Umeå kommunUmeå kommun

​​Det nya flickrummet - samtal på Kvinnohistoriskt museum

Dela

I anslutning till att PotatoPotato Scenkonst gästspelar i Umeå med föreställningen I'm her(e) arrangerar Kvinnohistoriskt museum, i samarbete med FlickForsk!, ett samtal på temat Det nya flickrummet med Linda Forsell (konstnärlig ledare och regissör för PotatoPotato), Sara Meidell (journalist och kulturredaktör på VK) och Julia Rönnbäck (lektor vid Institutionen för Barn, Unga och Samhälle, Malmö Högskola). Samtalet innehåller en konstnärlig gestaltning från föreställningen I’m her(e) och avslutas med en reflektion av Anna Croon Fors (lektor och föreståndare UCGS).

Flickrummet har inom både litteraturen och forskningen varit ett återkommande tema när det gäller förståelsen av flickan och flickors kulturer. Flickrummet framställs ofta antingen som ett normativt fängelse eller en utopisk frizon. Om flickrummet historiskt var en plats där flickor slapp bli betraktade och bedömda så framstår dagens virtuella flickrum på exempelvis Youtube som en plats för att exponera sig själv och bedömas utifrån antal likes.

Hur kan tjejers aktiviteter på sociala medier förstås utifrån ett flick- och kvinnohistoriskt perspektiv? Varför avfärdar omvärlden så lätt frosseriet i tjejighet som meningslöst? Vad är det som ges möjlighet att ske i de digitala tjejvärldarna? Vilka slags flöden, gemenskaper och sammanhang skapar de digitala plattformarna?

Kvinnohistoriskt museum gläntar på dörren till en värld som det kanske inte är meningen att vuxna skall förstå!

Tid: 14.00 - 15.30 Söndag 26 mars 
Plats: Kvinnohistoriskt museum 
Föreställningen I’m her(e) spelas i Studion på Folkets hus den 27 mars.

PotatoPotato scenkonst har sin bas i Malmö och har under sin snart nio år långa verksamhet undersökt samtida politiska fenomen med hjälp av populärkulturella element. Det unika med PotatoPotato är viljan att visa på alternativ och bjuda på utopiska världar. I oktober 2014 öppnade PotatoPotato ett eget teaterhus i Malmö. Den 650 kvm stora teatern verkar nu som konstnärlig verksamhet och samlingsplats för scenkonstnärer från hela landet.

FlickForsk! Nordic Network for Girlhood Studies är ett tvärvetenskapligt nätverk som har sin organisatoriska hemvist vid Umeå Centrum för Genusstudier, Umeå Universitet. Syftet med nätverket är att driva utvecklingen inom den nordiska flickforskningen genom att skapa mötesplatser och samarbetsmöjligheter för forskare som utifrån olika perspektiv undersöker ung femininitet.

Kontakt:
För frågor om museets programverksamhet: 
Linda Noreen
Programansvarig Kvinnohistoriskt museum
070-330 12 64
linda.noreen@umea.se

För frågor kring intervjuer och pressbilder:
Maria Hedberg 
Kommunikatör Kvinnohistoriskt museum
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Kvinnohistoriskt museum invigdes 22 november 2014 och är det första kvinnohistoriska museet i Sverige.

Kvinnohistoriskt museum diskuterar föreställningar om kön och makt, identitet och historia. En plats för reaktion, aktion, skratt och debatt. Vi vill ge nya perspektiv på det förflutna, belysa samtiden, för att tillsammans forma framtiden. Museet har fri entré till utställningar och program.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye