Umeå kommun

Detaljplan godkänd för Komatsu Forests nya anläggning

Dela

Byggnadsnämnden har godkänt en detaljplan som utökar Klockarbäckens industriområde med cirka 30 hektar. Större delen av ytan kommer att upptas av Komatsu Forest som planerar att bygga en ny stor anläggning. Detaljplanen förs nu vidare till kommunfullmäktige för antagande.

– Komatsu Forests planerade anläggning är en av deras största satsningar någonsin och en av de större industriella investeringar som görs i Sverige just nu. Det är väldigt positivt för Umeå, säger Mikael Berglund, byggnadsnämndens ordförande.

Detaljplanen förs vidare till kommunfullmäktige eftersom den inte helt följer översiktsplanens bestämmelser. I översiktsplanen finns ett utpekat vägreservat för en ny anslutning mellan Kullavägen och E12. Planen innebär att en del av detta vägreservat kommer att planläggas för industriområde. Det anses dock finnas skäl till avvikelsen och en alternativ dragning av vägen är möjlig.

Planområdet är i dagsläget tillgängligt via Lagervägen men en ny väg planeras parallellt längs med E12. I den nordöstra delen planläggs ett industrispår för att göra det möjligt att ansluta till det befintliga järnvägsspåret.

– Det här är en stor investering i regionen som kommer att bidra till ytterligare arbetstillfällen under hela byggprojektet. Vi har redan idag en stark skogsteknisk position och det här bidrar till att stärka den positionen ytterligare, säger Ulrik Berg, vice ordförande i byggnadsnämnden.

Komatsu Forest har idag en fabrik och kontorslokaler på Strömpilen. De har även verksamhet i Holmsund. Målet med den nya anläggningen är att samla alla företagets enheter under ett och samma tak.

Mer information:

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se

Mattias Sehlstedt (V)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-627 53 15
mattias.sehlstedt@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum