Djurens Rätt

Djurens Rätt och mer än 25 000 svenskar i upprop: rädda sojakorven och vegoburgaren

Dela

Låt inte EU:s gemensamma jordbrukspolitik bli ett hinder för hållbar utveckling och växtbaserad mat, agera mot ändringsförslag 165 och 171! Det är uppmaningen i det upprop som mer än 25 000 personer skrivit under och i det öppna brev som Djurens Rätt skickat med anledning av omröstningen om EU:s gemensamma jordbrukspolitik den 20 oktober.

En sojakorv - men inte om EU-parlamentets jordbruksutskott får bestämma.
En sojakorv - men inte om EU-parlamentets jordbruksutskott får bestämma.

Den 19-22 oktober röstar europaparlamentet om EU:s gemensamma jordbrukspolitik (GJP eller CAP). I omröstningen finns två ändringsförslag 165 och 171 som, om de röstas igenom, kan innebära kraftiga restriktioner och förbud mot välanvända produktnamn såsom vegokorv och vegoburgare, samt ytterligare inskränkningar för växtbaserade alternativ till mejeriprodukter genom att förbjuda beskrivningar såsom “yoghurtstil” och “mjölkfri”.

Djurens Rätts pågående uppror mot ändringsförslagen har skrivits under av mer än 25 000 personer och i ett öppet brev som Djurens Rätt skickat tillsammans med Djurskyddet Sverige och Sveriges Konsumenter till svenska EU-parlamentariker skriver organisationerna:

“Förutom att förslagen innebär en långtgående inskränkning från EUs sida i ländernas självbestämmanderätt, riskerar förslagen också att försvåra och fördröja den viktiga utvecklingen mot ett hållbart jordbruk. Ändringsförslag 165 och 171 är oförenliga med ambitionen i Den gröna given (the European Green Deal) att främja ökad hållbarhet och mer hälsosamma matvanor. Den stora innovationskraft som idag finns inom det växtbaserade segmentet behöver stärkas snarare än motverkas. Det är viktigt för att vi gemensamt ska kunna nå klimat- och miljömål, minska överutnyttjandet av vatten och mark och på så sätt stärka den biologiska mångfalden. 

I strategin Från jord till bord (Farm to Fork) lyfter kommissionen skiftet till mer växtbaserad kost samt minskning av rött och processat kött i kosten som centralt för att reducera många livshotande sjukdomar samt för att minska klimat- och miljöpåverkan. Vetenskapen är tydlig inom området, så sent som i augusti 2019 släppte FNs klimatpanel en rapport som pekar ut kraftigt minskad köttkonsumtion som en av de viktigaste åtgärderna för att vi ska nå klimatmålen. 

Trots den ökande efterfrågan på växtbaserad mat, det vetenskapliga stödet för att vegoskiftet är avgörande för att nå klimatmålen och kommissionens ambitioner på området går förslagen från AGRI i motsatt riktning. Konsumenter i Sverige och i många andra EU-länder har under många år vant sig vid begrepp som vegokorv, vegoburgare och växtbaserad biff. Förbudet av dessa termer skulle skapa förvirring och frustration hos en stor andel av befolkningen samt försvåra marknadsföringen av växtbaserad mat. Det finns också en väsentlig risk för att förslag som dessa undergräver förtroendet för hela EU.”

Omröstningen i EU-parlamentet om ändringsförslagen förväntas ske tisdagen den 20 oktober.

Kontakter

Bilder

En sojakorv - men inte om EU-parlamentets jordbruksutskott får bestämma.
En sojakorv - men inte om EU-parlamentets jordbruksutskott får bestämma.
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Banbrytande seger för miljontals djur när EU-kommissionen gav sitt stöd till End the Cage Age30.6.2021 12:59:56 CEST | Pressmeddelande

En historisk framgång för miljontals djur kom när EU-kommissionen meddelade under en presskonferens idag att de stödjer medborgarinitiativet End the Cage Age. Initiativet är ett samarbete mellan Djurens Rätt och 170 andra organisationer. Går förslaget igenom hela vägen innebär det ett förbud mot att hålla djur i bur inom lantbruket i EU, vilket kommer påverka över 300 miljoner djur årligen.

Djurens Rätt i gemensamt upprop: Stäng minkfarmerna i Sverige permanent24.6.2021 09:19:30 CEST | Pressmeddelande

Idag går Djurens Rätt, tillsammans med ett 40-tal andra organisationer, ut i ett gemensamt upprop med en uppmaning till Sveriges regering och riksdag. Efter att SARS-CoV-2 spridits på majoriteten av Sveriges minkfarmer i höstas, införde regeringen ett tillfälligt avelsförbud under 2021. För att undvika risken att smittspridning ska uppkomma framöver kräver nu organisationerna i det gemensamma uppropet att regeringen snarast tar fram en avvecklingsplan för minkfarmerna i Sverige.

Historisk framgång när EU-parlamentet gav sitt stöd till medborgarinitiativet End the Cage Age10.6.2021 16:52:20 CEST | Pressmeddelande

Historia skrevs idag när EU-parlamentet röstade om medborgarinitiativet End the Cage Age. Initiativets mål är ett förbud av burhållning av djur inom lantbruket och är ett samarbete mellan Djurens Rätt och 170 andra organisationer. Med sina 1,4 miljoner underskrifter är End the Cage Age det tredje mest framgångsrika medborgarinitiativet någonsin. Går förslaget igenom hela vägen innebär det en historisk förändring för 300 miljoner djur i Europa - årligen.

Kraftig minskning av kycklingkonsumtionen under 2021 – 1,4 miljoner kycklingar undvek att hamna på tallrikarna2.6.2021 13:29:04 CEST | Pressmeddelande

Samtidigt som skandalen från Kronfågels slakteri, där kycklingar skållats levande och smutsigt kött florerat i media, presenteras statistiken för köttkonsumtion i Sverige under årets första kvartal. Den visar att kycklingkonsumtionen gick ner rejält, vilket innebär en minskning om 1,4 miljoner färre kycklingar som lagts på svenskarnas tallrikar jämfört med samma kvartal föregående år. Sett till hela köttkonsumtionen minskar den totalt med ungefär 1,5 miljoner färre individer på tallrikarna.

Ny undersökning: Fler än hälften oroade för smittspridning från storskalig djurhållning2.6.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Majoriteten av svenskarna är oroade för smittspridning från storskalig djurhållning, det visar en ny opinionsundersökning från Novus. Nu har Djurens Rätt, Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation, tagit fram ett åtgärdspaket till regeringen för att förhindra att pandemier som Covid-19 ska uppkomma framöver. Bland annat om en uppmaning att sätta ett slutdatum för att hålla minkar i bur i Sverige.

Djurens Rätt om VD-bytet: “Det är Kronfågels slaktfabrik som måste förändras”31.5.2021 14:11:02 CEST | Pressmeddelande

Efter att skandalen om kycklingar som skållats levande och smutsigt kött på Kronfågels slakteri uppdagades i förra veckan, rapporterades det idag att koncernens VD Leif Bergvall Hansen sparkas. Djurens Rätt vill nu betona att ett byte av chef inte förändrar situationen, utan det är det systematiska felen som gång på gång sker och som drabbar djuren som måste förändras. Takten för slakten måste minska.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum