Luleå stift, Svenska kyrkan

Diakon och präster välkomnade till tjänst

Dela

Söndag den 22 januari välkomnade Svenska kyrkan i Luleå stift en ny diakon och fyra nya präster, samt en ny präst för EFS. Den högtidliga vigningsgudstjänsten leddes av biskop Hans Stiglund.

Fr. v: Dean Apel, Jonas Nording, Maj-Lis Aasa, biskop Hans Stiglund, Samuel Folkesten, Karin Helén Johansson och Mats Holmqvist. Korsbärare Magnus Aasa. Foto: Maria Lundström Pedersen/Luleå stift.
 

   – Det finns situationer i våra liv när vi kanske tystnar, eller blir försagda. Ni kan inte allt som nyvigda, men ni får peka på Jesus Kristus. Det är fantastiskt att få vittna om honom som diakon och präst, sa biskop Hans Stiglund i sitt vigningstal och fortsatte: 
  – Låt evangeliets gränslöshet bli synligt så att inte någon enda människa föraktas där ni finns. Möt era medmänniskor med varsamhet och aktning. Sträva efter att lära, tro och liv blir ett.

Nya medarbetare till Norrbotten och Västerbotten

De fyra som vigts till tjänst är Maj-Lis Aasa, till diakon i Hörnefors församling, Karin-Helén Johansson till präst med placering i Hortlax församling, Jonas Nording till präst med placering i Malå församling och Samuel Folkesten för prästtjänst i EFS Norrbotten, Älvsby-kretsen.
  Två präster mottogs som präster i Svenska kyrkan efter tjänst som präst i EFS; Mats Holmqvist, med placering i Ålidhems församling och Dean Apel, med placering i Nordmalings församling.

Bakgrund

Präster och diakoner är de yrkesgrupper i Svenska kyrkan som vigs till tjänst. En nyvigd präst tjänstgör som pastorsadjunkt i en särskild introduktionsförsamling under sitt första år. Därefter är prästen behörig att söka tjänst i Svenska kyrkan. Diakoner är behöriga att tillträda diakontjänster direkt efter vigningen.
  EFS är en självständig organisation inom Svenska kyrkan, med betoning på mission, lekmannaengagemang och vardagskristendom.

Luleå stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Biskop sedan 2002 är Hans Stiglund. Stiftets uppgift är att stödja de 57 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission samt diakoni, kyrkans sociala arbete.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum