Det kostar att få ner inflationen
Industriarbetsgivarna har tagit emot Riksbankens besked om att höja räntan till 2,5 procent. Det är en tydlig markering att Riksbanken har full fokus på att få ner inflationen.

”Att Riksbanken stampar på bromsen snabbt och kraftigt är inte optimalt, det slår hårt mot både hushåll och företag men att inte pressa tillbaka inflationen till målet är en ännu mindre attraktiv väg framåt”, säger Kerstin Hallsten chefekonom Industriarbetsgivarna.
Det kan hända att Riksbanken behöver ta i mer än vad som annonseras i dag om inflationen biter sig fast.
”Riksbanken bedömer att det då krävs en kraftig penningpolitisk åtstramning för att få tillbaka inflationen till målet, vilket ger stora påfrestningar för realekonomin. De bedömer att BNP-tillväxten då blir tydligt lägre och arbetslösheten betydligt högre än i deras huvudscenario”, säger Kerstin Hallsten
Även fast vi har fått se fallande elpriser under hösten är fortfarande elpriserna en central förklaring till att inflationen är hög i Sverige.
”Det handlar dels om stora direkta effekter, dels om stora indirekta effekter då energi behövs till i princip allt. Samtidigt finns en risk att energipriserna tar fart igen liksom försvagningen av kronan. Detta beror i hög grad på en dålig strukturpolitik”, säger Kerstin Hallsten.
Kontakter
Ebba FredinPresschef
Tel:0730-447120ebba.fredin@industriarbetsgivarna.seMarina LähteenmaaKommunikationschef
Tel:072-247 50 33marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.seBilder
Om
Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.
Följ Industriarbetsgivarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna
Yrkestävlingarna för unga svetsare är tillbaka20.1.2023 11:16:54 CET | Pressmeddelande
Den 27 januari arrangeras uttagningstävling för unga svetsare på Bessemerskolan i Sandviken mellan klockan 9.30-15.30. Uttagningstävlingarna leder till möjligheten att få komma med i Yrkeslandslaget 2023.
Dags att nominera till 2023 års lista med 40 yrkesskickliga kvinnor över 40 inom gruv- och stålindustrierna10.1.2023 13:10:00 CET | Pressmeddelande
För andra året i rad går Metallkvinnor och Women in Mining Sweden, branschorganisationerna Jernkontoret och Svemin samt arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna ihop för att uppmärksamma yrkesskickliga och erfarna kvinnor över 40 år inom gruv- och stålbranscherna.
Avtalsrörelsen: Industriarbetsgivarnas mål är att stärka industrins konkurrenskraft21.12.2022 10:28:24 CET | Pressmeddelande
– Vårt överordnade mål med avtalsförhandlingarna är att konkurrenskraften ska stärkas och att de avtal som träffas långsiktigt utvecklar industrin och möjligheten till fler industrijobb. Det är det Industriavtalet handlar om, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.
Välkommet besked att Cementa får fortsatt tillstånd13.12.2022 13:23:11 CET | Pressmeddelande
I dag på eftermiddagen tog Industriarbetsgivarna emot besked från Mark- och miljödomstolen om att medlemsföretaget Cementa får tillstånd till fortsatt och utökad täktverksamhet i Slite. ”Beskedet är mycket välkommet. Vi behöver en stabil cementförsörjning i Sverige”, säger Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna.
”Cementkrisen är inte över”7.12.2022 10:36:02 CET | Pressmeddelande
Rättsprövningen av Cementas tillfälliga tillstånd lämnades idag den 7 december av Högsta förvaltningsdomstolen. ”Vi noterar i domen från Högsta förvaltningsdomstolen att regeringens tillfälliga tillstånd för Cementas kalkbrytning inte strider mot lagen. Det är positivt. Nu är det viktigt att cementförsörjningen säkras också på längre sikt”, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum