NTI Gymnasiet

Digital skolmat för gymnasieelever i Uppsala

Dela

Endast ett fåtal av Uppsalas gymnasieskolor erbjuder skolmat under perioden för fjärr- och distansundervisning. Eleverna på NTI Gymnasiet, Hagströmska och Praktiska Gymnasiet uppskattar att de nu kan hämta färdiga lunchrätter, trots att deras skolor är stängda.

Skolluncher färdiga för avhämtning av gymnasieelever.
Skolluncher färdiga för avhämtning av gymnasieelever.

På NTI Gymnasiet i Uppsala har satsningen på skolmat för alla mottagits positivt.

—Många har hört av sig och efterfrågat en lösning för skolmaten sedan vi gick över till fjärr- och distansundervisning. Det betyder mycket för våra elever och deras föräldrar att vi har tagit tag i problemet och hittat ett upplägg som gör det möjligt för dem att få skolmat trots att skolan är stängd, säger Henrik Jonsson som är rektor för NTI Gymnasiet i Uppsala. 

Det finns ingen lag som kräver att gymnasieskolorna ska servera gratis skolmat. Istället är det upp till varje kommun och huvudman att bestämma hur man vill göra. I Uppsala uppger kommunen att särskilt utsatta elever ska få mat. 

Den matlösning som AcadeMedia valt för sina tre gymnasieskolor i Uppsala - NTI Gymnasiet, Hagströmska och Praktiska Gymnasiet - är en digital tjänst där eleverna själva väljer och bokar sina maträtter. De färdiga rätterna delas ut två gånger i veckan. Elever som har längre resväg har möjlighet att boka och hämta upp veckans fem rätter en av dagarna. 

—Vi vet att det kan vara svårt för en del elever att hinna hämta sina luncher, särskilt om man har längre resväg till skolan. Därför har vi gjort det möjligt för anhöriga att hämta maten som eleverna beställt, säger Rickard Lundberg, måltidsansvarig på AcadeMedia. 

Trots att tjänsten är ny så hämtar redan hundratals elever i Uppsala lunchrätter som levereras av Campus Eatery. Populäraste rätten är ungsstekt kyckling med dragonmajonäs och rostad potatis. På andra plats kommer, kanske inte oväntat, spagetti med köttfärssås. 

Inom AcadeMedia erbjuder man nu den digitala mattjänsten på en majoritet av skolkoncernens cirka 150 gymnasieskolor. Förhoppningen är att plattformen för bokning av skolmat, som utvecklats i rekordfart, ska kunna fortsätta att användas den dag skolorna öppnar igen. 

—Allt har fungerat jättebra, trots att detta är en helt ny lösning för oss och för våra matleverantörer. Som rektor på en skola som genomsyras av innovation är det extra roligt att vi får prova en ny teknik där eleverna loggar in och väljer vilka maträtter de vill hämta ut för veckan, säger Henrik Jonsson. 

För mer information, kontakta måltidsansvarig Rickard Lundberg eller Henrik Jonsson, rektor NTI Gymnasiet Uppsala. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skolluncher färdiga för avhämtning av gymnasieelever.
Skolluncher färdiga för avhämtning av gymnasieelever.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Idag finns det totalt 29 NTI Gymnasieskolor runt om i Sverige. Skolorna har som ambition att vara Sveriges ledande gymnasium inom tech, science och IT.

Hagströmska Uppsala är en kreativ gymnasieskola inriktad mot bland annat grafisk design, mode, stylist, samhällsvetenskap och kriminologi. 

Praktiska Gymnasiet i Uppsala är ett yrkesgymnasium som erbjuder programmen fordon och transport, bygg- och anläggning, el- och energi, VVS och fastighet, handel och administration samt industriteknik. 

Gymnasieskolorna är en del av skolkoncernen AcadeMedia som är verksam inom förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. 

Följ NTI Gymnasiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från NTI Gymnasiet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum