Djurens Rätt

Djurens Rätt polisanmäler äggproducent i Grums för brott mot djurskyddslagen

Dela
Djurens Rätt har lämnat in en polisanmälan mot en näringsidkare i Värmland. Anmälan omfattar bristande djurhållning för omkring 3 000 hönor samt 16 nötdjur. En genomgång av myndigheternas kontroller av anläggningarna visar ett stort antal brister, bland annat svårt sjuka och skadade djur som inte fått nödvändig vård, döda hönor som låg i de levande djurens ströbäddar, kraftigt gödselförorenade kor som saknade tillgång till foder, samt att nötkreatur hölls i strid med ett tidigare meddelat djurförbud.
Foto: Länsstyrelsen i Värmland
Foto: Länsstyrelsen i Värmland

Bakgrunden till Djurens Rätts åtalsanmälan är att länsstyrelsen i Värmland, sedan januari 2021 gjort upprepade djurskyddskontroller på anläggningen i Grums och då konstaterat grova brister i djurhållningen för både hönor och nötkreatur. Genomgången av kontrollrapporterna är en skrämmande läsning. Bristerna har varit av mycket allvarlig karaktär och kan vara straffbara enligt djurskyddslagen.

Länsstyrelsen har konstaterat allvarliga brister avseende hållningen av värphönor på gården. Vid en av kontrollerna påträffades svårt sjuka och skadade djur som inte fått vård i enlighet med djurskyddslagens regler. Bland annat upptäcktes en höna som var mager och kraftigt medtagen. Hönan hade djupa och variga sår som de andra hönorna hackade på. Länsstyrelsens bedömning var att hönan varit sjuk och skadad i minst fem dagar.

I den lokal där nötkreaturen hölls hade två hönor övergivits utan tillgång till vatten, det låg ett stort antal döda hönor i lokalerna och ammoniakhalten i luften bedömdes vara för hög. Därtill hade två av de tre som ansvarar för djurhållningen på gården tidigare tilldelats djurförbud avseende hållning av nötkreatur.

– Om du fått djurförbud ska du såklart inte kunna fortsätta hålla djur, det är ju hela poängen. Myndigheterna måste agera kraftfullt när de upptäcker att näringsidkare bryter mot djurförbud, så här får det inte gå till i ett land som påstår sig ha världens bästa djurskydd, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Länsstyrelsen har vid kontrollen konstaterat att bristerna gällande nötkreaturen varit av allvarlig karaktär och att djurhållarna genom att underlåta att tillgodose djurens mest grundläggande behov visat att de inte har de färdigheter, kunskaper och yrkesskicklighet som krävs för att hålla nötkreatur utan att det påverkar deras hälsa och välfärd.

Nötkreaturen var vid tillfället kraftigt gödselförorenade samt saknade tillgång till foder. Kraftig nedsmutsning kan leda till att nötdjur lider av klåda, sveda, inflammationer och frätskador på huden. De får också svårt att reglera sin kroppstemperatur när pälsen är förorenad med gödsel.

– Gödselförorenade djur är ett av de största välfärdsproblem vi har i de svenska djurfabrikerna. Myndigheterna känner till att en stor del av de nötkreatur som används i svensk livsmedelsproduktion lever på det här sättet men hittills har inte tillräckliga åtgärder för att komma till rätta med problemet vidtagits. Det är en av anledningarna till att Djurens Rätt nu har lämnat in den här anmälan, fortsätter Camilla Bergvall.

Efter att Djurens Rätt gjort en polisanmälan har länsstyrelsen utfört en föranmäld efterkontroll som visade att de brister som omfattats av tidigare förelägganden var åtgärdade. Hönorna hade dock fortfarande inte tillgång till utevistelse men länsstyrelsen godkände den punkten efter att djurhållaren informerat om att hönsen skulle få tillgång till utevistelse så snart stängsel och skydd åtgärdats i inhägnaden.

– Trots att djurhållningen förbättrats på gården är det viktigt att de tidigare brotten utreds av rättsväsendet. Brott mot djur måste tas på större allvar av rättsväsendet i Sverige och ett sätt för oss att arbeta med det är att göra polis och åklagare uppmärksamma på den enorma omfattningen av brott mot djur i Sveriges djurfabriker, avslutar Camilla Bergvall.

Läs mer om vilka brott mot djurskyddslagen som begåtts här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Länsstyrelsen i Värmland
Foto: Länsstyrelsen i Värmland
Ladda ned bild
Foto: Länsstyrelsen i Värmland
Foto: Länsstyrelsen i Värmland
Ladda ned bild
Foto: Länsstyrelsen i Värmland
Foto: Länsstyrelsen i Värmland
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Är Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 50 000 medlemmar.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Djurens Rätt exponerar den plågsamma kopplingen mellan minkfarmer och djurfabriker12.4.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätt visar i en ny rapport att minkfarmerna i Sverige bidrar till minst 30 miljoner fiskars död per år, detta förutom de hundratusentals minkar som dödas för sin päls. Genom fodertillverkning kopplad till utfiskade hav och kycklingfabriker, visar rapporten ekonomiska kopplingar mellan minkfarmer och andra djurfabriker. Djurens Rätt vill se ett förbud mot minkfarmer som en främsta lösning på problemen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum