Bokoop

Direktanvisning i Nynäshamn av bostäder som unga har råd med

Dela

Bokoop, bostadskooperationen för unga, har fått sin första direktanvisning. Det är Nynäshamns kommun som beslutat att inleda förhandling om markförsäljning för uppförande av 120 nya kooperativa hyresrätter i kollektivtrafiknära läge i Ösmo. Hyrorna utlovas hamna långt under snittet för nyproduktion i Stockholmsregionen.

Olof Landgren, ordförande Bokoop
Olof Landgren, ordförande Bokoop

Likt många kommuner brukar inte Nynäshamn direktanvisa mark, men eftersom det här är ett unikt projekt som handlar om att möjliggöra ungdomsbostäder med låg hyra, så har kommunen gjort ett undantag.

– Jag vill verkligen rikta stort beröm till Nynäshamns kommun som möjliggör bostadsbyggande för de mest behövande – både politiker och tjänstemän tar bostadsförsörjningsansvaret på allvar och vill skapa social hållbarhet.  Bostadskön i regionen växer med cirka 40,000 personer per år och det är framförallt en brist på bostäder som människor med genomsnittsinkomst eller lägre har råd med. Trots detta förmedlades det bara omkring 105 nyproducerade hyresrätter med en hyra under 6,000 kronor förra året, i hela Storstockholm, säger Olof Landgren, ordförande i Bokoop.

Bokoops första projekt om 145 lägenheter är i full gång i Nykvarns kommun, där flera hus redan är resta och inflyttningen är planerad till våren 2022. Samtliga fastigheter i projektet har beviljats investeringsstöd och hyrorna är satta under stödets krav på låg hyresnivå. Snitthyrorna för nyproduktion av hyresrätter i Stockholmsregionen 2019 för respektive lägenhetstyp ligger mellan 35 och 58 procent över hyrorna i Bokoops projekt i Nykvarn, och man räknar med samma låga hyresnivåer i Ösmo.

– Bokoop föddes när vi tröttnade på att prata om problemen på bostadsmarknaden, och bestämde oss för att visa att det går att åstadkomma positiv förändring inom ramarna för dagens system. Vi har nu bevisat att det går att pressa hyrorna långt under vad vi är vana vid för nyproduktion. Vårt mål är att fortsätta pressa hyrorna i alla våra projekt, säger Olof Landgren.

Bokoops projekt i Ösmo bygger på en varsam och hållbar utveckling av det västra stationsområdet i Ösmo – från uppläggningsplats och hårdgjord asfaltsyta till en mer grön och levande plats med bostäder för unga. Huvudsyftet är att avhjälpa en akut bostadsbrist för alla unga som inte annars kan komma in på bostadsmarknaden.

– Läget är perfekt för Bokoop, bra kommunikationer och en tydlig ambition från kommunens sida att skapa ett hållbart område där människor kan bo med naturen inpå knuten ett stenkast ifrån kollektiva färdmedel, Projektet kan bli ett hållbart föredöme för stadsbyggnad i Sverige, säger Olof Landgren. 

Allmännyttiga Bokoops mål är att i stor skala producera bostäder som unga människor faktiskt har råd med. Lägenheter förmedlas i samarbete med kommuner och med förtur till målgruppen 18–31 år i redan etablerade köer. Första fasen i expansionen är redan finansierad och möjliggör byggnation av 3000–4000 lägenheter. Även om de två första projekten är i Stockholmsregionen är satsningen nationell.

Om projekt Ösmo Station

 • Markområdet Vansta 5:38 utgör 5 000 kvm i direkt anslutning till pendeltågsstationen i Ösmo och på kort gångavstånd till busstorget och centrum.
 • Området begränsas i norr och väster av villabebyggelse med höjdskillnader och skogsområde emellan, öster av spår och parkeringsyta och syd av tillfartsväg och stationshus invigt 1901 med höga kulturvärden.
 • Planen är 120 bostäder med förtur för unga, till hyror de har råd med.
 • Målet är hyror under investeringsstödsnivån, under 5000 kr/mån för ettor upp till strax över 9000 kr/mån för fyror.
 • Hållbara hus med solpaneler, som producerar lika mycket energi som de förbrukar.
 • Kraftigt bidrag till att stimulera hållbara transporter och delade transportlösningar (elbils- och cykelpool) samt infrastruktur för att ta emot e-handelsbeställningar.

Fakta snitthyror i nyproduktion 2019 enligt SCB

 

Riket

Stockholm

Bokoop

Bokoop vs riket

Bokoop vs Sthlm

1 rok

6 200

6 800

5 000

23,3%

35,2%

2 rok

8 476

9 511

6 200

35,7%

52,2%

3 rok

10 417

12 394

7 900

31,0%

55,9%

4 rok

13 003

14 997

9 500

37,0%

58,0%

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Olof Landgren, ordförande Bokoop
Olof Landgren, ordförande Bokoop
Ladda ned bild
Taken vänder sig mot solen för att optimalt fånga energin och bildar en intressant form mot parken.
Taken vänder sig mot solen för att optimalt fånga energin och bildar en intressant form mot parken.
Ladda ned bild

Om

Bokoop
Bokoop
Åsögatan 115
11624 Stockholm

http://www.bokoop.se

Om Bokoop

 • Medlemmar i Sveriges Allmännytta och startades 2018 i syfte att fylla ett hål i svensk bostadsmarknad.
 • Den första storskaliga satsningen på kooperativa hyresrätter de senaste 100 åren.
 • Låg hyresnivå – målet är under nivån för investeringsstödet. På de flesta orter så representerar ett Bokoop-projekt fler lägenheter med låg hyra än flera årsproduktioner.
 • Behövande och prioriterad målgrupp – alla lägenheter upplåts med förtur för Kommunens unga i redan etablerade öppna köer.
 • Svanenmärkt och ledande inom hållbarhet – målet är att våra hus ska producera lika mycket energi som de gör av med.
 • Bidrar till transporttransformation – vi etablerar elbilpool, e-handelsbyggnad, cykelpool och kan inkludera kollektivtrafiken i hyran med gruppanslutning.
 • Långsiktighet utan vinstkrav – Bokoop förvaltar med ett evighetsperspektiv utan vinstkrav.

 Om kooperativ hyresrätt

 • Den fjärde lagstadgade upplåtelseformen i Sverige Formen är väl beprövad och har egen lagstiftning som gällt sedan 2002.
 • Kombinerar fördelarna med bostadsrätt och hyresrätt – den ger bostadsrättens möjligheter till inflytande med hyresrättens flexibilitet.
 • Insatsen hos Bokoop är på en nivå som de flesta har råd med – motsvarande 6 månaders hyra som man får tillbaka om man flyttar. Insatsen är fullt belåningsbar till bottenlånvillkor.
 • Som medlem har du ansvar för lägenhetens invändiga underhåll: såsom ytskikt, installationer/vitvaror och kök. Föreningen tar hand om det gemensamma underhållet i trapphus, servicebyggnad och gård, samt skötsel och föreningens ekonomi. 

Följ Bokoop

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bokoop

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum