Brå

Digitalt presseminarium om effektutvärderingen av Sluta skjut i Malmö

Dela

Den 17 februari publiceras en effektutvärdering av pilotprojektet Sluta skjut, som pågick i Malmö 2018–2020. Utvärderingen presenteras på ett presseminarium samma dag. Under seminariet deltar även bland andra professor David Kennedy och justitieminister Morgan Johansson.

Sluta skjut bygger på den amerikanska strategin Group Violence Intervention (GVI), som Brå tillsammans med polisen har inhämtat och initierat implementeringen av i Sverige. Malmö stad, tillsammans med Polismyndigheten och Kriminalvården i Malmö, var pilotkommun för satsningen 2018–2020. Brå har gett Malmö universitet i uppdrag att utvärdera Sluta skjut i Malmö.

Under ett presseminarium presenteras nu den andra delen av utvärderingen, om effekterna av projektet. Under seminariet kommer även flera aktörer ge sin syn på fortsättningen för Sluta skjut. David Kennedy, som utvecklade GVI på 90-talet, ger ett internationellt perspektiv på strategin.

Medverkande

  • Anna-Karin Ivert, biträdande professor i kriminologi, Institutionen för kriminologi, Malmö universitet och Caroline Mellgren, biträdande professor i kriminologi, Enheten för polisiärt arbete, Malmö universitet
  • Morgan Johansson, Justitie- och migrationsminister.
  • David Kennedy, professor i straffrätt och chef för forskningscentret National Network for Safe Communities (NNSC) vid John Jay College of Criminal Justice, i New York
  • Håkan Jarborg Eriksson, chef för Utvecklingscentrum syd, Polismyndigheten (NOA).
  • Karin Svanberg, enhetschef på Brå och moderator för seminariet.

Tid för seminariet: onsdag 17 februari kl. 14.

Presseminariet är digitalt och journalister får möjlighet att ställa frågor via Zoom. Anmäl dig senast 17 februari kl. 10 till press@bra.se. Enskilda intervjuer bokas in separat via Brås presstjänst eller via Morgan Johanssons pressekreterare. Pressleg krävs.

Seminariet går att se direkt och i efterhand på Brås webbplats. Vill du enbart titta på sändningen, och inte ställa några frågor, behövs ingen föranmälan.

Läs mer om GVI och Sluta skjut

För mer information:

Helen Allvin, presskommunikatör: 08-527 584 12

Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos Morgan Johansson: 070 266 31 05

Om

Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Snabbare utredningar med högre kvalitet när särskild sexualbrottsbrottsgrupp tog över våldtäktsärenden hos polisområde Stockholm Nord29.4.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan 2019 utreder en särskild sexualbrottsgrupp alla våldtäktsärenden hos polisområde Stockholm Nord. Specialiseringen har lett till högre kvalitet i ärendena samtidigt som utredningstiderna har kortats. Men antalet ärenden som har redovisats till åklagare har bara ökat marginellt. Det visar en utvärdering från Brå.

Stoppade bidrag och höjd skatt hindrar terrorfinansiering28.4.2021 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Det är svårt att utreda och bevisa finansiering av terrorism, och endast ett fåtal har dömts de senaste tio åren. I stället spelar andra åtgärder som exempelvis beslut om skattetillägg eller återkrav av bidrag en viktig roll i att förhindra och förebygga misstänkt terrorfinansiering. Det finns en etablerad samverkan mellan myndigheter idag men informationsdelningen är i vissa fall bristfällig. Det visar en ny rapport från Brå.

Unga som döms för rån eller våld eller hot mot tjänsteman har störst risk att fortsätta begå brott13.4.2021 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Pojkar som lagförs för rån och flickor som lagförs för våld eller hot mot tjänsteman, som första brott, är de som har störst risk att fortsatt begå många brott. En tidig brottsdebut och en mer avancerad brottslighet än andra jämnåriga är också vanligare bland unga som fortsätter att begå många brott. Det visar en ny rapport från Brå.

Pressinbjudan – Råd för framtiden – nationell brottsförebyggande konferens12.4.2021 12:04:38 CEST | Pressinbjudan

Välkommen till 2021 års upplaga av Råd för framtiden – Brottsförebyggande rådets nationella konferens om lokalt brottsförebyggande arbete. Årets digitala konferens äger rum 14–15 april och arrangeras tillsammans med Karlstads kommun. Årets konferens tar bland annat upp välfärdsbrottslighet, riskfaktorer för barn i tidig ålder och narkotikaförsäljning på internet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum