Svenskt Trä

Dimensioneringsprogram gör sommarens bygge enklare

Dela

Tycker du att det kan vara klurigt att beräkna vilka dimensioner som krävs vid ett mindre bygge – till exempel ett förråd, en altan eller en carport? På branschorganisationen Svenskt Träs webbplats Byggbeskrivningar, www.byggbeskrivningar.se finns nu en uppdaterad version dimensionsprogrammet som är lätt att använda.

Oavsett om du är en erfaren snickare, säljare i bygghandel eller konsument, kan du ha stor glädje av det användarvänliga dimensioneringsprogrammet.

– Dimensioneringsverktyget hjälper dig att beräkna rätt dimensioner för olika objekt i limträ, konstruktionsvirke och lättbalk, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på Svenskt Trä.

Genom att välja en konstruktion och rätt geografiskt läge (för att kunna beräkna rätt snözon) i verktyget får du förslag på rätt dimensioner på konstruktionsmaterial till de bärande konstruktionsdelarna. Det finns en massa val att välja på gällande taklutning, antal pelare med mera för att kunna anpassa konstruktionen väl efter dina behov. Sedan är det bara att spara ner resultatet i en pdf-fil som är lätt att ha till hands inför inköp i din närmaste lokala bygghandel.

Dimensioneringsprogrammet har funnits sedan 2011 och kontinuerligt uppdaterats efter gällande normer och regler samt utvecklats med nya beräkningsprojekt. Vid senaste revideringen lades även lättbalkar till i dimensioneringsprogrammet.

– Vi vet att detta är ett uppskattat stöd såväl för hemmasnickaren som för proffsen, och är glada över att kunna fortsätta att vidareutveckla en tjänst som efterfrågas av så många, säger Johan Fröbel. 

–      Man ska dock alltid vara försiktig och tänka på sina begränsningar. Detta är ett program för mindre konstruktioner, påpekar han.

I dimensioneringsprogrammet finns det många olika konstruktioner att välja mellan, och årets uppdatering består av ytterligare fem – öppning gavelvägg, pergola, vidbyggt uterum vid gavel, vidbyggt uterum långsida samt fristående uterum med gavelbalk och stödstolpar.

Läs mer på byggbeskrivningar.se

Byggbeskrivningar
Byggbeskrivningar.se visar på ett enkelt sätt hur man lyckas med sitt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. På byggbeskrivningar.se finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke, limträ eller lättbalkar. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Ny rapport visar att limträ behåller viktiga materialegenskaper över tid30.3.2022 14:01:16 CEST | Pressmeddelande

Forskningsinstitutet RISE i Skellefteå har på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Trä provat elasticitetsmodulen, E-modulen på 20 limträbalkar i ett pågående utomhusförsök. Resultaten från provningen som genomfördes i november 2021, visar på en mycket liten förändring av E-modulen där medelvärdet endast har sjunkit med 1,1 procent sedan provningarna inleddes 2007.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum