Patent- och registreringsverket

”Det handlar om att ta tillvara Sveriges forskningsresultat” – PRV välkomnar Innovationsstödsutredningen

Dela

Med Innovationsstödsutredningen stakar Sverige ut en ny väg mot ökad konkurrenskraft och ett starkare samhälle. PRV, Patent- och registreringsverket, har bidragit till utredningen genom att rikta fokus på immaterialrättens roll för hur forskning leder till innovation. Kompetent hantering av forskningsresultat med hjälp av immaterialrättsliga verktyg är en nyckel till framgångsrika resultat, både i form av kommersialisering och av samhällsförbättringar.

Generaldirektör Peter Strömbäck. Foto: Yvonne Ekholm, Stilfoto
Generaldirektör Peter Strömbäck. Foto: Yvonne Ekholm, Stilfoto

Idag överlämnas betänkandet från Innovationsstödsutredningen till statsrådet Matilda Ernkrans. Utredningen, som tittat på hur innovationsstödet vid Sveriges lärosäten kan förändras för att förbättra genomslaget för svensk forskning, går nu på remiss.

Utredaren konstaterar att Sverige är ett av världens mest innovativa länder men vi kan bli betydligt bättre på att ta tillvara forskningsresultat. Ett ökat fokus på nyttiggörande behövs – det ska lönas sig för ett lärosäte och för enskilda forskare och studenter att medvetet sträva efter att nå ut med forskningen genom kommersialisering eller samhällsförändringar. Utredaren föreslår att alla universitet och högskolor ska utveckla en strategi för hantering av immateriella tillgångar. Den överordnade målsättningen är att förbättra Sveriges konkurrenskraft och säkra ett gott och hållbart samhälle på lång sikt.

För PRV, som suttit i en av utredningens referensgrupper, har utgångspunkten varit att kompetent hantering immateriella tillgångar är centralt för innovation. Flera av utredarens förslag syftar också till att stärka statusen för och kunskapen om immateriella tillgångar och immaterialrätt på lärosätena, och där förväntas PRV bidra med sin expertis.

– Vi är mycket glada över utredarens förslag. PRV jobbar sedan flera år intensivt i den riktning som utredningen nu presenterar. Immaterialrätt är nyckeln för att tillgängliggöra svensk forskning till resultat som kan komma svenskt samhälle och näringsliv till gagn. De fantastiska landvinningar som görs på våra lärosäten kan med rätt hjälp och i rätt händer både leda till nästa globala svenska företag och till en förbättrad tillvaro för individer och samhälle i stort”, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV, Patent- och registreringsverket.

Under utredningens gång har PRV framhållit vikten av kompentensutveckling på lärosätena och myndighetens roll som kunskapsnav i frågor som rör immateriella tillgångar och immaterialrätt.

– Det handlar om att koppla ihop forskare, näringsliv och samhälle. Där vill vi, aktivt i hela Sverige, driva på utvecklingen att öka nyttiggörandet av de immateriella tillgångar som skapas i samband med de investeringar som Sverige gör i forskning”, fortsätter Peter Strömbäck.

Läs utredningen i sin helhet här: https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2020/10/sou-202059/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Generaldirektör Peter Strömbäck. Foto: Yvonne Ekholm, Stilfoto
Generaldirektör Peter Strömbäck. Foto: Yvonne Ekholm, Stilfoto
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Svensk teknologi i fokus när uppfinnarduo nomineras för nanosolceller som laddar sig själva4.5.2021 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Henrik Lindström och Giovanni Fili är uppfinnarduon bakom en ny typ av solcellsteknik. Nu har deras vidareutveckling av nanocellsteknologi nominerats i EPO:s European Inventor Awards 2021. De nomineras för den tunna flexibla solcellsfilm som innehåller ett lager med 1000 gånger högre ledningsförmåga än tidigare solceller. Effekten blir att solcellerna kan bli en pålitlig energikälla även inomhus. Råvarorna i tillverkningen är billigare än traditionella solceller och skonsammare mot miljön. Materialet kan likna läder, borstat stål eller trä till exempel. De första konsumentprodukterna, ett par självladdande hörlurar och en cykelhjälm, lanseras nu i år.

Sverige i världstoppen över innovation inom tech-området10.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sverige ligger i världstoppen över antal internationella patentansökningar inom området smart teknologi, även kallad fjärde industriella revolutionens teknologier. I snitt ökade antalet patentansökningar på området smart teknologi med 22,6 procent under åren 2012–2018 vilket är högst bland alla Europas länder, och högre än den genomsnittliga ökningen globalt. Det visar den senaste studien från det europeiska patentverket EPO (European Patent Office).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum