Djurens Rätt

Djurens Rätt Lund uppmanar kommunen att skippa fjädrarna

Dela

Djurens Rätt Lund lanserar idag en kampanjsida för att få kommunen att välja bort pynt med material som kommer från djur, däribland påskfjädrar. En namninsamling för djurvänligt påskpynt i kommunen är grunden i kampanjen.

Påskfjädrar kommer nämligen från fåglar, i detta fall från kalkoner i uppfödda i USA. Fjädrarna importeras, via Kina där de färgas och sorteras, till Sverige och insynen i fåglarnas liv innan slakt har i visat sig vara bristande. I höstas lades ett medborgarförslag om djurfritt pynt. Ansvariga på kommunen hänvisade då till ett intyg som ska garantera att fåglarna inte plockats levande. Djurens Rätt bedömer dock intyget som opålitligt eftersom det kommer från leverantören själv, och inte något oberoende certifieringsorgan.

– Även om det här intyget skulle gå att lita på så säger det ingenting om hur kalkonerna tvingats leva och huruvida de till exempel slaktats med bedövning eller inte. Detta är grundläggande djurskyddskrav som inte kan garanteras, det borde inte kommunen acceptera, säger Camilla Bergvall, ordförande i Djurens Rätt Lund.

Lunds Kommun säger att det är nästan omöjligt att följa upp plockning och tillverkningen av fjädrarna och att de därför fått förlita sig på leverantören. Den leverantör Lunds Kommun använt tidigare har dock bestämt sig för att sluta beställa fjädrar, eftersom de inte kan garantera djurskyddsförhållandena i samband med produktionen.

Varje år dödas nästan 300 miljoner kalkoner i USA. Så gott som alla tillbringar hela sina liv på djurfabriker och skyddas inte av några federala djurskyddsregler. Kalkonerna kläcks i maskiner och får aldrig se sina mammor eller känna värmen från ett bo. För att hindra kalkonerna från att skada varandra i den trånga och stressande miljön så klipps deras tår och näbbar, utan bedövning.

Medborgarförslaget om att kommunen inte ska pynta med oetiskt material  togs upp i kommunfullmäktige 28 januari och möttes av blandade reaktioner men avslogs till sist av majoriteten av partierna. Nu hoppas Camilla Bergvall att kampanjen kan bidra till att sätta nytt ljus på frågan.

– Med vår namninsamling hoppas vi kunna visa kommunen att vi är många som bryr oss om djurskyddsfrågor. Det är inte acceptabelt att kommunen ignorerar all den information om kalkonernas lidande som vi lagt fram. Här finns en chans att visa att vi ligger i framkant i Lund och att det går utmärkt att pynta stadens gator och torg med färgglada och vackra material som inte bidragit till djurs lidande, säger Camilla Bergvall.

För vidare kontakt: 
Camilla Bergvall
Ordförande Djurens Rätt Lund
lund@djurensratt.se
0735242990 

Nyckelord

Bilder

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. Det är alla medlemmar och gåvogivare som är Djurens Rätt.

Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vi är också granskade och godkända av Givarguiden. Djurens Rätt har funnits sedan 1882.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Future of fashion - Sveriges första djurvänliga modevisning12.10.2018 07:30Pressmeddelande

På Djurens Rätts mässa Vegovision som äger rum på Münchenbryggeriet i Stockholm, anordnas Sveriges första djurvänliga modevisning. Modeindustrin är en komplex industri som inte bara bidrar till en stor klimatpåverkan men som också orsakar lidande för miljontals djur. Djurens Rätt vill ändra på detta och med Future of fashion visar organisationen det senaste inom en växande skara modeföretag som arbetar hållbart både när det kommer till djur och natur.

1 miljon EU-medborgare kräver förbättringar för Europas grisar10.10.2018 16:43Pressmeddelande

För att nå ökad lönsamhet bryter grisuppfödningen i Europa regelbundet mot lagstiftningen, liksom mot allmänhetens uppfattning om hur uppfödning av grisar bör gå till. Fram till nu har lagstiftarna valt att titta åt andra hållet. Djurens Rätt, Eurogroup for Animals och de mer än en miljoner personer som har skrivit under uppropet “End Pig Pain” kräver nu att EU-kommissionen agerar.

Rikstäckande annonskampanj visar svenska kycklingars verklighet21.9.2018 15:12Pressmeddelande

Med start den 24 september visar Djurens Rätt upp verkligheten i den svenska kycklingindustrin genom en omfattande annonskampanj på 50 helsidor i både rikstäckande och lokala tidningar. Annonserna är en del av kampanjen “99 miljoner”, vars namn syftar till det antal kycklingar som föds upp och slaktas i Sverige varje år. Trots att bilderna i annonserna visar kycklingarnas vardag har ett flertal dagstidningar valt att inte publicera dem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum