Di Gasell 2020 - här är vinnarna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland!

Dela

På torsdagseftermiddagen, den 15 oktober, utsågs Gasellvinnarna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland vid en digital prisceremoni. Affärstidningen Dagens industris Gasellundersökning, Sveriges största tävling i tillväxt, genomförs i år för tjugoförsta året i rad.

Norrbotten: Mikael Johansson Schakt o Planering

Entreprenadföretaget Mikael Johansson Schakt o Planering i Kiruna är Norrbottens Gasellvinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 419 procent till 36,7 miljoner kronor, och har 16 anställda.
Bolaget drivs av Mikael Johansson och arbetar både inom gruvindustrin och med stadsomvandling. De senaste årens tillväxt förklaras med att bolaget har fått fler och tyngre uppdrag än tidigare, särskilt inom gruvsektorn.

Västerbotten: Aleva Sverige

Hemtjänstföretaget Aleva Sverige i Umeå är Västerbottens Gasellvinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 198 procent till 34,8 miljoner kronor, och har 70 anställda.
Efter flera års arbete inom hemtjänsten bestämde sig Frida Nilsson för att starta ett eget hemtjänstföretag med sambon och personalvetaren Aron Kristofferson. Ambitionen att skapa ett bolag där människor, såväl äldre som anställda, får det bättre än i den traditionella hemtjänsten har gett resultat.
”Ambitionen är att folk måste få leva, vi måste se till kundens behov på ett annat vis och ta
tillvara på alla eldsjälar som jobbar i äldreomsorgen”, säger Frida Nilsson.

Västernorrland: Sällströms Åkeri

Åkeriföretaget Sällströms Åkeri i Gideå är Västernorrlands Gasellvinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 277 procent till 49,6 miljoner kronor, och har 15 anställda.
Familjeföretaget startades på 1950-talet och drivs nu av Roger Sällström och sonen Robin Sällström, som är andra respektive tredje generationen. Inom företaget finns tolv lastbilar som man i första hand kör timmer på åt stora skogsägare. Fler uppdrag de senaste åren ligger bakom bolagets kraftiga tillväxt.

Jämtland: Lennart i Salom

Byggföretaget Lennart i Salom med säte i Hackås är Jämtlands Gasellvinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 264 procent till 16,3 miljoner kronor, och har 15 anställda.
Företaget drivs av Lennart Olofsson och är specialiserat på att bygga bad- och bastutunnor. De senaste åren har bolagets investeringar i marknadsföring varit fruktsamma och man har fått fler kunder. Bolaget är även känt inom sportvärlden då det är sponsor åt det som ibland kallas “Sveriges sämsta” hockeylag i Svenstavik, där Lennart Olofsson och flera medarbetare också har spelat.

Årets Gasellundersökning i Sverige

Sammanlagt 846 svenska företag klarar i år kraven för att utses till Gaseller. Det är en minskning jämfört med i fjol, då 1250 företag klarade Gasellkriterierna.
Antalet Gaseller län för län 2020 (antalet 2019 inom parentes)
Norrbottens län: 24 (30)
Västerbottens län: 12 (27)
Västernorrlands län: 22 (23)
Jämtlands län: 15 (17)
Gasellföretagen skapar mängder av nya jobb där de är verksamma.
I Norrbottens län har årets 24 Gasellföretag anställt 495 personer de senaste tre åren.
I Västerbottens län har årets 12 Gasellföretag anställt 121 personer de senaste tre åren.
I Västernorrlands län har årets 22 Gasellföretag anställt 178 personer de senaste tre åren.
I Jämtlands län har årets 15 Gasellföretag anställt 128 personer de senaste tre åren.

Vad är en Gasell och vem vinner?

Gasellföretagen lever upp till följande hårda kriterier.
Ett Gasellföretag:
omsätter minst 10 miljoner kronor och har minst 10 anställda.
har mellan 2016 och 2019 minst fördubblat sin omsättning och ökat den varje år.
har under samma period också varit lönsamt.
har i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
har sunda finanser.

Det är alltid företagets fyra senaste årsredovisningar som ligger till grund för Gasellundersökningen. Det företag som har vuxit snabbast i ett län vinner Gaselltävlingen i det länet. Tillväxten mäts som ökning av omsättningen. Årets Supergasell, Sveriges snabbast växande företag, utses på Dagens industris digitala Gasellgala den 8 december. Då kommer även de nya hederspriserna Årets Impactgasell, Årets Kvinnliga Gasell och Årets Framtidsgasell att delas ut.

Vill du veta mer?

Kontaktpersoner på Dagens industri, om du har frågor om evenemanget respektive undersökningen:
Rebecka Forsman Fresk, projektledare Di Gasell, 0735-58 49 98, rebecka.forsman@di.se
Caroline Åkerlund, Gasellredaktör, 08-573 650 00, caroline.akerlund@di.se

Nyckelord

Länkar

Om

Dagens industri har cirka 150 anställda och en omsättning på cirka 750 miljoner kronor. Vd för Dagens industri är Anders Eriksson och chefredaktör är Peter Fellman. Dagens industris redaktion producerar både den rosa dagstidningen och veckomagasinet Di Weekend.

På di.se och Di Digital jobbar cirka 30 personer som, tillsammans med printupplagan, jobbar för att ge Di-läsaren de senaste nyheterna inom näringslivet samt fördjupningar och analyser dygnet runt i både text-, rörligt- och podd-format.

Försäljningen på Dagens industri sköts av två avdelningar: upplaga och annons. Övriga avdelningar är ekonomi, it, tryck och distribution samt hr.

Följ Dagens industri

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens industri

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum