Djurens Rätt

Djurens Rätt och mer än 25 000 svenskar i upprop: rädda sojakorven och vegoburgaren

Dela

Låt inte EU:s gemensamma jordbrukspolitik bli ett hinder för hållbar utveckling och växtbaserad mat, agera mot ändringsförslag 165 och 171! Det är uppmaningen i det upprop som mer än 25 000 personer skrivit under och i det öppna brev som Djurens Rätt skickat med anledning av omröstningen om EU:s gemensamma jordbrukspolitik den 20 oktober.

En sojakorv - men inte om EU-parlamentets jordbruksutskott får bestämma.
En sojakorv - men inte om EU-parlamentets jordbruksutskott får bestämma.

Den 19-22 oktober röstar europaparlamentet om EU:s gemensamma jordbrukspolitik (GJP eller CAP). I omröstningen finns två ändringsförslag 165 och 171 som, om de röstas igenom, kan innebära kraftiga restriktioner och förbud mot välanvända produktnamn såsom vegokorv och vegoburgare, samt ytterligare inskränkningar för växtbaserade alternativ till mejeriprodukter genom att förbjuda beskrivningar såsom “yoghurtstil” och “mjölkfri”.

Djurens Rätts pågående uppror mot ändringsförslagen har skrivits under av mer än 25 000 personer och i ett öppet brev som Djurens Rätt skickat tillsammans med Djurskyddet Sverige och Sveriges Konsumenter till svenska EU-parlamentariker skriver organisationerna:

“Förutom att förslagen innebär en långtgående inskränkning från EUs sida i ländernas självbestämmanderätt, riskerar förslagen också att försvåra och fördröja den viktiga utvecklingen mot ett hållbart jordbruk. Ändringsförslag 165 och 171 är oförenliga med ambitionen i Den gröna given (the European Green Deal) att främja ökad hållbarhet och mer hälsosamma matvanor. Den stora innovationskraft som idag finns inom det växtbaserade segmentet behöver stärkas snarare än motverkas. Det är viktigt för att vi gemensamt ska kunna nå klimat- och miljömål, minska överutnyttjandet av vatten och mark och på så sätt stärka den biologiska mångfalden. 

I strategin Från jord till bord (Farm to Fork) lyfter kommissionen skiftet till mer växtbaserad kost samt minskning av rött och processat kött i kosten som centralt för att reducera många livshotande sjukdomar samt för att minska klimat- och miljöpåverkan. Vetenskapen är tydlig inom området, så sent som i augusti 2019 släppte FNs klimatpanel en rapport som pekar ut kraftigt minskad köttkonsumtion som en av de viktigaste åtgärderna för att vi ska nå klimatmålen. 

Trots den ökande efterfrågan på växtbaserad mat, det vetenskapliga stödet för att vegoskiftet är avgörande för att nå klimatmålen och kommissionens ambitioner på området går förslagen från AGRI i motsatt riktning. Konsumenter i Sverige och i många andra EU-länder har under många år vant sig vid begrepp som vegokorv, vegoburgare och växtbaserad biff. Förbudet av dessa termer skulle skapa förvirring och frustration hos en stor andel av befolkningen samt försvåra marknadsföringen av växtbaserad mat. Det finns också en väsentlig risk för att förslag som dessa undergräver förtroendet för hela EU.”

Omröstningen i EU-parlamentet om ändringsförslagen förväntas ske tisdagen den 20 oktober.

Kontakter

Bilder

En sojakorv - men inte om EU-parlamentets jordbruksutskott får bestämma.
En sojakorv - men inte om EU-parlamentets jordbruksutskott får bestämma.
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Efter agerandet i Danmark kräver nu Djurens Rätt att även den svenska regeringen stänger ner pälsdjursfarmerna5.11.2020 14:17:52 CETPressmeddelande

Igår meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen att den danska pälsdjursindustrin stänger ner till följd av smittspridningen på minkfarmerna. I Sverige har corona-smitta nu konstaterats på tio minkfarmer. I ett öppet brev till Landsbygdsminister Jennie Nilsson menar organisationen Djurens Rätt att regeringen snarast måste vidta samma åtgärder i Sverige.

Minkfarmer stängs ned i Nederländerna på grund av covid-19 – åtgärder behövs i smittade Sverige26.10.2020 11:35:25 CETPressmeddelande

Enligt nederländska och danska experter är det sannolikt att flera anställda på minkfarmer fått covid-19 från just minkar. Att en minkfarm nu påträffats smittad i Sverige är extremt oroväckande. Med anledning av riskerna för både djurhälsa och människohälsa yrkade bland andra Djurens Rätt för en global stängning av alla minkfarmer redan i början av juni. Enbart nederländska politiker har lyssnat.

Djurens Rätt släpper ny rapport om växtbaserad mat i skola och förskola19.10.2020 08:41:41 CESTPressmeddelande

Intresset för växtbaserad mat saknar motstycke och försäljningen av produkter bedöms att mer än fördubblas till 2025. Enigheten bland forskare är stor kring att vi behöver minska på köttet, och i offentlig sektor strävar en majoritet av Sveriges kommuner efter att öka serveringen av växtbaserat i skolor och andra verksamheter. Åtgärden har stor potential att hjälpa dem att nå längre i sitt klimatarbete, samt att förenkla arbetet i köken genom att mindre tid behöver läggas på specialkost. Om detta handlar Djurens Rätts nya faktarapport Mer växtbaserat i skola och förskola, men hur?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum