Unionen

Det här innebär dagens besked från LO om trygghetsöverenskommelsen

Dela

I dag kom beskedet att LO:s inriktning är att ansluta sig till trygghetsöverenskommelsen. Ett besked Unionen välkomnar! Trygghetsöverenskommelsen ger ekonomiska möjligheter och tid att fortsätta att uppgradera sin kompetens genom hela arbetslivet.

Unionen vill se dig växa.
Unionen vill se dig växa.

När samhället förändras behövs ny kompetens. Idag råder kompetensbrist inom flera branscher och behovet av att hänga med och kontinuerligt utveckla sina kunskaper blir bara större och större på stora delar av svensk arbetsmarknad.

– Trygghetsöverenskommelsen breddar synen på anställningstrygghet till att också handla om den trygghet som ligger i möjligheten att stärka sin kompetens för det jobb man har eller för det jobb man vill ha i framtiden. Dagens besked från LO är ett styrkebesked för den svenska modellen, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.

Trygghetsöverenskommelsen och det lagförslag som bygger på parternas överenskommelse ger Sverige ett helt nytt system för trygghet, omställning och anställningsskydd.

PTK och Svenskt Näringsliv tackade ja till avtalet i oktober 2020. IF Metall och Kommunal anslöt sig sedan i december 2020, Vision i juni 2021, fackförbundet ST i oktober 2021 och nu ger alltså LO besked om att organisationen ansluter sig till trygghetsöverenskommelsen.

– Vi har hela tiden velat se en så bred överenskommelse som möjligt, och det är bra för svensk arbetsmarknad att huvudavtalet bärs av huvudorganisationerna PTK och LO. Trygghetsöverenskommelsen innebär kraftigt förbättrade ekonomiska och praktiska möjligheter till utbildning under arbetslivet både för anställda inklusive visstidsanställda och för personer som är mellan jobb, säger Martin Linder.

Det här är trygghetsöverenskommelsen:

  • Du kan studera mitt i arbetslivet. Nu ges även du som vuxen, med jobb, huslån och barn, chansen att studera. När avtalet realiseras skapas en ny typ av studiestöd för oss som är etablerade på arbetsmarknaden. Du kan utbilda dig i upp till ett år (på heltid eller deltid) med betalning. Många kommer att kunna få ut 80 procent av sin lön under studietiden.
  • Du väljer själv. Det är inte din arbetsgivare som bestämmer vad du ska studera. Du bestämmer själv, så länge som utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden. Kanske vill du vässa dig inom ditt yrke eller välja en ny inriktning på arbetslivet.
  • Du måste inte ha en fast anställning. Även du som har en visstidsanställning, projektanställning eller jobbar deltid har möjlighet att kompetensutveckla dig.

Mer information finns även på: https://www.unionen.se/trygghetsoverenskommelse

Kontakter

PressjourUnionens pressjour för journalister

Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner

Tel:08-504 151 00press@unionen.se

Bilder

Unionen vill se dig växa.
Unionen vill se dig växa.
Ladda ned bild
Martin Linder, ordförande Unionen
Martin Linder, ordförande Unionen
Ladda ned bild

Om

Unionen
Unionen
Olof Palmes gata 17
105 32 Stockholm

08-504 151 00http://www.unionen.se/opinion

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 685 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 14 000 arbetsplatser.

Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

 

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum