Djurens Rätt

Djurens Rätt vill få fler att slopa köttet med kampanjen #VEGOMAJ

Dela

Sveriges största djurrätts- och djurskyddsförening Djurens Rätt släpper ny kampanj för att uppmuntra människor att slopa animalierna och välja vego under maj månad. Kampanjen lanseras i sociala medier under hashtagen #VEGOMAJ.

 - Alla är välkomna att käka vego med oss i maj, oavsett om du redan är vegan/vegetarian eller om du bara är nyfiken så kommer vi att bjuda på inspiration, förebilder och recept. Det har aldrig varit lättare att välja vego än nu! Säger Franscesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt.

Under senare år har det växtbaserade utbudet ökat explosionsartat och en av tio svenskar är redan veganer eller vegetarianer (Djurens Rätt/Demoskop 2014). Djurens Rätts beräkningar visar att du genom att välja en vegansk kost kan rädda flera tusen individer under en livstid. En allätare bidrar i genomsnitt till att 15 fåglar och däggdjur dödas årligen. Till det kommer uppskattningsvis 2000 fiskar per person. Att det är så många beror på att antalet fiskar inte bara utgörs av dem som äts direkt av människor. Siffran inkluderar också de fiskar som använts som djurfoder.

Det går åt mindre markyta och vattenmängd för att odla vegetabilier jämfört med att producera kött och andra animalier. Vegansk mat har flera hälsofördelar och bevisat mindre påverkan på klimatet än animaliska produkter. Utsläppen ligger idag på 1 800 kg koldioxidekvivalenter per person och år för en genomsnittlig kosthållning,1 200 kg för lakto-ovo-vegetarisk och 500 kg för vegansk kosthållning.

 - Anledningarna till att välja vego är många, det är bra för dig, det är bra för miljön men det är framförallt bra för djuren. Det finns alla olika typer av vegos idag, vi vill visa på bredden. För att göra det tar vi hjälp av både tippade och kanske lite mer otippade kända profiler. Jag kan inte säga vilka än men det kommer att finnas något för alla, säger Peter Nilsson, kampanjsamordnare på Djurens Rätt.

Nyckelord

Bilder

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. Det är alla medlemmar och gåvogivare som är Djurens Rätt.

Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vi är också granskade och godkända av Givarguiden. Djurens Rätt har funnits sedan 1882.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum