Diabetesvården i Örebro län får högsta betyg på att ligga lågt
Region Örebro län ligger bäst till i Sverige när det gäller att ha så få diabetespatienter som möjligt med höga blodsockervärden. ”Vi är glada att se att den här gruppen inte har kommit i kläm under pandemin”, säger Erik Schwarcz, överläkare.

De tre diabetesmottagningarna i regionen, i Örebro, Lindesberg och Karlskoga, har legat bra till i några år när det gäller att ha så få diabetespatienter som möjligt med högt långtidsblodsocker, så kallat HbA1c. Trots en liten nedgång 2019 toppar de nu listan i Sverige.
- Vi var bland de sämsta i landet för ett antal år sedan. Då började vi med att titta på de patienter som hade högst värden och har sakta men säkert jobbat oss framåt. Målen används dagligen när vi coachar patienterna till att själva testa när det inte funkar bra, berättar Märta Sjölander, diabetessköterska på Universitetssjukhuset Örebro, USÖ.
Hon och hennes kollegor lyfter gärna fram samarbetet mellan de tre mottagningarna och samarbetet på alla nivåer, inklusive patientorganisationer, Läkemedelscentrum, mellan enheter och mellan kollegor, som en framgångsfaktor. De har gemensamma möten och utbildningar, både för personalen och patienterna.
- Det är alltid okej att knacka på en kollegas dörr och fråga. Vi har också chefer som tycker om att testa och tänka nytt, prova nya saker och som kämpat för att vi ska få resurser till att bedriva den här vården, säger Eva Salomonsson, diabetessköterska på USÖ.
Medveten satsning för att nå toppen
Erik Schwarcz, överläkare vid medicinmottagning 1 på USÖ, menar att de satsat medvetet på att hamna i topp och bestämt sig för att jobba stenhårt. 2020 har varit ett extra tufft år eftersom mycket fått stå tillbaka inom vården. Men trots det ser man nu mycket fina resultat.
- Vi är glada att se att den grupp som har störst risk för långsiktiga komplikationer inte har kommit i kläm på grund av pandemin, säger han och menar att täta kontakter med patienterna och hög tillgänglighet också hör till framgångsfaktorerna.
- E-tjänsterna på 1177.se ger patienterna möjlighet att själva beställa recept, intyg, och anmäla sig till kurser med mera. Vi har också telefontider varje dag så att varje patient upplever att man får svar. Våra patienter är ofta unga och har fullt upp i livet - då kan vi stämma av digitalt istället för att träffas varje gång. Vi kan se deras glukoskurvor via molnbaserade tjänster och patienterna slipper förflytta sig för ett vårdmöte, berättar Märta Sjölander.
Fakta
- Det finns tre vuxendiabetesmottagningar i Region Örebro län som jobbar tillsammans, här tar man hand om cirka 1 800 patienter. På barn- och ungdomsmottagningen på USÖ har man hand om alla barn i regionen som har diabetes, cirka 200 stycken.
- Sjuksköterskorna från Karlskoga, Lindesberg och Örebro träffas vår och höst för att dela med sig och lära av varandra.*
- Årligen anordnar personalen en mini-mässa som kallas "Diabetes i fokus", där de bjuder in regionens patienter med typ 1 diabetes och deras anhöriga till att lära mer om diabetes typ 1.
- Diabetesmottagningen erbjuder gruppverksamhet som handlar om exempelvis graviditet, olika tekniska produkter, kost etc.*
- Nationella diabetesregistret: NDR är ett nationellt kvalitetsregister med syfte att underlätta ett systematiskt förbättringsarbete i diabetesvården. Läs mer på: ndr.nu
*Har inte genomförts under 2020 på grund av pandemin.
Kontakt
Erik Schwarcz, överläkare vid medicinmottagning 1 på USÖ
E-post: erik.schwarcz@regionorebrolan.se
Telefonnummer: 019-602 78 87
Nyckelord
Kontakter
Johanna BerglundPresskommunikatör
Tel:019-602 66 43johanna.berglund@regionorebrolan.seBilder


Om
Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv
Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.
Följ Region Örebro län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län
Pressinbjudan: Lägesbild corona Region Örebro län1.3.2021 16:08:01 CET | Pressmeddelande
Med anledning av den ökade smittspridningen i länet bjuder Region Örebro län in till en webbsänd lägesrapportering om covid-19 på tisdag den 2 mars klockan 15.00.
Så ser nästa veckas vaccinplanering ut26.2.2021 11:55:51 CET | Pressmeddelande
Inför vecka nio har Region Örebro län fått 4 200 doser vaccin. Doserna fördelas mellan regionens vaccinationsmottagningar och kommunerna och ges till de grupper som är prioriterade nu. Leveranserna med vaccin är fortfarande osäkra och regionen får mindre vaccin är planerat. Det är viktigt att de som är över 80 år får tillgång till vaccin först och att inte yngre försöker boka tid.
Stort förtroende för länets hälso- och sjukvård24.2.2021 10:15:00 CET | Pressmeddelande
Nio av tio länsbor upplever att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver och sju av tio har ett mycket eller ganska stort förtroende för hälso- och sjukvården. Det visar den årligt återkommande nationella undersökningen Hälso- och sjukvårdsbarometern.
Lägesbild corona Region Örebro län: Ökning av smittspridningen i länet och brist på vaccin23.2.2021 15:35:47 CET | Pressmeddelande
Region Örebro län ser nu en svag ökning av smittspridningen. Av totalt knappt 7 000 analyserade prover förra veckan var antalet positiva fall 450. Det kan jämföras med 390 fall veckan innan.
Genomgången av hanteringen av överblivna vaccindoser klar23.2.2021 15:15:07 CET | Pressmeddelande
Nu är den genomgång klar där Region Örebro län har granskat hur de överblivna doserna vid inledningen av vaccineringen har använts. Genomgången visar att ett mindre antal doser, några tiotal, givits till personer utanför bestämd prioriteringsordning. Anledningen till det har varit ambitionen att varje dos ska tas tillvara, samtidigt som det inledningsvis saknades rutiner för hur dessa överblivna doser med kort hållbarhet snabbt skulle kunna ges till personer inom prioriteringsordningen. Sedan dess har rutiner tagits fram för detta.
Patienter tycker att habilitering och hjälpmedel i Region Örebro län har blivit bättre19.2.2021 10:00:00 CET | Pressmeddelande
När patienter som besökte någon av verksamheterna Audiologiska kliniken, Barn- och ungdomshabiliteringen, Centrum för hjälpmedel, Ortopedteknik, Syncentralen eller Vuxenhabiliteringen under hösten 2020 fick tycka till i Nationell patientenkät visar Region Örebro län förbättringar inom samtliga frågeområden sedan förra mätningen 2018.
Örebro län ska bli attraktivare för företag17.2.2021 14:39:00 CET | Pressmeddelande
Örebro län är en bra plats både för den som vill starta ett nytt företag och för den som vill expandera en befintlig verksamhet. Men få saker är så bra att det inte kan förbättras och under det kommande året vill samarbetsorganet Business Region Örebro satsa på bland annat ökad service till näringslivet och stärkt marknadsföring av länet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum