Resia AB

Det här bråkar svenskarna om på semestern

Dela

Semestertider ligger alldeles runt hörnet och för de flesta väntar veckor av härlig kvalitetstid med nära och kära. Men är det verkligen så härligt eller leder det kanske till fler konflikter? Enligt en SIFO-undersökning som gjorts på uppdrag av Resia menar en tredjedel av svenskarna att de aldrig bråkar på semestern. De som svarat att de bråkar menar att olika intressen och diskussioner kring vad man ska göra på semestern är det som främst leder till konflikter.

 – Att en så stor del av svenskarna aldrig bråkar på semestern var verkligen en positiv överraskning. Kanske kan det ha med att göra att 41 % av svenskarna* föredrar att planera och boka mycket redan innan man reser iväg på semestern. Därför blir det sannolikt en del diskussioner hemma innan man kommer iväg medan man sedan på resande fot har mindre saker att bråka om, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Få svenskar bråkar mer på semestern

Ungefär 30 % av svenskarna menar att de aldrig bråkar på semestern. En siffra som är fantastisk om den stämmer. Sticker detta hål på myten om att det på grund av skilsmässor alltid finns fler hus till salu efter sommaren? Svenskarna håller alltså sams när de är lediga tillsammans. En femtedel menar att de bråkar men att de bråkar mindre än hemma i vardagen, medan en lika stor andel menar att de bråkar i samma utsträckning som i vardagen. 5 % av svenskarna menar att de aldrig åker på semester och endast 2 % menar att de bråkar mer på semestern än i vardagen.

Unga svenskar bråkar mer

Det är betydligt fler ur den äldre åldersgruppen som menar att de aldrig bråkar jämfört med de andra grupperna. Lägst är siffran hos den yngsta gruppen som enligt den här undersökningen då bråkar något mer på semestern än övriga grupper. Jämför man barnfamiljer med barn 0-9 år med de som har barn 9-18 år så är siffran högre hos de med äldre barn. Det verkar finnas mer att bråka om när man lever med yngre barn. Åldersmässigt är mellangruppen (35-55 år) de som i störst utsträckning svarat att man bråkar i samma dos som hemma.

En femtedel bråkar om vad de ska göra på semestern

Nog för att det är många svenskar som inte bråkar alls på semestern, men om de har konflikter så är det drygt en tredjedel av svenskarna som inte riktigt vet vad de bråkar om på semestern. Något som berör och som gör att ungefär en femtedel av svenskarna bråkar om det är olika intressen och vad man ska göra på semestern. Störst problem är detta i den äldre åldersgruppen och minst i den yngsta. Geografiskt sett är siffran betydligt högre i Övre Norrland än i till exempel Norra Mellandsverige där siffran är lägst. Bland de som svarat annat är det flera som nämner alkohol och hur man bäst ska hitta vägen som främsta anledningar till gräl.

Olika förväntningar på semestern

18 % av svenskarna menar att bråk uppkommer på grund av olika förväntningar på resan. En part ser kanske en aktiv semester framför sig medan den andra helst vill koppla av på en solstol. En vill stanna hemma, den andra vill ut och upptäcka världen. Kommunikation är som vanligt A och O för att undvika problem som dessa. Även här är siffran högst bland de yngsta.

Boende är något man inte bråkar om

Allra minst bråkar svenskarna om vilken sorts boende de ska välja på semestern. Intressant med tanke på att vi i förra årets barometer såg att boendet är något man lägger en mycket stor del av resekassan på. Åldersmässigt är det den äldre gruppen som i större utsträckning bråkar om vilken sorts boende man ska välja. Minst brydda bland svenskarna i landets största städer är de som bor i Göteborg. Göteborgarna lägger istället större vikt vid vad/var man ska äta. Detta går hand i hand med förra årets undersökning som visade att de som lägger störst del av resekassan på mat och dryck är just göteborgarna. En annan punkt som svenskarna inte heller bråkar om särskilt mycket är sociala medier.

 – På senare år har vi märkt av en stor ökning av fokus på boendet. Det som tidigare bara var en plats att sova på har nu blivit en stor del av hela upplevelsen. Därför är det många svenskar som börjar sina semesterplaner med att välja vilket boende man vill ha och bygger sedan transport och aktiviteter runt detta. Därav få konflikter kring boendet när man väl är iväg på resan. Göteborgarnas fokus på mat är inte särskilt överraskande med tanke på den höga kvalitet vi har på framför allt färska skaldjur här på västkusten, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

 Det här gör svenskarna för att hålla sams

Även på den här frågan svarade svenskarna att de inte bråkar på semestern över huvud taget. Bland de som ändå bråkar menar många att de är tveksamma till hur man bäst håller sams och att egentid är något som prioriteras högt bland saker man gör för att undvika konflikter. Att fokusera på nya äventyr för att minska risken för tristess är också ett recept för semesterlycka enligt svenskarna. Att ha det mesta ordnat innan avresa är också något som enligt svenskarna minskar risken för bråk. 4 % menar att de alltid reser ensamma så de har inga problem med konflikter. Att ta med någon ur den äldre generationen för att hjälpa till med barnen är inget svenskarna gör i särskilt stor utsträckning. Bland de som valt annat som alternativ är de mest återkommande tipsen att kommunicera, kompromissa och att undvika att bli riktigt hungriga.

Det här bråkar svenskarna om på semestern

 1. Tveksam/Vet ej
 2. Olika intressen/vad man ska göra på semestern
 3. Hur tiden ska spenderas
 4. Olika förväntningar på resan
 5. Vad/var vi ska äta
 6. Annat
 7. Pengar
 8. Barnen
 9. Sociala medier
 10. Vilken typ av boende man ska välja

Det här gör svenskarna för att hålla sams på semestern

 1. Vi bråkar aldrig på semestern
 2. Tveksam/Vet ej
 3. Vi ger varandra egentid och möts sedan upp och har mysigt tillsammans
 4. Vi fokuserar på nya äventyr hela tiden för att undvika tristess och ev gnäll
 5. Vi väljer en enkel resa där det mesta är ordnat innan avresa
 6. Annat
 7. Vi undviker att diskutera pengar
 8. Vi reser utan barn
 9. Jag reser alltid ensam
 10. Vi tar med mor och/eller farföräldrar för att underlätta med ev barn

*SIFO-undersökningen gjordes i april 2019 på uppdrag av Resia i samband med den årliga trendrapporten – Resiabarometern. Totalt gjordes 1120 intervjuer på ett riksrepresentativt urval av kvinnor och män i ålder 15 till 79 år. Rapporten går att läsa här: https://www.resia.se/resiabarometern-2019

För mer information, kontakta gärna:

Lina Eklund, PR-specialist Resia AB, telefon: 0702-88 49 75, e-post: lina.eklund@resia.se

Nyckelord

Kontakter

Lina EklundPR-specialist - PR och extern kommunikation

Ansvarar för kommunikationen inom Resia Semester. Kontakta mig för frågor gällande semesterresor för privatpersoner.

070-2884975lina.eklund@resia.se

Bilder

Länkar

Om

Resia AB
Resia ABResia Travel Group har skapat och driver flertalet varumärken inom resebranschen där den gemensamma nämnaren är personligt engagemang. Med branschens bästa kompetens, en utmärkande energi och stor nyfikenhet har vi som målsättning att alltid skapa överraskande bra reselösningar. För vi kan det här med resor. Vi vet vad som tillför värde när man är på resande fot. Semesterdrömmar, smidiga affärsresor, energigivande möten, gruppresor och events samt välorganiserade kongresser – vi gör skillnad tack vare våra 400 specialiserade medarbetare.

Med fäste i Skandinavien jobbar vi mot hela världen och är tillgängliga såväl online som via telefon och i butik. Vi möter våra kunder genom varumärkena Resia, Resfeber, Box Office, Bengt-Martins, Cruise Market, Rejsefeber, Reisefeber, Ticket Service, ARTE Udland och Hyttespecialisten. Huvudsätet finns i Göteborg. År 2017 omsatte vi 3,5 miljarder kronor. 

Följ Resia AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Resia AB

Höstlovets absolut bästa resmål20.8.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Hösten närmar sig och bokningarna till höstlovet är redan i full gång. Höstlovet är ett av få lov där i stort sett alla barn i landet är lediga samtidigt. Därför är konkurrensen stor om resor till sol och äventyr. Precis som under sommaren är Europas storstäder väldigt eftertraktade med stora ökningar till bland annat Rom (+135 %) jämfört med samma period förra året. Efter en sommar där USA backade rejält är de nu tillbaka med såväl Miami som New York högt upp på topplistan.

Höstens mest populära resmål12.8.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

När sommaren går mot sitt slut och vardagen kommer ikapp svenskarna är det många som redan drömmer sig bort till solvarma stränder och salta dopp. En stor del av befolkningen upplever dock att hösten är en svår period att hitta bra resmål på då det börjar svalna i Europa och man behöver resa längre bort för att få riktigt varma temperaturer. Så vart åker man? Efter en sommar där USA backade rejält är de nu tillbaka med såväl Miami som New York och Orlando på topplistan.

Hit reste svenskarna i juni och juli – och det här resmålet valdes bort9.8.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Sommaren går mot sitt slut och det är dags att summera. En trend för sommaren 2019 har varit storstadssemestern som ökat stort med London (+38 %), Prag (+38 %) och Krakow (+40 %) i spetsen. Bland charterresmålen klättrar Preveza in på topp tio och nyare resmål som Durres och Kavala står för stora ökningar, även om de än så länge hamnar utanför topplistorna. Störst tapp står resorna till USA för – en effekt av den svaga svenska kronan.

Byt gummistövlar mot flipflops – fyndläge för soldyrkaren7.8.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Vi är bara i början av augusti men höstvädret är redan här och på många platser i landet öser regnet ner. Många svenskar har den här veckan gått tillbaka till jobbet och skolstarten börjar närma sig. Detta märks inte minst på priserna på resor som återigen är nere på från 299 kronor per person. För den som fortfarande har semesterdagar kvar är det nu man ska fynda, men det gäller att agera snabbt. När vädret är sämre på hemmaplan brukar resorna gå åt som smör i solsken.

Förläng sommaren – hit reser svenskarna i augusti och september29.7.2019 06:45:00 CESTPressmeddelande

Vi är mitt i sommaren men många har redan avslutat sin semester och är tillbaka på jobbet. För den som sparat några semesterdagar är augusti och september fantastiska månader att resa utomlands på. Inte lika mycket folk, behagligt klimat och ofta bättre priser. Svenskarnas weekendfavoriter under sensommaren är Prag, Alicante och Palma de Mallorca som står för de största ökningarna. Inom chartern seglar Korfu upp på topplistan med en ökning på hela +219 %.

Lissabon populär weekendstad bland svenskarna i sommar22.7.2019 06:40:00 CESTPressmeddelande

Svenskarnas semesterbokningar fortsätter att trilla in och weekendresmål som Lissabon, Prag och Krakow klättrar snabbt på listorna. Att semestra i en storstad i sommar är mer populärt än någonsin. Många nöjer sig med några dagar av storstadspuls och historia medan andra kombinerar storstad med strandhäng och äventyr. Bokningsläget till Lissabon ligger just nu på +75 % jämfört med samma period förra året och intresset för staden fortsätter att öka.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum