Lernia

Distansutbildning till specialistundersköterska ska bli lösningen på bristen av vårdpersonal

Dela

Bristen på personal inom vården ökar dramatiskt. Sverige har ca 180 000 undersköterskor vilket gör dem till den enskilt största yrkesgruppen i landet. Många undersköterskor kommer gå i pension inom de kommande fem åren och enligt SCB kommer det saknas 160 000 utbildade inom vård och omsorg.

Bristen på undersköterskor är stor i hela landet. Det finns ett växande behov av specialiserade undersköterskor då vården blir allt mer specialiserad och undersköterskorna väntas få mer avancerade arbetsuppgifter. Därför startar nu Lernia yrkeshögskoleutbildningen Specialistundersköterska – anestesi, operation och intensivvård.

Enligt SCB kommer det saknas 160 000 utbildade inom vård och omsorg och bristerna ligger i specialistområdena. Även Sveriges kommuner och landstings enkät om Yrkeshögskolan från 2016 visar att det är ett stort underskott på undersköterskor med specialistkompetens. Om fem år bedömer Arbetsförmedlingen att undersköterskor kommer ha mycket goda möjligheter till arbete.

Strategisk regional insats – med möjlighet för hela landet

Region Skåne har en av de lägsta sysselsättningsgraderna bland alla Sveriges län och en låg produktivitetsutveckling, vilket är en stor utmaning. Detta har lett till att regionen nu tagit krafttag för att vända utvecklingen. Man prioriterar kompetensförsörjning inom vård och omsorg, samverkan mellan arbetslivet och utbildningssystemet samt att utveckla vuxenutbildningen. Det handlar om att hitta rätt kompetens till arbetslivet och att skapa förutsättningar för att möta kompetensbehoven.

Specialistundersköterskor är en starkt eftertraktad kompetens och Lernia hoppas på att förse regionen – och övriga landet – med fler utbildade undersköterskor som valt att specialisera sig genom en yrkeshögskoleutbildning.

- Vi har valt Malmö som den ort vår utbildning utgår ifrån men väljer att driva den på distans så att man kan söka den oavsett var i landet man bor. Att läsa på distans med 75 procents studietakt gör det möjligt för undersköterskor att fortsätta att arbeta under sin utbildningstid, säger Anna-Karin Pantzar, produktspecialist för yrkeshögskolan på Lernia.

Utbildningen börjar i januari 2020 och sista ansökningsdag är 15 november.

Länk till ansökan: https://www.lernia.se/utbildning/yrkeshogskoleutbildning/specialistunderskoterska---anestesi-operation-och-intensivvard/

Kontakter

Länkar

Om

Lernia
Lernia
WTC, Klarabergsviadukten 70, Hus D, Plan 5
111 64 Stockholm

0771-650 650https://www.lernia.se/

Lernia är den ledande aktören för att möta industrins kompetensbehov. Vi har utvecklat individers kompetens efter arbetsmarknadens behov i 100 år och bemannat den svenska industrin i 20 år. Lernia omsätter drygt 3 miljarder och finns på 60 orter över hela landet. 2018 utbildade vi 23 000 personer och förmedlade 11 400 bemanningskonsulter. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Vänskap på arbetsplatsen effektivt verktyg för bättre arbetsmiljö och ökat resultat – seminarium i Halmstad ska djupdyka i ämnet.21.10.2019 07:00:00 CESTPressmeddelande

Kan vänskap på arbetsplatsen ha en funktion utöver god stämning bland kollegorna? Forskning visar bland annat att det är viktigt för integrationen – dessutom kan det vara ett verktyg för bättre arbetsmiljö med effektivare team och ökat resultat. Den 24 oktober håller Lernia, som arbetat med vänskap som integrationsmotor ett frukostseminarium i Halmstad på temat.

Vänskap på arbetsplatsen effektivt verktyg för arbetsmiljö och resultat – Henkel i Norrköping: ”Hjälpte oss att bygga broar”27.9.2019 06:00:00 CESTPressmeddelande

Kan vänskap på arbetsplatsen ha en funktion utöver god stämning bland kollegorna? Forskning visar bland annat att det är viktigt för integrationen – dessutom kan det vara ett verktyg för bättre arbetsmiljö med effektivare team och resultat. En av de arbetsplatser som testat är Henkel i Norrköping. Den 2 oktober håller Lernia, som arbetat med vänskap som integrationsmotor ett frukostseminarium på temat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum