Skara stift

Diakon- och prästvigning i Skara domkyrka 12 juni

Dela

Söndag 12 juni 11.00 diakonvigs Christina Brolin och prästvigs Monica Spolén av biskop Åke Bonnier i Skara domkyrka. Vigningsmässan sänds även på webben.

Biskop Åke Bonnier viger i sitt ämbete präster och diakoner. Foto: Carla Karlsson
Biskop Åke Bonnier viger i sitt ämbete präster och diakoner. Foto: Carla Karlsson

På fredag, 10 juni, kommer Christina Brolin och Monica Spolén att avlägga diakon- respektive prästexamen inför domkapitlet i Skara stift och kommer därmed bli behöriga att vigas till diakon och präst och träda i tjänst i Svenska kyrkan.

En diakon skall leva som Kristi tjänare och hjälpa människor att gestalta Guds kärlek. Hen ska stå på de förtrycktas sida och uppmuntra till det som är gott, så att Guds kärlek blir synlig i världen. En präst skall leva som Kristi tjänare, öppen för människors behov och i sitt sinne vara vänd till Gud och hela skapelsen. Med trohet och klokhet skall hen hjälpa människor att mogna i tron, så att Guds kärlek blir synlig i världen.

Diakon- och prästvigningen äger rum söndag 12 juni 11.00 i Skara domkyrka under ledning av biskop Åke Bonnier, som i sitt ämbete viger präster och diakoner. Medverkar gör även Domkyrkokören, Ungdomskören och Diskantkören.

Under pandemin kunde bara ett bergränsat antal vara med på plats i Skara domkyrka, men nu är det möjligt att åter samlas utan restriktioner i detta sammanhang. Vigningsmässan kommer även direktsändas på webben via Skara pastorat. Information om sändningen finns på Skara pastorats webbplats: Webbsändningar i Skara pastorat - Svenska kyrkan Skara

Christina Brolin föddes i Östersund men uppvuxen i Indonesien, Singapore och Indien. Hon är gift med Stefan och de har två vuxna barn. Efter diverse serviceyrken inom hotell, restaurang, vård och butik tog hon lärarexamen och har arbetat i över 20 år som lärare. Sedan drygt ett år arbetar hon i Norra Mo församling som diakoniassistent efter flera års studier och vandring mot diakon. Efter diakonvigningen kommer Christina att fortsätta arbeta i Norra Mo församling, men som diakon. 

Monica Spolén bor i Bolum norr om Broddetorp. Hon är gift med med Kim och tillsammans har de fyra döttrar, två svärsöner, och fyra barnbarn. När hon inte läser ägnar hon sig åt trädgårdsarbete eller tillbringar tid med goda vänner och sin stora familj. Efter prästvigningen kommer Monica under sitt första år som präst arbeta i en församling som hon tilldelats av stiftet. Under detta år får hon också extra handledning. Monica kommer efter vigningen att missiveras till Floby pastorat.

Nyckelord

Kontakter

Josefin RoosPressekreterare

Presstalesperson för Skara stift.
Kontaktperson för biskop Åke Bonnier samt stiftsstyrelse, domkapitel och prästlönetillgångarna i Skara stift.
Även länk till församlingar och pastorat i Skara stift.

Tel:0511-262 43Tel:0708-58 55 19josefin.roos@svenskakyrkan.se

Bilder

Biskop Åke Bonnier viger i sitt ämbete präster och diakoner. Foto: Carla Karlsson
Biskop Åke Bonnier viger i sitt ämbete präster och diakoner. Foto: Carla Karlsson
Ladda ned bild

Om

Skara stift
Skara stift
Skoltorget 1
532 31 Skara

+46(511)26200https://www.svenskakyrkan.se/skarastift

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 103 församlingar samlade i 40 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum