Djurens Rätt

Djurens Rätt anmäler Guldfågeln för brott mot djurskyddslagen

Dela

Idag lämnar Djurens Rätt in en polisanmälan mot företaget Guldfågeln AB. Anledningen är att 1800 kycklingar varje dag i över ett års tid anländer till Guldfågelns slakteri på Öland med brutna vingar, något som bryter mot djurskyddslagen, djurskyddsförordningen samt Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om transport av levande djur.

Foto på en kyckling från svensk kycklingindustri.
Foto på en kyckling från svensk kycklingindustri.

Veterinärer vid Livsmedelsverket larmade redan i början av 2018 om att omkring 1800 kycklingar varje dag skadas vid transporter till Guldfågelns slakteri. Både Guldfågeln och länsstyrelsen har känt till detta omfattande djurskyddsproblem, men ändå har ingenting hänt för att skona kycklingarna från onödigt lidande.

– Djurskyddslagen säger uttryckligen att djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande, samt att de ska skonas från onödigt lidande när de transporteras till slakt. Det är tydligt att kycklingarnas situation inte tas på allvar när händelser som dessa inte leder till mer omedelbara och konkreta åtgärder från Guldfågeln trots att situationen har varit känd sedan länge. Därför lämnar vi idag in en polisanmälan, säger Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens Rätt.  

Djurens Rätt anmäler Guldfågeln för brott mot djurskyddslagen, djurskyddsförordningen och Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om transport av levande djur. Guldfågelns slakteri hanterar 100 000 kycklingar om dagen vilket gör det svårt att se till varje enskild individs bästa, något som djurskyddslagen kräver.

– Det bästa för att minska kycklingarnas lidande är att välja bort dem från tallriken. Men att djurskyddslagen följs och kycklingarna inte utsätts för en både plågsam och stressande process innan slakt är det minsta vi kan begära. Guldfågeln hävdar att djuromsorgen är en viktig fråga för dem, det är dags att visa det, säger Benny Andersson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto på en kyckling från svensk kycklingindustri.
Foto på en kyckling från svensk kycklingindustri.
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Södertälje följt av Göteborg och Växjö – Sveriges djurvänligaste kommuner har utsetts12.6.2019 19:01:46 CESTPressmeddelande

Djurens Rätt har utsett Södertälje till Sveriges djurvänligaste kommun. På andra plats kommer Göteborg och på tredje plats Växjö. Utmärkelsen bygger på en helt ny kartläggning gjord av Djurens Rätt där landets kommuner har rankats utifrån djurvänliga faktorer som vegetarisk mat i skolan, djurskyddskrav vid upphandling och om kommunen pyntar fjäderfritt på påsken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum