Djurens Rätt

Djurens Rätt slutar nominera till de etiska nämnderna

Dela
Det etiska ansvaret för djuren brister betänkligt i de djurförsöksetiska nämnderna menar organisationen Djurens Rätt som nu efter 37 år slutar nominera ledamöter till nämnderna.
Foto: Byrko/iStock
Foto: Byrko/iStock

Samtliga djurförsök som utförs i Sverige idag ska först godkännas av en djurförsöksetisk nämnd.

– Det kan låta betryggande att djurförsöken ska granskas och godkännas men sanningen är att nämndernas sammansättning sedan länge är förlegad och de saknar rimliga förutsättningar för att göra etiska bedömningar, säger Benny Andersson, verksamhetschef för Djurens Rätt.

Djurens Rätt och de ledamöter som vi haft förmånen att nominera till nämnderna har gjort upprepade försök att förbättra nämnderna. Dessa försök har inte blivit hörsammade och det djuretiska perspektivet behöver få en mycket mer framträdande roll.

– De ledamöter som Djurens Rätt nominerat till nämnderna genom åren vittnar om att det är svårt att få gehör för ett djuretiskt perspektiv. Nämnderna behöver få rimliga förutsättningar att garantera att djurförsöken följer djurskyddslagstiftningen, säger Benny Andersson.

Djurens Rätt vädjar nu till politiker och beslutsfattare. Djurförsök innebär att tusentals djur lider och dör. Ta ansvar för djuretiken och reformera de djurförsöksetiska nämnderna i grunden!


Vad gäller för djurförsök idag?

De djurförsöksetiska nämnderna bildades för att säkra att djurens lidande ställs i proportion till nyttan för forskningsresultaten. Antalet djur i djurförsök skiftar starkt från år till år men enligt Jordbruksverkets senast sammanställda statistik så avslutades försök på 612 311 djur år 2016 (och då är provfiske inte medräknat). Det finns sex regionala djurförsöksetiska nämnder i Sverige som ligger organisatoriskt under Jordbruksverket. Varje nämnd består av 13 röstande ledamöter varav endast 2 är nominerade av djurskyddsorganisationer. Beslut som tas i nämnderna går inte att överklaga av annan än sökanden själv.


Några av de åtgärder som behövs i nämnderna

  • Det behövs mer och annan kompetens i nämnderna. Det rör sig om oberoende veterinärmedicinsk kompetens, etologisk kunskap och kompetens om alternativa metoder till djurförsök. Detta hade kunnat bidra med andra perspektiv inför besluten.

  • Nämnderna behöver stöd av handläggare för att bereda ärenden. Idag formulerar ledamöterna själva föreslaget till beslut bara med materialet från försöksledaren.

  • Nämnderna behöver få bättre beslutsunderlag och verktyg för att kunna göra en välavvägd skade-/nyttoanalys.

  • Fler måste kunna överklaga när fel upptäcks. Idag är det bara möjligt för den ansökande forskaren själv att överklaga ett beslut.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Byrko/iStock
Foto: Byrko/iStock
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Det här är Sveriges djurvänligaste kommun 202418.4.2024 14:37:07 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätt presenterar idag den årliga rankingen Djurvänlig kommun för sjätte året i rad. På årets tio-i-topplista finns alla kommuntyper representerade – stora som små. Nytt för i år är att mer än var fjärde kommun svarar att de kommer att använda möjligheten att välja bort turbokycklingar vid nästa upphandling. Eskilstuna kommun hamnar högst upp på listan och utses därmed som vinnare i årets ranking.

Djurens Rätts riksordförande besöker Göteborg, Halmstad och Trollhättan9.4.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätts riksordförande, Camilla Bergvall, turnerar just nu runtom i Sverige med föreläsningsturnén "En framtid utan djurfabriker". Under april månad når turnén Göteborg, Halmstad och Trollhättan. Föreläsningen tar upp de svenska djurfabrikernas historia och uppkomst, samt deras nutida och framtida konsekvenser. Även förslag på lösningar presenteras för att skapa en hållbar värld för djur, människor och klimatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye