Upplands Väsby kommun

Digitala husdjur gör succé i äldrevården

Dela

Digitala husdjur på kommunens äldreboenden sprider glädje bland personer med demenssjukdom. Väsby storsatsar på digitala hjälpmedel som ökar livskvaliteten.

En snäll katt som spinner och jamar, en hund som inte bits men skäller nyfiket…Båda är de nya medarbetare inom äldreomsorgen. En hel hjord av likasinnade hundar och katter har börjat sprida glädje bland äldre Väsbybor med demenssjukdom. Husdjuren är mycket verklighetstrogna. De rör sig, låter och reagerar på beröring eller att någon kommer in i rummet.

– Vi vill att alla våra äldre får del av modern teknik som kan skapa trygghet i deras vardag. Till exempel har smartplattor gjort det möjligt för äldre att lättare kunna ha kontakt med sina närstående. Aktivitetsspel som kan flytta äldre till andra spännande miljöer och verklighetstrogna digitala husdjur för personer med demenssjukdomar är mycket väl investerade pengar, säger omsorgsnämndens ordförande Margareta Hamark (L).

Husdjuren är en del av en kontinuerlig satsning på digital utveckling vid kommunens äldreboenden. Med hjälp av VR-glasögon, digitala cykelturer, smartboards och kundanpassade kommunikationshjälpmedel vill kommunen använda teknik för att stimulera äldre till aktiviteter.

Hedvigsgården med 40 omvårdnadsplatser för äldre med demenssjukdom har tio digitala husdjur i tjänst. Fem katter och fem hundar:

– Våra husdjur blev snabbt omtyckta bland våra äldre. Somliga bär runt på dem och har dem i sängen. De sprider glädje och det är någon att bry sig om. Det har en lugnande effekt att klappa ett djur som är så verklighetstroget, säger enhetschef Anna-Lena Bergenstråhle.

Flera andra digitala förändringar har skett inom kommunal vård och omsorg:

  • Digital tillsyn. Sensorer har installerats i lägenheter med syfte att öka kundens trygghet och självständighet. Några exempel är att det larmar när någon varit på toaletten för länge, om någon ramlar eller om någon stiger upp ur sängen.
  • Interaktiva spelet Tovertafeln som skapar en lugn aktivitet i grupp.
  • Elektroniska musikdockor som kan laddas med valfri musik efter kundens önskemål.
  • Digitala ugnar som tillagningsköket kan styra på distans, för att få den korrekta inställningen och det bästa resultatet för varje tillagad rätt som serveras till de äldre.

Kontakter

Bilder

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 47 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum