Svenska kyrkan

Digitalt kyrkomöte även 2021

Dela

Den första sessionen i kyrkomötet, den 5–8 oktober, kommer att genomföras digitalt även i år. Samtliga 251 ledamöter och de 14 biskoparna kommer att delta, och det blir fri motionsrätt.

Kyrkomötet blir digitalt för andra året i rad. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Kyrkomötet blir digitalt för andra året i rad. Foto: Magnus Aronson/Ikon.

Företrädare för kyrkomötets nomineringsgrupper och utlandsförsamlingarna har, efter samråd med kyrkomötets presidium, träffat en överenskommelse om formerna för kyrkomötet 2021. Den innebär att kyrkomötets första session, den 5–8 oktober, genomförs digitalt även i år.

Till skillnad från 2020 års digitala kyrkomöte, som genomfördes med endast 44 tjänstgörande ledamöter och begränsad motionsrätt, kommer samtliga 251 ledamöter nu att kunna delta. Dessutom blir det fri motionsrätt, efter två år i rad med begränsad sådan.

Utifrån den så kallade pandemilagen, som föreslås fortsätta gälla till och med januari 2022, är det inte tillåtet att genomföra sammankomster av kyrkomötets storlek. Ännu finns inget besked om när det kan komma att ändras.

– Det är svårt att sia om framtiden, särskilt under en pandemi, men det finns för närvarande inte tillräckligt mycket som talar för att kyrkomötet ska kunna samlas fysiskt i början av oktober. Kallelsen till första sessionen ska gå ut nu i maj och därför behövde vi komma överens om formerna, säger kyrkomötets ordförande Karin Perers.

– Vi kan ännu inte svara på om den andra sessionen och valsammanträdet kan genomföras som fysiska möten, men det beskedet kan vänta någon månad till.

Planen är, liksom förra året, att kyrkomötet leds med presidiet på plats i Uppsala. Ledamöterna deltar genom ljud- och bildöverföring i realtid, med den tekniska lösning som kyrkomötets ordförande anvisar.

HÄR finns all information om Svenska kyrkans kyrkomöte

FAKTA
Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Kyrkomötets 251 platser för mandatperioden 2018-2021 innehas av 125 kvinnor (49,8 %) och 126 män (50,2 %) från 11 olika nomineringsgrupper. Här finns mer statistik över kyrkomötets ledamöter.

Kyrkomötets sessioner 2021 hålls vecka 40 (5-8/10) och vecka 47 (22-24/11). Under första sessionen arbetar ledamöterna i utskott. I den andra sessionen debatterar ledamöterna i plenum och fattar alla beslut. Dessutom hålls valsammanträde med det nyvalda kyrkomötet den 24-25/11 (prelilminärt).

Kyrkomötet i sociala medier:
Facebook: Kyrkomötet
Twitter: @Kyrkomötet och #kyrkomötet
Instagram: @svenskakyrkan_delar

Nyckelord

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, kyrkorätt, generalsekreteraren, Act Svenska kyrkan (humanitärt arbete), Jourhavande präst, barn/unga, diakonalt arbete mm.

Tel:070-546 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Bilder

Kyrkomötet blir digitalt för andra året i rad. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Kyrkomötet blir digitalt för andra året i rad. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum