Statens medieråd

Digitaliseringens utmaningar diskuteras under Bokmässan

Dela

Hur påverkar digitaliseringen maktstrukturerna i samhället? Vem sätter dagordningen i det offentliga samtalet? Och vad betyder det när algoritmer styr delar av vår verklighet? Det är några av frågeställningarna på Statens medieråds seminarier på Bokmässan 2015 i Göteborg 24–25 september. Kom gärna och lyssna eller kontakta oss direkt kring frågor som rör medie- och informationskunnighet, MIK.

25/9 kl 13:00-13:45 

Digitaliseringen utmanar medier, makthavare och medborgare   
Inte sedan boktryckarkonstens genombrott har ett teknikskifte så som digitaliseringen utmanat maktstrukturer och förändrat vårt sätt att leva, kommunicera – och lära. Kodning och kunskap om den nya digitala tidsåldern är en angelägenhet för alla som vill förstå de algoritmer som styr mycket av vår verklighet. 

Medverkande:  Christer Sturmark, förläggare, författare, och tidigare it-entreprenör, Carl Heath, forskare och utvecklare vid Interactive Institute, Karin Nygårds, lärare i Stockholms stad med uppdrag att utveckla programmering på schemat, och Ewa Thorslund, direktör för Statens medieråd.  
Moderator:  Peter Becker, ordförande, Stiftelsen DIU.  
Arrangör:  Stiftelsen DIU, Fri Tanke Förlag och Statens medieråd.  Seminariekort erfordras.   
Mer information:   http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=10437

25/9 kl 15:00-15:45  
Vad gör vi med medierna och vad gör de med oss?   
Det privata och det offentliga flyter samman allt mer. Vi lever i större utsträckning våra liv online, där det skapas nya digitala gemenskaper. Skolans, massmediernas och beslutsfattarnas tidigare sanningsmonopol har ersatts av en närmast oändlig mängd ofta motstridig information. Den som besitter digitala, kommunikativa färdigheter får en maktställning och sätter dagordningen. Ett samtal om vad vi gör med medierna och vad medierna gör med oss. 

Medverkande:  Jesper Strömbäck, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, Johanna Frelin, vd Hyper Island, Helén Ängmo, överdirektör Skolverket, Nicklas Lundblad, samhällspolitisk chef Google Europa, och Ewa Thorslund, direktör Statens medieråd.  
Moderator:  Katti Hoflin, författare och chef för Stockholms stadsbibliotek.  
Arrangör:  Statens medieråd.  Seminariekort erfordras.   
Mer information:  http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=10436

Kontaktuppgifter:   
Ewa Thorslund, direktör: 070-638 06 11  
Helena Dal, verksamhetsansvarig MIK: 076-505 14 65 
Lena Fagerström, projektledare MIK-centraler: 070-38 93 011  
Martina Högberg, projektledare: EU och kommunikation: 070-30 88 098

Följ oss också på  Twitter , @statensmedierad och  Facebook .

Nyckelord

Kontakter

Om

Statens medieråd
Statens medieråd
Box 27204
102 53 Stockholm

08-665 14 60http://statensmedierad.se

Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.

Följ Statens medieråd

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Statens medieråd

”En bild säger mer än tusen ord”- Statens medieråd ger unga verktyg att avslöja könsnormer i bildspråket12.12.2017 06:00Pressmeddelande

Varje dag möts vi av otaliga mängder bilder. Vad som syns och inte syns kan påverka vilka röster vi tar på allvar. I spåren av #metoo efterlyser skolelever utbildning och redskap för hur samhället kan skildra individer mer jämställt. Nu presenterar Statens medieråd ett nytt omfattande material om osynliga strukturer i bildspråket, riktat till pedagoger på högstadiet och gymnasiet.

Smarta mobiler behåller sin statusroll1.12.2017 11:03Pressmeddelande

Familjens inkomst och utbildningsnivå spelar en fortsatt viktig roll för barns tillgång till och användning av medier. I Statens medieråds rapport Ungar & medier: demografi från 2015 visade resultaten att tillgång till medieteknik i hemmet hade en tydlig koppling till familjens inkomst. Detta bekräftas nu även i 2017 års undersökning. Exempelvis använder barn till föräldrar med både låg utbildning och låg inkomst internet allra minst medan barn till föräldrar med låg utbildning och hög inkomst använder internet allra mest.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum