Djurens Rätt

Djurens Rätt: Djurskyddsbristerna på Guldfågelns slakteri kan kvarstå

Dela

Redan 2018 uppdagades stora brister på Guldfågelns slakteri på Öland. En mängd kycklingar kom in till slakteriet med brutna vingar varje dag och kycklingar skållades levande på grund av dåligt fungerande bedövningsmetoder. Djurens Rätt, som begärt ut handlingar från djurskyddskontroller menar nu att det inte går att veta om situationen för djuren har förbättrats.

Industriell kyckinguppfödning i Sverige. Foto från Djurens Rätts kampanj 99 miljoner.
Industriell kyckinguppfödning i Sverige. Foto från Djurens Rätts kampanj 99 miljoner.

Fallet har varit uppe i media ett flertal gånger sedan 2018 och Guldfågeln polisanmäldes av Djurens Rätt i mars 2019 för brott mot djurskyddslagen. För att undersöka om företaget bättrat sig har organisationen nu begärt ut handlingar från djurskyddskontroller som gjorts hos Guldfågeln under första kvartalet 2020. Men handlingarna från både Länsstyrelsen och Livsmedelsverket är kraftigt sekretessbelagda vilket gör att det inte går att utläsa hur det ser ut på slakteriet idag. 

– Vi har i dagsläget ingen aning om något faktiskt förbättrats för kycklingarna på Guldfågelns slakteri. Det är under all kritik att sådana här brister inte följs upp med en transparens så att konsumenterna får insyn i hur djuren faktiskt har det, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt

Guldfågeln är det enda storskaliga slakteriet i Sverige som fortfarande använder den omdebatterade elbadsbedövningen. Kycklingarna hängs upp i benen när de är vid medvetande och sedan doppas deras huvuden ner i ett elektrifierat vattenbad. Om huvudet missar elbadet eller kniven som skär upp halsen blir inte kycklingen tillräckligt medvetslös eller avlivad utan riskerar att skållas levande. 

Många kycklingar har fått benbrott till följd av ovarsam hantering i samband med transport, vilket gör upphängning och hantering extra plågsam för djuren. Det ökade antalet brutna vingar kan också resultera i att bedövningsmetoden misslyckas oftare. 

Djurens Rätt är starkt kritiskt till bedövningsmetoden som de menar måste fasas ut.

– Nu är det upp till Guldfågeln att bevisa att de tar ansvar för kycklingarna, de tidigare bristerna måste åtgärdas omedelbart och Guldfågeln behöver påbörja en utfasning av den kritiserade bedövningsmetod som används, säger Anna Harenius.

Tidslinje - detta har hänt

April 2018: 

Mars 2019:

April 2019: 

Oktober 2019

  • Åklagaren lägger ned förundersökningen av Guldfågeln eftersom det inte går att bevisa att bristerna uppstått med uppsåt, och att hanteringen är industriell. Djurens Rätt kritiserar beslutet.

November 2019: 

December 2019-februari 2020: 

  • Överprövan läggs ner med hänvisning till att man gått vidare med en annan anmälan. Djurens Rätt överprövade igen utan resultat, beslut februari 2020.

April 2020: 

  • Djurens Rätt begär ut handlingar från kontroller av Guldfågeln från Länsstyrelsen och Livsmedelsverket för första kvartalet 2020. Handlingarna är kraftigt sekretessbelagda. Överprövan om sekretessbeläggning ger inget resultat. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Industriell kyckinguppfödning i Sverige. Foto från Djurens Rätts kampanj 99 miljoner.
Industriell kyckinguppfödning i Sverige. Foto från Djurens Rätts kampanj 99 miljoner.
Ladda ned bild
Foto från Djurens Rätts kampanj 99 miljoner.
Foto från Djurens Rätts kampanj 99 miljoner.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Djurens Rätt: Polen förbjuder pälsdjursfarmning medan Sveriges djurskydd halkar allt längre efter18.9.2020 08:41:55 CESTPressmeddelande

Inatt röstade Polens parlament, Sejmen, med stor majoritet igenom en ny djurskyddslag som kommer förändra hela den globala pälsindustrin. 356 av 460 ledamöter röstade nämligen för ett förbud av uppfödning av minkar och rävar och avvecklingen ska vara genomförd redan nästa år. Förändringen sker endast dagar efter ett stort avslöjande av grova missförhållanden på Polens största pälsdjursfarm. På denna farm hålls idag över en halv miljon minkar, lika många som i hela Sveriges pälsindustri. Organisationen Djurens Rätt menar att Sverige borde följa efter.

Framgång i djurskyddsarbetet för katter28.5.2020 09:09:01 CESTPressmeddelande

Jordbruksverket har beslutat om nya djurskyddsregler om hållning av hundar och katter. Den 15 juni börjar de nya reglerna att gälla. En viktig del av den nya föreskriften är att det blir tuffare krav på att djurhållare måste se till att katter inte förökar sig oplanerat. Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat. Organisationen Djurens Rätt, som länge arbetat med frågan gläds åt beslutet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum