Djurens Rätt

Djurens Rätt i gemensamt upprop: Stäng minkfarmerna i Sverige permanent

Dela

Idag går Djurens Rätt, tillsammans med ett 40-tal andra organisationer, ut i ett gemensamt upprop med en uppmaning till Sveriges regering och riksdag. Efter att SARS-CoV-2 spridits på majoriteten av Sveriges minkfarmer i höstas, införde regeringen ett tillfälligt avelsförbud under 2021. För att undvika risken att smittspridning ska uppkomma framöver kräver nu organisationerna i det gemensamma uppropet att regeringen snarast tar fram en avvecklingsplan för minkfarmerna i Sverige.

Pälsindustrin är en oetisk och omodern industri. Foto: Shutterstock
Pälsindustrin är en oetisk och omodern industri. Foto: Shutterstock

I januari i år meddelade den svenska regeringen ett totalstopp för uppfödning av minkar i Sverige under 2021. Beslutet kom efter nära ett år av återkommande larmrapporter om spridning av covid-19 bland minkar på svenska minkfarmer. Sedan dess har minkfarmerna i Sverige fått beslut om att få en ersättning om minst 60 miljoner kronor för att företagen ska överleva.

Nu har Djurens Rätt, tillsammans med 44 andra organisationer, skrivit ett gemensamt upprop till Sveriges regering och riksdag, med landsbygdsministern Jennie Nilsson i spetsen, med en uppmaning om att minkfarmerna bör stängas ned permanent. Detta med beaktande av de omfattande riskerna för smittspridning som är nära knutna till den oetiska hållningen av minkar.

– Pälsindustrin är en oetisk och omodern industri som hör hemma i historieböckerna. Det har blivit smärtsamt tydligt under rådande pandemi att vi inte kan hålla djur tätt i små gallerburar, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

I Europa har redan 18 länder genomfört eller beslutat om förbud av minkfarmer och tagit fram avvecklingsplaner. Det gäller bland annat Storbritannien, Nederländerna, Norge och Frankrike. I början på juni gick Estland ut med att de inför ett förbud av samtliga pälsdjursfarmer. Och senast igår meddelade Irland att landet ska avveckla minkfarmerna under 2021.

Bland Sveriges riksdagspartier har Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna uttryckt att de vill se ett förbud för minkuppfödning i Sverige. Men övriga partier har ännu inte öppnat för ett förbud.

– Nu är det upp till politikerna att agera för både djurs och människors bästa. Det är dags att Sverige avvecklar minkfarmerna!, avslutar Camilla Bergvall.

Minkarna i Sverige

Varje år dödas ca 500 000 minkar i Sveriges pälsindustri, men 2021 blev det stopp för detta på grund av minkfarmernas roll i smittspridningen under coronapandemin. De flesta minkar blev förut bara ett halvår gamla och levde hela sina liv i små gallerburar. Idag finns det cirka 33 minkfarmer kvar i Sverige, med cirka 90 000 avelshonor, varav de flesta finns i Blekinge.

På EU:s ministerråd för jordbruk och fiske, Agrifish, som äger rum den 28-29 juni, kommer förslaget om att utreda ett förbud mot pälsuppfödning i EU att diskuteras. 

Följande organisationer uppmanar Sveriges regering och riksdag att snarast ta fram en avvecklingsplan för minkfarmerna i Sverige:

 1. Djurens Rätt (initiativtagare)
 2. ACTAsia, Asien
 3. Albert Schweizer Foundation, Tyskland
 4. Anima, Danmark
 5. Anima International
 6. Animal Defenders International
 7. Animal Equality
 8. Animalia, Finland
 9. Animals Aotearoa, Nya Zeeland 
 10. Animals Australia
 11. Animanaturalis
 12. Bont Voor Dieren, Nederländerna
 13. CAAI, Bulgarien
 14. Compassion in World Farming
 15. Deutsche Juristische Gesellschaft für Tierschutzrecht (DJGT), Tyskland
 16. Deutscher Tierschutzbund, Tyskland
 17. Diervriendelijk, Nederländerna
 18. Djurens Vänner, Sverige
 19. Djurskyddet Sverige
 20. Dyrenes Beskyttelse, Danmark
 21. Dzīvnieku brīvība, Lettland
 22. Equalia, Spanien
 23. Eurogroup for Animals
 24. Falkenbergs Djurskyddsförening
 25. Four Paws International
 26. GAIA, Belgien
 27. Greenpeace
 28. Humane Society International
 29. Humanny pokrok, Slovakien
 30. L214, Frankrike
 31. LAV, Italien
 32. Mercy for Animals
 33. Oikeutta eläimille, Finland
 34. Otwarte Klatki, Polen
 35. Rädda Djuren, Örebro
 36. Rädda Djuren-klubben, Sverige
 37. RSPCA, Storbritannien
 38. SAFE for Animals, Nya Zeeland
 39. SEY Suomen eläinsuojelu, Finland
 40. Sinergia Animal
 41. The Humane Leauge, Storbritannien
 42. Tušti narvai, Litauen
 43. VeGaia, Grekland
 44. Voices for Animals, Ryssland
 45. World Animal Protection

Läs det gemensamma uppropet här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Pälsindustrin är en oetisk och omodern industri. Foto: Shutterstock
Pälsindustrin är en oetisk och omodern industri. Foto: Shutterstock
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Uppemot 900 000 vill se ett världsomfattande förbud mot pälsdjursfarmning20.10.2021 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Varje år plågas och dödas mer än 100 miljoner minkar, rävar, mårdhundar och chinchillor runt om i världen för sin päls. De flesta hålls i trånga gallerburar, innan de dödas och flås för att bli kläder. Djurens Rätt har, tillsammans med den globala koalitionen Fur Free Alliance, drivit ett gemensamt upprop med mål att införa ett förbud mot pälsdjursfarmning över hela världen. När uppropet lämnades över till Italiens representant för G20 igår, hade över 880 000 personer skrivit under för ett förbud.

Över en miljon EU-medborgare vill förbjuda vilda djur på cirkus13.10.2021 15:12:31 CEST | Pressmeddelande

I våras lanserade Djurens Rätt ihop med andra djurorganisationer i Europa en gemensam kampanj med mål att införa ett förbud mot vilda djur på cirkus i EU. Idag klockan 15.00 lämnades uppropet över till EU-kommissionen, där över en miljon namnunderskrifter samlats in sedan kampanjens start. Djurens Rätt har länge arbetat för att vilda djur på cirkus ska förbjudas och ser nu hoppfullt på att opinionen för ett förbud är så stark inom hela EU.

Djurens Rätt gläds åt att regeringen föreslår strängare straff vid brott mot djur1.10.2021 10:52:57 CEST | Pressmeddelande

Ännu ett steg i rätt riktning mot införande av strängare straff vid brott mot djur har tagits. Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen som ska rösta om förslaget senare i höst. Djurens Rätt gläds åt att det envist hårda arbetet nu ger resultat och hoppas även att regeringen ska göra något åt de systematiska överträdelserna som kvarstår i djurfabrikerna.

Ny rapport från Djurens Rätt granskar svenska hamburgerkedjor – vilka sviker kycklingarna?27.9.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Djurvälfärd hamnar i topp tre när konsumenter får välja vad som är viktigt när de köper livsmedel, och många av de svenska hamburgerkedjorna säger sig möta sina konsumenters krav på mer ansvarstagande för djuren. Men när Djurens Rätt granskar de svenska kedjorna i en ny företagsrapport visar det sig att verkligheten ser annorlunda ut. Exempelvis är MAX ett av företagen som hamnar efter när det kommer till arbetet för de som är flest och som har det sämst, kycklingarna.

Konsumenter till Carolines Kök: “Sluta använda turbokycklingar i era färdigrätter!”17.9.2021 13:20:59 CEST | Pressmeddelande

Tidigare i veckan började Djurens Rätt, Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation, informera konsumenter om att Carolines Kök fortfarande använder sig av så kallade turbokycklingar i sina färdigrätter. Tusentals konsumenter vädjar nu till företaget att ta ansvar för kycklingarna genom att anta de välfärdskriterier som ingår i European Chicken Commitment. Men hittills har Carolines Kök tystat kritiken.

Historiskt beslut i EU-parlamentet: Strategi för utfasning av djurförsöken på väg16.9.2021 12:38:37 CEST | Pressmeddelande

Under gårdagen fattades ett historiskt beslut i EU som innebär att en strategi för utfasningen av djurförsök ska tas fram. Strategin ska innehålla bindande milstolpar och tidsramar för övergången till forskning som inte är beroende av djur. Djurens Rätt, Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation, har länge arbetat för att djurförsöken ska fasas ut och arbetat hårt med att frågan ska tas upp i parlamentet.

Enorm seger för miljontals hönor - Pizza Hut-koncernen blir buräggsfria globalt2.9.2021 16:28:05 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätt, Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation, har sedan i maj informerat om att Yum! Brands, som bland annat äger Pizza Hut och Taco Bell, fortfarande använder ägg från hönor i bur. Efter 106 dagars global konsumentupplysning kommer nu beskedet att koncernen med närmare 50 000 restauranger världen över slopar buräggen. Vilket är det största antalet restauranger som påverkats av en och samma buräggsfria policy hittills.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum