Diakonia

Diakonia ger nödhjälp i Moçambique

Dela

Skadorna är enorma efter cyklonens Idais slag mot Moçambique, och nu skapar skyfall kaos i räddningsarbetet. Diakonias samarbetsorganisationer finns på plats och vi startar nu en akut insamling och hjälpinsats.

Kuststaden Beira i östra Moçambique har blivit nästan totalförstörd av cyklonen Idai. Foto: Josh Estey/AP/TT
Kuststaden Beira i östra Moçambique har blivit nästan totalförstörd av cyklonen Idai. Foto: Josh Estey/AP/TT

Läget är kaotiskt och hundratusentals människor har förlorat sina hem. FN kallar situationen ett mardrömsscenario och räknar med att omkring två miljoner människor i Moçambique och grannlandet Malawi är drabbade av katastrofen. Eftersom Diakonia redan har ett etablerat arbete i Moçambique kan vi snabbt samordna med hjälp av andra organisationer.

– Det är viktigt i en så kaotisk situtation att humanitära insatser samordnas så det blir kvalitet på hjälpen och den verkligen når fram. Diakonia finns på plats i landet både före, under och efter katastrofen, säger Helena Lind, insamlings- och kommunikationschef på Diakonia.

System ligger nere

Den akuta insatsen sker i samarbete med ACT Alliance som Diakonia är en del av, och lokala organisationer gör med vårt stöd det akuta arbetet. Diakonias landchef i Moçambique William Antonio Mulhovo menar att den största utmaningen i räddningsarbetet just nu är bristen på kommunikation.

– Alla system ligger nere i de drabbade delarna av landet, och eftersom vägarna är översvämmade är det väldigt svårt att uppskatta hur stor den här katastrofen är, säger han.

Samordnandet av insatsen är i full gång och organisationerna arbetar så snabbt som möjligt med att nå fram till nödställda. Vill du bidra? Swisha din gåva till 90 33 04 4, märk betalningen Katastrof.  

Kontakta Diakonia i Moçambique:

Landchef William Antonio Mulhovo 

Tel: 00258 21495360

E-post: williamantonio.mulhovo@diakonia.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kuststaden Beira i östra Moçambique har blivit nästan totalförstörd av cyklonen Idai. Foto: Josh Estey/AP/TT
Kuststaden Beira i östra Moçambique har blivit nästan totalförstörd av cyklonen Idai. Foto: Josh Estey/AP/TT
Ladda ned bild

Om

Diakonia
Diakonia
Gustavslundsvägen 18, Alviks torg
16714 Bromma

https://www.diakonia.se/

Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

Julklappen som glädjer fler än en20.11.2018 07:25:00 CETPressmeddelande

Äntligen är vår nya julshop här! I den kan du handla julklappar som ger glädje till fler än en. Gåvorna är tätt knutna till vårt arbete för en hållbar värld utan fattigdom och förtryck, och gör skillnad för dem som behöver dem allra mest. Vi kallar det för ”plus en effekten”. – Jag älskar själv att ge bort julklappar! Samtidigt vill jag att julklappen ska vara meningsfull. Men ibland är det hopplöst svårt att hitta något bra till mormor eller som sista-minuten-julklapp när man ska gå bort. Nu har vi lyckats kombinera så att man kan ge bort en gåva som både är personlig för den som får den samtidigt som den gör skillnad för en medmänniska i en annan del av världen, säger Magdalena E Ackeberg, marknadsföringsansvarig på Diakonia. Kritor till flyktingbarn eller cykellektioner till flickor Alla har saker i livet de brinner lite extra för. Kanske vurmar din partner för kreativitet eller frihetskänslan som väcks när en rör på sig? Då kan du skänka hen ett gåvobevis som går till kritor åt bar

​Ny rapport: Livsmedelsjättar måste ta ökat ansvar för vattenbrist i Ica-dalen i Peru13.11.2018 06:20:00 CETPressmeddelande

Storskalig odling av exportgrönsaker har skapat en akut brist på vatten i Ica-dalen i Peru, vilket slår hårt mot lokalbefolkningens hälsa och försörjning. De åtgärder som vidtagits av lokala myndigheter har hittills inte bromsat överanvändningen av vattnet och i vissa områden har situationen istället förvärrats. Trots vetskap om problemen brister svenska livsmedelsjättar i kontroll och uppföljning av sina leverantörer, visar en ny rapport från Swedwatch och Diakonia. Brist på vatten är ett globalt hot som redan drabbar människor i flera delar av världen. I ökenområdet Ica i södra Peru har tillgången till vatten minskat i takt med att produktionen av grödor såsom sparris och avokado ökat. Medan jordbruket, som domineras av stora exportföretag, använder upp till 90 procent av vattnet är lokalbefolkningens vattentillgång knapp och oregelbunden. I vissa områden finns dricksvatten endast tillgängligt i några timmar i veckan. Vatten är en mänsklig rättighet Tillgång till vatten är en mänskli

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum