skansen
Hantverk i renskinn. Reindeer purse. Foto: Marie Andersson/Skansen

Samernas nationaldag 6 februari
Den här dagen kan man besöka familjen Såekies fritidshus i Saemien Sïjte, lyssna till samiska sagor och myter i värmen från elden och lära sig mer om samisk kultur, renen och pröva på att jojka i jojkskolan.
Saemien Sïjte kl 10.00 - 15.00

Cirkus Skansen 
Unga artister framför cirkusnummer på högsta nivå med akrobatik, jonglering och magi. En stor show för alla barn med cirkusdrömmar. Föreställningar i Bragehallen varje söndag fram till 21 april kl 13.00 och kl 15.00. Biljetter säljs i Huvudingången och i Lill-Skansenbutiken. Pris barn 2 – 15 år 30:-, vuxen 50:-

Sportlovskul med Kamratposten
Skridskobana på Bollnästorget, skridskodisco, korvgrillning och uthyrning av skridskor, utlåning av spark och kälke, eller styltor och tunnband, ponnyridning, cirkusföreställning, sagoberättande och åktur med häst och vagn. På sportlovet börjar den öppna cirkusskolan där barnen får öva på egna konster. 
Skansen och Kamratposten samarbetar för första gången på ett sportlov med aktiviteter som läshörna med KP-tidningar i Skogens hus hela veckan och den 1 - 3 mars även pyssel/knep och knåp, pin-tillverkning, dansworkshop med TikTok-kändisar, tipsrunda, skridskodisco med maskotar m.m.

Öppen cirkusskola
I Bragehallen är det öppen cirkusskola varje lördag mellan 23 februari – 20 april samt varje vardag och lördag under sportlovet kl 11.00 - 16.00. Här kan alla åldrar pröva på cirkuskonster - balansera på boll eller spänd lina‚ jonglera med dukar‚ bollar och poi‚ rocka med rockring och klättra i tyg - och riktiga cirkusartister finns på plats för att hjälpa till. 

Skansens skridskobana
Åk skridskor på Bollnästorget, grilla korv och drick varm choklad. Skridskor finns att hyra på plats och hjälm ingår i priset. Isbanan öppnar den 19 januari. 

Öppna introduktioner på engelska
Varje vardag kl 11.30, samling vid Seglora kyrka.

Öppet i hus och gårdar
Järnhandeln, Bollnässtugan, Statarlängan, Mekaniska Verkstaden (öppet tis-fred), Snickeriet (öppet mån-tors) öppnar klockan 10.00.
Älvrosgården och Järnhandlarbostaden​ öppnar klockan 11.00.

Lill-Skansen   
Barnens egen djurpark öppettider februari är kl 10.00 – 15.00 vardagar och 10.00 – 16.00 helger och skollovsdagar. Dagens djur på Lill-Skansen presenteras varje dag kl 13.15.

Ridturer       
Ponnyridningen pågår vardagar kl. 13.00 – 14.00 och kl. 12.00 – 15.00 under helger och skollov. Pris 50:-

Prat om djur
På engelska - Talk about the reindeer every day at 12.30
Sälar, sill och visselpipor varje dag kl 14.00
Dagens djur på Lill-Skansen varje dag kl 13.15.


Med reservation för ändringar

Bilder

Hantverk i renskinn. Reindeer purse. Foto: Marie Andersson/Skansen
Hantverk i renskinn. Reindeer purse. Foto: Marie Andersson/Skansen
Ladda ned bild
Kåsa i samevistet. Sami craft. Foto: Marie Andersson/Skansen
Kåsa i samevistet. Sami craft. Foto: Marie Andersson/Skansen
Ladda ned bild
Jonglering på cirkusskolan. Foto: Pernille Tofte
Jonglering på cirkusskolan. Foto: Pernille Tofte
Ladda ned bild
Jonglör Cirkus Skansen. Foto: Einar Odencrantz/Skansen
Jonglör Cirkus Skansen. Foto: Einar Odencrantz/Skansen
Ladda ned bild
Skridskoåkare på Sollidenplan. Foto: Gunnar Lundh, NM
Skridskoåkare på Sollidenplan. Foto: Gunnar Lundh, NM
Ladda ned bild
Skridskoåkare. Foto: Pernille Tofte
Skridskoåkare. Foto: Pernille Tofte
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Kommunicera med ålar, går det?18.2.2019 07:00:00Pressmeddelande

I det nya kunskapscentret på Skansen, Baltic Sea Science Center, finns tre stora akvarier för rovfisk, stimfisk och sötvattenfisk. De börjar nu befolkas av lax, torsk, smörbult, ål, plattfisk, sarv, braxen och flera andra små och stora fiskar som ska visa oss hur Östersjöns liv under ytan ser ut. Patrik Jakubowski och Emma Alsing Skoog är två marinbiologer som nu börjat som akvarister på kunskapscentret för att sköta om djuren i akvarierna.

Snart är det klart - invigning för kunskapscentret Baltic Sea Science Center 11 april12.2.2019 07:00:00Pressmeddelande

Nu är huset på plats, utställningarna på väg upp och blandningen av sött och salt i akvarierna utprovad. Laxarna, torskarna och simporna har flyttat in i det stora akvariet och väntar på sällskap från ålar, braxen, sill och flera andra arter. En liten smörbult får vara sambo med två ungålar ett tag tills de alla tre växt till sig och kan samsas med de vuxna djuren. Kunskapscentret Baltic Sea Science Center på Skansen är på väg att bli klart. Invigningsdatum är satt till den 11 april.

Elbilstaxi prioriteras på Djurgården31.1.2019 06:00:00Pressmeddelande

Ungefär 15 miljoner människor besöker Djurgården årligen, vilket är fler än kinesiska muren. För aktörerna på Djurgården är det viktigt att alla kan ta sig hit på ett hållbart sätt. Många av dem väljer redan idag miljövänliga alternativ som spårvagn eller cykel, men en del tar också taxi. Nu inleder Kungliga Djurgården ett samarbete med föreningen Nollzon för att öka andelen eltaxibilar på Djurgården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum