Akavia

Distansarbete försvårar lönesamtal

Dela
Tiden för lönesamtal närmar sig för många arbetstagare. Men det utbredda distansarbetet innebär flera utmaningar för den som vill få upp sin lön. – Risken är att man träffar chefen för sällan och att det uppstår missförstånd kring uppnådda mål, säger Akavias löneexpert Sören Lundgren.
"Risken med distansarbete är att man träffar chefen för sällan", säger Sören Lundgren, lönexpert på Akavia.
"Risken med distansarbete är att man träffar chefen för sällan", säger Sören Lundgren, lönexpert på Akavia.

De centrala avtalsförhandlingarna var pausade på grund av covid-19, men är nu igång. Det innebär att flera branscher nu väntas teckna löneavtal. Därefter ska medarbetare och chef träffas för att komma överens om ett eventuellt påslag. Men i och med pandemin arbetar många på distans, vilket försvårar lönesamtalen.

– Risken med distansarbete är att man träffar chefen för sällan och att det uppstår missförstånd om vilka mål man ska arbeta efter. Missade mål på grund av missförstånd eller okunskap bäddar för ett dåligt förhandlingsläge under lönesamtalet, säger Sören Lundgren, löneexpert på Akavia.

Därför är det enligt honom extra viktigt att den som arbetar på distans har regelbundna avstämningar med lönesättande chef. Rekommendationen blir att kräva tydliga mål och ramar av chefen samt vilka förväntningar hen har.

– Regelbundna avstämningar är också viktiga för att skapa synlighet för sina prestationer. På så vis är distansarbete en bra möjlighet för den som normalt har svårt för att hamna på chefens radar, säger Sören Lundgren.

Sören Lundgren tipsar:

Distansarbete – så får du chefen att se dina prestationer:

  1. Ha regelbundna avstämningar. Bestäm mål som ni regelbundet kan följa upp. Be chefen klargöra sina förväntningar på dig.
  2. Att vara nåbar är extra viktigt. Dålig nåbarhet kan skapa misstroende hos chefen och skapa en negativ attityd inför lönesamtalet.
  3. Att sammanställa sina insatser och resultat blir ett extra stöd i ett digitalt lönesamtal.
  4. Håll koll på IT-utrustningen. För många ursäkter att tekniken strular kan tolkas som brist på engagemang.
  5. Kollegialitet är ett kriterium som kan påverka lönen. Att hålla kontakten är därför extra viktigt.
  6. Sist men inte minst påverkas din lön av att du har rätt kompetens. Att vidareutbilda dig digitalt visar att du vill utvecklas och att du hänger med i utvecklingen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

"Risken med distansarbete är att man träffar chefen för sällan", säger Sören Lundgren, lönexpert på Akavia.
"Risken med distansarbete är att man träffar chefen för sällan", säger Sören Lundgren, lönexpert på Akavia.
Ladda ned bild

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Välkommet besked från regeringen om lärosätenas ersättningssystem för livslångt lärande18.4.2024 13:39:52 CEST | Pressmeddelande

Idag meddelade regeringen att en utredare ska se över hur lärosätenas utbildningsutbud kan utvecklas för att möta en föränderlig arbetsmarknad. Akavia, som länge har efterfrågat en översyn av ersättningssystemet för det livslånga lärandet, välkomnar beskedet och hoppas att det innebär att regeringen till fullo förstår den centrala roll som universitet och högskolor spelar för det livslånga lärandet.

Akavia om vårbudgeten: regeringens kortsiktighet riskerar försvåra kompetensförsörjningen15.4.2024 10:16:07 CEST | Pressmeddelande

Akavia är starkt kritisk till regeringens aviserade inriktning kring neddragning av fristående kurser och distansutbildning, som går helt emot de behov som finns för omställning och livslångt lärande på arbetsmarknaden. Akavia välkomnar dock tillskotten i vårändringsbudgeten till vissa myndigheter – samtidigt har de breda neddragningarna i höstens budget redan fått negativa konsekvenser och ryckigheten slår hårt mot kompetensförsörjningen på myndigheterna.

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner28.3.2024 17:15:00 CET | Pressmeddelande

AkademikerAlliansen och arbetsgivarparterna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona har idag enats om villkoren för drygt 76 000 akademiker i kommuner, regioner och kommunala bolag. Avtalet innebär en rad förändringar och villkor som bland annat syftar till att ge bättre löneprocesser för Akavias medlemmar och stärkt arbetsmiljö, och ett gemensamt arbete för att stärka chefers förutsättningar och arbetsmiljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye