Din ögonhälsa

Dela

Många människor tar sin syn för givet. Det är dock viktigt att tänka på sin syn och bry sig om sina ögon, eftersom bra syn kan göra stor skillnad i livet. Om din syn inte har förändrats så mycket, kanske du inte tänker på vad din syn kan säga om din hälsa. Men dina ögon och syn kan faktiskt visa samt berätta mycket om din allmänna hälsa, även om du inte själv upplever någon skillnad. Därför är det viktigt att ögonen undersöks regelbundet och tas om hand väl med nyttig kost och vila.

Här kommer vi att ge dig några tips om hur du kan ta hand om din syn och hålla dina ögon friska!

- Se till att du har regelbundna ögonundersökningar. Detta är något som bör göras minst en gång per år, och oftare om du har riskfaktorer för synproblem. Kanske behöver du läsglasögon?

- Läs med belysning på. Att se i dovt ljus kan vara tufft för ögonen, så se till att ha bra belysning när du läser eller arbetar vid datorn. En mörk bakgrund med ljus text ger mindre belastning på ögonen, så se till att använda rätt belysning när du arbetar vid skärmar.

- Blinka ofta. När vi tittar på skärmen blinkar vi mindre, så se till att blinka ofta för att minimera torrhet och irritation i ögonen.

- Rör på dig. Ögonen behöver också motion! Prova att göra ögonövningar eller gå på en promenad för att hjälpa till att stimulera blodcirkulationen i ögonen.

- Sluta röka om du röker. Rökning kan skada dina ögon på flera olika sätt, så det är bäst att sluta, även för dina ögons skull.

- Använd solglasögon när du är ute i starkt solljus. Detta skyddar dina ögon från skadliga UV-strålar och hjälper till att förebygga ögonskador.

- Drick mycket vatten. Att dricka tillräckligt med vatten under dagen hjälper till att hålla din kropp och dina ögon hydrerade.

- Titta på hur du använder datorn och andra skärmar. Se till att du har en bra arbetsställning och belysning när du använder datorer eller andra digitala skärmar, samt ta regelbundna pauser från skärmarna. Se till att du håller minst en armlängds avstånd mellan skärmen och ditt ansikte, och använd inte skärmar i mörkret.

- Vila ögonen. Ta regelbundna pauser från skärmar och andra aktiviteter som kräver mycket av dina ögon, och gör några enkla ögonövningar för att slappna av dina ögonmuskler.

- Använd ögondroppar. Torra ögon kan vara ett stort problem när man använder skärmar, så se till att ha ögondroppar nära till hands för att lindra torrhet och irritation.

Följ dessa tips och du kommer att märka en positiv skillnad i din syn! Ta hand om dina ögon.

Bilder

Om

HeymediaFölj Heymedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Heymedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum