Djurens Rätt

Djurens Rätt i öppet brev till riksåklagaren om turbokycklingar

Dela

Den senaste tidens skandaler i kycklingfabrikerna har satt ljus på turbokycklingarna som växer så fort att de får ont och filmer visar hur de inte kan stå på sina egna ben. Djurens Rätt skickar nu ett öppet brev till riksåklagaren med förhoppningen att frågan om huruvida uppfödning av turbokycklingar är förenligt med djurskyddslagen ska tas upp i Högsta domstolen.

Foto: Djurens Rätt
Foto: Djurens Rätt

Djurens Rätt vill med brevet till riksåklagaren uppmärksamma den utveckling som skett i kycklingfabrikerna med ett försämrat djurskydd som följd. Branschen har i sin jakt på vinstmaximering utvecklat en branschpraxis som strider mot djurskyddslagen. Under tiden har Jordbruksverkets och länsstyrelsernas tolerans för djurs lidande blivit större och denna förskjutning har lett till att djurfabriker, som har återkommande skandaler, anses ha en “god djurhållning”. Få ärenden anmäls till polis och när det görs läggs de dessutom ofta ner. Nu anser Djurens Rätt att riksåklagaren behöver ta upp frågan på sin lista över prioriterade prejudikatfrågor och arbeta för att Högsta domstolen ska pröva om det är brottsligt att föda upp och hålla turbokycklingar.

– För Djurens Rätt är det tydligt att det inte är förenligt med djurskyddslagen att utsätta djur för onödigt lidande på det sätt som sker i kycklingfabrikerna idag. Vi vill nu se vilken bedömning rättsväsendet gör, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Djurens Rätt menar att det är viktigt att de här frågorna prövas i Högsta domstolen för att säkerställa att den djurskyddslag Sverige är så stolta över internationellt sett faktiskt följs.  Kommer domstolen fram till att det är brottsligt att använda turbokycklingar får myndigheterna viktig vägledning i hur de ska ta krafttag för att säkerställa djurskyddet för kycklingarna.

– Efter de många skandaler som avslöjats från kycklingfabrikerna de senaste åren hoppas jag nu att rättsväsendet visar att djurskyddslagen inte är tomma ord och går till botten med problemen, avslutar Camilla Bergvall.

Läs Djurens Rätts brev till Sveriges riksåklagare här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Djurens Rätt
Foto: Djurens Rätt
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Efter Djurens Rätts anmälan: Djurfabrik ställs inför rätta1.12.2022 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Tidigare i år rapporterade Djurens Rätt om hur hönor och kor utsatts för lidande i en djurfabrik i Grums. Djurens Rätt polisanmälde händelserna men det visade sig också att polis och åklagare redan utredde flera år gamla brott. Under de år utredningen pågått har djurfabriken fått fortsätta utsätta djur för allvarligt lidande. I mars 2023 ska djurfabriken ställas inför rätta i Värmlands tingsrätt.

Scandic Hotels utses till den djurvänligaste hotellkedjan29.11.2022 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Inför stundande julledighet då många väljer att bo på hotell och inför bokningen av vårens konferensresor, släpper Djurens Rätt en ny företagsrapport där elva av de största hotell- och konferenskedjorna i landet granskas. Rapporten innehåller tre fokusområden där företagen kan och bör ställa högre krav för att förbättra för djuren. De som hamnar högst upp på prispallen är Scandic Hotels Group och utses därmed till den djurvänligaste hotellkedjan.

Djurens Rätt begär överprövning av nedlagt ärende mot åklagare i Västra Götaland22.11.2022 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Djurens Rätt har under 2022 lämnat in över 50 anmälningar om brott mot djur i Sveriges djurfabriker. I flera fall har åklagare valt att inte inleda förundersökning trots att Djurens Rätt presenterat god bevisning för brotten och trots att åklagare i Sverige omfattas av absolut åtalsplikt. Djurens Rätt har underrättat polis om de fall som skulle kunna utgöra tjänstefel men samtliga ärenden har lagts ner. Djurens Rätt begär nu att en överåklagare omprövar ett ärende och inleder förundersökning mot åklagaren.

Djurens Rätt polisanmäler kycklinganläggning för djurplågeri10.11.2022 07:25:29 CET | Pressmeddelande

Smutsiga, döende och döda kycklingar. Turbokycklingar som har svårt att röra sig. Det är vad som syns på de bilder och filmklipp från en kycklinganläggning i Strängnäs kommun, som Djurens Rätt har mottagit från en anonym källa. Djurens Rätt har valt att polisanmäla anläggningen. Eftersom det handlar om många individer så kan fallet omfattas av den nya straffbestämmelsen grovt djurplågeri.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum