Umeå kommun

Det som göms i snö kommer upp i tö

Dela

Våren är i antågande. Den härliga solen sprider värme och glädje. Samtidigt tinar ett annat bekymmer fram, hundbajs. Det ligger i allas gemensamma intresse att tänka på miljön och trivseln. Plocka upp efter din hund och kasta din påse i närmaste hundlatrin. Eller ta med den hem och sortera den som brännbart hushållsavfall i ditt vanliga sopkärl.

Du som är hundägare har ansvar för din hund. Enligt lokala ordningsföreskrifter ska du plocka upp föroreningar efter hunden på badplatser, trottoarer, gång- och cykelvägar, anlagda park- och grönytor, tätortsnära skogar och andra allmänna platser. Det gör det trevligare för alla att vistas i Umeå.

I Umeå kommun finns många hundrastkärl där du kan lämna hundbajspåsar.

Hundrastkärl är en service för att det ska vara enklare för dig som är hundägare. Kommunen tömmer hundrastkärlen med jämna mellanrum. Men, kommunen övertar inte ansvaret för vad din hund lämnar efter sig.

  • Om det inte finns hundrastkärl i närheten måste du plocka upp hundbajset, ta med det från platsen och sortera det som brännbart hushållsavfall, i ditt eget eller boendets gröna sopkärl.
  • Det gäller också om ett hundrastkärl är fullt i väntan på tömning.
  • Det är inte OK att lämna hundbajs eller hundbajspåsar kvar på marken på allmän plats, inte heller i vanliga skräpkorgar.
  • Våra planteringar och rabatter är olämpliga ställen att rasta sina hundar på och det blir en arbetsmiljöolägenhet för de som ska sköta våra planteringar.

Kartor på placering
På kommunens webb kan du titta på Umeåkartan för att se var hundrastkärlen finns utplacerade.

Lämna synpunkter och gör felanmälan
Du kan alltid lämna synpunkter och göra felanmälan via kommunens app eller via webben, www.umea.se/felanmalan

Tänk på miljön och trivseln
- Tänk på miljön och trivseln. Plocka upp efter din hund och kasta din påse i närmaste hundlatrin. På så sätt blir det renare och roligare för alla att vistas i Umeå, säger stadsträdgårdsmästare Michael Holmström.

Kontakt

Michael Holmström
stadsträdgårdsmästare
Umeå kommun
090-16 14 31
070-564 45 69
michael.holmstrom@umea.se 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Rese- och kulturstipendium till Yuliya Antonova, Nathalie Lidqvist, Emelie Boman och Anna Brodin22.4.2021 09:05:08 CEST | Pressmeddelande

Varje år delar kulturnämnden ut rese- och kulturstipendier inom bildkonst, teater, dans, film, foto, musik och litteratur. Vanligtvis delas två stipendier ut, men för 2021 beslutade kulturnämnden att utöka till fyra stipendiater. Enskilda kulturarbetare och utövare har drabbats särskilt hårt av pandemin, då möjligheterna att verka inom deras respektive fält har begränsats och försvårats. Därför omfördelas 30 000 kronor ur budgeten för utvecklingsstöd för kulturverksamhet till ytterligare två rese- och kulturstipendier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum