Direktörerna som vinner lönejakten

Dela

Toppchefer i kommun- och landstingsägda bolag tjänar betydligt mer än både kommundirektörer och politiker. Men bolagens storlek avgör inte lönenivån, och männen har högre löner än kvinnorna, visar Dagens Samhälles lönegranskning.

Det tydligaste exemplet på att bolagsstorlek inte avgör lönen är Caroline Ottosson, vd på det överlägset största företaget, Stockholms läns landstings lokaltrafikbolag SL, som omsätter nästan 18 miljarder per år.

Med 165 000 kronor i månaden hamnar hon på nionde plats på löne-topp-listan, långt efter högsta cheferna på betydligt mindre företag. Samtliga åtta före henne är dessutom män. 

Den som tjänar mest i relation till bolagets storlek är Peter Graf på vårdbolaget Tiohundra, som ägs av Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting. Tiohundra omsätter mindre än en tiondel av SL, men Peter Graf ligger med drygt 174 000 kronor i månaden nästan 10 000 över Caroline Ottosson.

De kvinnliga vd:arna tjänar i snitt lite drygt 120 000 kronor i månaden. Männen ligger på ett snitt på nära 143 000 i månaden. Och då är det kvinnor som styr i två av de tre största företagen, SL och Göteborg Energi.

Den kommun som sticker ut mest när det gäller vd-löner är Linköping. Här finns både den bäst betalda energibolags-vd:n och den bäst betalda vd:n för ett allmännyttigt bostadsbolag.

Hela artikeln inkl topplistan bifogas.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum