Digitalt seminarium 13 oktober - Sveriges Allmännytta presenterar en ny marknadsrapport: ”Vad händer med hyrorna – och varför?”
Hyressättningen av bostäder är en aktuell och omdiskuterad fråga. Det har i närtid släppts flera rapporter, skrivits många debattinlägg och startats tre statliga utredningar. Med marknadsrapporten vill Sveriges Allmännytta med fakta, statistik och analys bidra till att öka kunskaperna om hur hyressättningen runt om i landet ser ut och fungerar.

Rapporten belyser ett flertal olika frågeställningar. Vad har utfallet av hyresförhandlingarna blivit över åren? Hur skiljer det sig mellan olika orter? Är det vanligt att parterna inte kommer överens lokalt och vad händer då? Hur har hyresnivåerna förändrats jämfört med andra kostnader? Hur långt har arbetet kommit med en hyressättning som speglar hyresgästernas värderingar av lägenheternas bruksvärden? Vad har presumtionshyrorna inneburit?
I rapporten diskuteras också hur tillämpningen av dagens kollektiva förhandlingssystem kan och måste förbättras för att hyresrätten ska vara en attraktiv, trygg och konkurrenskraftig upplåtelseform med lönsamhet för fastighetsägaren och ett bra boende för såväl dagens som morgondagens hyresgäster.
Rapporten har utarbetats av Susanna Höglund, chefsekonom, Hanna Larsson, bostadspolitisk expert, Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef och Maria Österlind, hyresexpert på Sveriges Allmännytta.
Tid och plats
Tisdagen den 13 oktober kl.8.30-9.30.
Seminariet sänds via Zoom. Du som anmäler dig får en länk mejlad till dig kvällen innan seminariet.
Program
8.30 Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta inleder.
8.35-9.20 Susanna Höglund, chefsekonom Sveriges Allmännytta drar huvuddragen i marknadsrapporten. Henrik Loveby, vd Göingehem, kommenterar rapporten utifrån ett medlemsbolags perspektiv.
9.20-9.30 Frågestund.
Marknadsrapporten i sin helhet
Samtliga deltagare på seminariet får rapporten mejlad till sig efter seminariet.
Anmälan
Anmäl dig på sverigesallmannytta.se, senast den 12 oktober.
Intervjuer
Efter seminariets slut finns Susanna Höglund, chefsekonom, tillgänglig för enskilda intervjuer fram till kl. 10.30. Kontakta Ulrika Lamberth, pressansvarig, för att boka in en tid.
För mer information, kontakta:
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25, ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se
Nyckelord
Bilder

Om

Drottninggatan 29, Box 474
101 29 Stockholm
08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för över 300 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag över hela Sverige. Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling: ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Olyckligt att producentansvaret för returpapper slopas22.12.2020 10:21:45 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta är starkt kritisk mot att regeringen idag kommer att besluta att upphäva producentansvaret för returpapper. Nu läggs ansvaret och kostnaden på kommunerna och dess invånare.
Lägre byggpris och kortare byggtid med Kombohus15.12.2020 13:46:56 CET | Nyheter
Kortare byggtid, 20 procent lägre byggpris och i förlängningen lägre hyra. Det är resultatet av Allmännyttans Kombohus, visar en ny stor jämförelse av byggpriser i allmännyttigt och privat byggande.
Vattenfall Värme ny medlem i Klimatdialogen15.12.2020 10:11:19 CET | Nyheter
Klimatdialogen har fått sin nionde medlem i och med att Vattenfall Värme i Motala-Askersund godkändes för medlemskap vid Prisdialogens senaste styrelsemöte.
Standardisering ökar byggtakten – trots det inget förslag om typgodkännande14.12.2020 09:14:48 CET | Pressmeddelande
Utredningen om bättre konkurrens i bostadsbyggandet har överlämnat sitt betänkande till regeringen. Sveriges Allmännytta är kritisk till att det inte presenteras fler skarpa förslag för att öka det standardiserade byggandet. Positivt är att utredningen visar att lagen om offentlig upphandling har negativa ekonomiska effekter på allmännyttan – det råder alltså inte konkurrens på lika villkor på bostadsmarknaden.
Webbinarium 15 december: Typhusutredningen – mer seriellt byggande och mindre LOU?8.12.2020 10:14:08 CET | Pressinbjudan
Blir det ett efterlängtat typgodkännande, föreslås allmännyttan undantas från LOU och kommer fler kommuner att se värdet i att bygga serietillverkade hus? Den 14 december presenteras Typhusutredningen – den 15 december diskuteras den på Allmännyttans Arena.
Husets byggepok avslöjar hur lång tid som städningen tar3.12.2020 08:54:29 CET | Pressmeddelande
Det tar tre gånger så lång tid att städa en stortvättstuga i ett miljonprogramhus som tvättstugan i ett hus från 1950-talet. Och det tar nästan dubbelt så lång tid att städa entrén i ett sekelskifteshus jämfört med ett hus byggt på 2000-talet. Det visar Sveriges Allmännyttas städnyckeltal – ett nytt verktyg för att bedöma rimliga städtider för olika hustyper.
Debatt om elnätens framtida utveckling med energiminister Anders Ygeman1.12.2020 09:06:24 CET | Pressinbjudan
För första gången på många år bryts trenden med stigande elnätspriser. Om framtida höjningar ska kunna hållas tillbaka behöver nuvarande regleringar finnas kvar. Den 8 december bjuder Nils Holgerssongruppen in till ett webbinarium där elnätet och elnätsprisernas utveckling står i fokus. Medverkar gör Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister samt representanter för energibranschen och myndigheter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum