Djurens Rätt

Djurens Rätt: Polen förbjuder pälsdjursfarmning medan Sveriges djurskydd halkar allt längre efter

Dela
Inatt röstade Polens parlament, Sejmen, med stor majoritet igenom en ny djurskyddslag som kommer förändra hela den globala pälsindustrin. 356 av 460 ledamöter röstade nämligen för ett förbud av uppfödning av minkar och rävar och avvecklingen ska vara genomförd redan nästa år. Förändringen sker endast dagar efter ett stort avslöjande av grova missförhållanden på Polens största pälsdjursfarm. På denna farm hålls idag över en halv miljon minkar, lika många som i hela Sveriges pälsindustri. Organisationen Djurens Rätt menar att Sverige borde följa efter.
Foto: Otwarte Klatki
Foto: Otwarte Klatki

– Kan ett land med tio gånger fler minkfarmer än Sverige ta det här beslutet så kan givetvis Sverige också göra det. Det finns ett stort folkligt stöd för en avveckling av minkfarmning men den politiska handlingskraften lyser med sin frånvaro, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Allvarliga missförhållanden uppdagas återkommande på pälsdjursfarmer och allt fler länder går mot avveckling av denna hårt kritiserade djurhållning. Femton länder i Europa har redan fattat liknande beslut som i Polen. Nu senast för några veckor sedan i Nederländerna och fler EU-länder kan vara på gång de kommande månaderna.

– Att hålla djur i trånga gallerburar hör inte hemma i ett modernt samhälle där åtta av tio redan är för att en avveckling ska ske. Jag vill uppmana Sveriges folkvalda att ta inspiration av Polen och lägga ett förslag för att fasa ut Sveriges pälsdjursfarmer, säger Camilla Bergvall.

Polen är idag det tredje största pälsproducerande landet i världen. Om polska senaten godkänner förslaget innebär detta att fem miljoner minkar årligen inte längre kommer att födas upp för att gasas och flås. Det kommer göra Polen till det 16:e landet i Europa som avvecklar pälsdjursuppfödning.

Kort om pälsdjursfarmning i Sverige

  •  Åtta av tio svenskar tycker inte att pälsdjursfarmning ska vara tillåtet (Djurens Rätt/Demoskop 2015)
  •  Varje år dödas ca 500 000 minkar i Sveriges pälsindustri men ingen exakt siffra finns att tillgå
  •  Den mesta pälsen går på export till länder som Kina
  •  Minkar är semiakvatiska rovdjur, vilket betyder att de rör sig över både land och i vatten
  •  I pälsindustrin hålls minkarna i små gallerburar 
  •  Åtta av tio svenskar anser att simvatten för minkar borde vara ett krav för att få hålla dem i fångenskap (Djurens Rätt/Novus 2018) 

 

Turerna kring Sveriges minkfarmning: 

  • 1990: Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap, SVS, slog fast att pälsindustrin inte lever upp till djurskyddslagens krav då det gäller hållning av minkar. År 1996 efterlyser de i en uppföljande rapport initiativ för att komma tillrätta med beteendestörningarna. De konstaterar också att strävan måste vara att minkarna ska kunna utöva sina naturliga beteenden i så stor utsträckning som möjligt.

  • 1999: dåvarande regeringen gav Jordbruksverket i uppdrag att se över hållningen av minkar. I sin rapport som publicerades 2002 konstaterade Jordbruksverket att minkarna uppvisade hög grad av beteendestörningar och att det indikerade att djurskyddslagen inte är uppfylld. Jordbruksverkets mening var då att de traditionella bursystemen måste avvecklas.

  • 2003: En statlig utredning kom fram till att den nuvarande hållningen av minkar måste förändras om den ska kunna leva upp till djurskyddslagen, som säger att djur som hålls i fångenskap ska ges möjlighet att bete sig naturligt och att de ska hållas på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa. Utredningen ansåg att minkindustrin senast 2010 måste ha visat att de utvecklat sin djurhållning så att beteendestörningarna minskat till en acceptabel nivå. Om så inte skulle ske, ansåg utredningen att hållningen kunde förbjudas helt eller delvis.

  • 2005: Den socialdemokratiska regeringen föreslog att skärpta krav skulle ställas på minkindustrin. Förslaget innebar att minkar endast skulle få hållas så att deras behov av att simma, röra sig, klättra, utöva sitt jaktbeteende och ägna sig åt annan sysselsättning samt av att periodvis vara ensamma kunde tillgodoses.

  • 2006: Efter valet röstade en borgerlig majoritet i riksdagen ner förslaget från 2005. De ansåg att kraven var för långtgående.

  • 2010: Länsstyrelserna kunde konstatera att 85 % av farmerna inte följde lagstiftningen vad gäller inredning i burarna. Omkring en tredjedel av farmerna hade inte heller tillstånd för sin verksamhet.

  • 2011: Nya förslag på föreskrifter kom från Jordbruksverket som innebar några förändringar i burarnas utformning. Något krav på simvatten fanns inte med i föreskrifterna. Djurens Rätt kritiserade förslaget i remissvaret.

  • 2012: Riksdagen röstar nej till en motion som skulle innebära att minkar ges möjlighet att bete sig naturligt, periodvis vara ensamma och ha tillgång till vatten att simma i.

  • 2013: En stor majoritet, 69 procent, av svenskarna för ett förbud mot pälsdjursfarmning enligt en opinionsundersökning utförd av Ipsos beställd av Djurens Rätt.

  • 2014: På bara ett år, efter bl.a. intensivt kampanjande från Djurens Rätt där minkarna var fokus under sommarturnén det året, har andelen personer som är för ett förbud av pälsdjursfarmer i Sverige ökat med 8 procentenheter till 78 procent.

  • 2015: 22 inspektioner genomförs på Sveriges drygt 75 minkfarmer. Vid 13 av dessa gjordes anmärkningar på brister i djurhållningen. Länsstyrelserna i Skåne och Blekinge begränsar tillgången till sina inspektionsprotokoll trots att de är allmänna handlingar.

  • 2016: 8 inspektioner av Sveriges minkfarmer genomförs, en kraftig minskning från tidigare år. Endast 2 farmer klarade sig utan anmärkningar.

  • 2017: Endast 19 inspektioner av Sveriges 70 minkfarmer utförs. Över hälften av inspektionerna påvisar brister i djurskyddet.

  • 2018: Ny djurskyddslag röstas igenom där kraven på naturligt beteende och förebyggande mot beteendestörningar blir striktare. Inget uttryckligt förbud mot hållande av minkar ingår, men Jordbruksverket fick i uppdrag att utreda minknäringen fram till januari 2019. Djurens Rätt bistår Jordbruksverket med underlag.

  • 2019: Jordbruksverket redovisade sitt uppdrag, men föreslog enbart att mer forskning behövs. Det tyder på att det finns en osäkerhet om den nya djurskyddslagen (från april 2019) faktiskt följs. Djurens Rätt anser att politikerna ska gå efter försiktighetsprincipen för att minkarna ska slippa födas upp i burar. Samtidigt redovisar Fur Europe att antalet svenska pälsar som säljs är färre än någonsin.

  • 2020: Rapporter från länsstyrelserna visar att nästan alla kontrollerade farmer hade brister under 2019. Corona-pandemin gör försäljningen av minkpälsar extra svår.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Otwarte Klatki
Foto: Otwarte Klatki
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Det här är Sveriges djurvänligaste kommun 202418.4.2024 14:37:07 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätt presenterar idag den årliga rankingen Djurvänlig kommun för sjätte året i rad. På årets tio-i-topplista finns alla kommuntyper representerade – stora som små. Nytt för i år är att mer än var fjärde kommun svarar att de kommer att använda möjligheten att välja bort turbokycklingar vid nästa upphandling. Eskilstuna kommun hamnar högst upp på listan och utses därmed som vinnare i årets ranking.

Djurens Rätts riksordförande besöker Göteborg, Halmstad och Trollhättan9.4.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätts riksordförande, Camilla Bergvall, turnerar just nu runtom i Sverige med föreläsningsturnén "En framtid utan djurfabriker". Under april månad når turnén Göteborg, Halmstad och Trollhättan. Föreläsningen tar upp de svenska djurfabrikernas historia och uppkomst, samt deras nutida och framtida konsekvenser. Även förslag på lösningar presenteras för att skapa en hållbar värld för djur, människor och klimatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye