Rymdstyrelsen

Djurens migrationsmönster följs från rymden

Dela

I förra veckan startade man upp testperioden för tysk-ryska samarbetet Icarus på den Internationella rymdstationen. Icarus är ett observationssystem som ska följa djurs migrationsmönster från rymden.

Foto: Max Planck Institute for Ornithology/MaxCine.
Foto: Max Planck Institute for Ornithology/MaxCine.

Icarus, eller International Cooperation for Animal Research Using Space, är ett experiment som sitter på den Internationella rymdstationen ISS. Projektet är ett samarbete med den ryska rymstyrelsen Roscosmos och tyska rymdcentret DLR. Syftet med projektet är att undersöka de rutter som olika djurarter följer under deras migration.

Forskarna hoppas att observera migrationsmönster av fåglar, däggdjur och även insekter. Informationen kommer främst att användas för forskning kring djurens beteende och djurskyddsåtgärder, men även för att ge information kring spridning av växtfrön.

För att kunna hämta hem data utrustas olika djurarter med miniatyrsändare som registrerar djurens position och rörelse, men även data från djurens miljö som temperatur och lufttryck. Sändaren på djuret och mottagaren aktiveras så fort ISS är inom radioräckvidd. Den tar därefter kontakt med Icarus-antennen som sitter på ISS utsida. Omborddatorn processar datan som sedan skickas till det ryska ISS Mission Control Center i Moskva. Därifrån skickas datan till ryska och tyska forskare.

Testperioden att pågå i ett antal månader, men tjänsten förväntas vara tillgänglig för allmän användning under hösten 2020.

Läs mer om Icarus här. 

Nyckelord

Bilder

Foto: Max Planck Institute for Ornithology/MaxCine.
Foto: Max Planck Institute for Ornithology/MaxCine.
Ladda ned bild
Icarus-antennen på ISS utsida. Foto: Oleg Skripochka
Icarus-antennen på ISS utsida. Foto: Oleg Skripochka
Ladda ned bild

Länkar

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet med ansvar för statligt finansierad nationell och internationell rymdverksamhet i Sverige vad gäller forskning och utveckling. Rymdstyrelsen är kontaktorgan för internationellt rymdsamarbete.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

James Webb teleskopet riskerar ytterligare förseningar3.4.2020 05:00:00 CESTNyheter

Rymdteleskopet Hubble har varit jordens öga ut mot världsrymden sedan det sköts upp år 1990. Redan 2007 var det tänkt att Hubble skulle få en kollega i rymden, det enorma James Webb teleskopet. Ett samarbetsprojekt mellan NASA, den europeiska rymdorganisationen ESA och den kanadensiska rymdstyrelsen. Projektet har dock drabbats av flera förseningar under åren, senast 2018 då ett nytt datumet för uppfärd ut i rymden sattes till mars 2021. Nu riskerar coronakrisen att försena projektet ytterligare.

Konstiga ljusprickar rör sig över himlen30.3.2020 13:56:50 CESTNyheter

Har du sett något konstigt på himlen på sistone? Ljusprickar som rör sig snabbt över ditt huvud, ibland i par eller till och med i en lång rad tiotals åt gången. Då har du nog med största sannolikhet lyckats få en glimt av Starlink-satelliterna. SpaceX projekt med att förse hela jorden med snabbt bredband från rymden. Missa inte dessa samt kometen ATLAS som förhoppningsvis kommer ge oss ett spektakulärt skådespel i april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum